Нисковъглехидратни Мадлени без глутен
Версия с ниско съдържание на въглехидрати на класическата френска рецепта.
Сочни и маслени, със свеж цитрусов нюанс, тези мадлени без глутен са с лек кокосов аромат.
Бисквитки с форма на черупка и мека текстурата.
Рецептата е пригодена за 9 броя големи мадлени. Общото количество на изпечените мадлени е 270г.
Имайте това предвид спрямо семейството или гостите, които ще подсладите и подгответе точното количество.
Хубавото е, че винаги може да увеличавате продуктите пропорционално и да направите повече, ако е нужно.

Мадлени без глутен
Както всяка безглутенова прецепта и тази не е типична и подобна на печивата с пшенично брашно.
Смилането на съставките до фина маса и точните пропорции правят печивото сочно и вкусно.
Да, ако сте прочели вече съставките, наистина не е грешка – набухватели и свързващи продукти не са необходими.
Гарантирано вкусно безглутеново печиво.
Кокосови мадлени
Когато търсите рецепта без ядкови брашна, каквито са повечето версии на нисковъглехидратни печива, това е вашата рецепта.
Много важно е обаче да използвате пълномаслени кокосови стърготини.
Лимонови мадлени без глутен
Лимонов сок за мадлени е абсолютно подходящ. Използвайте пресен, току-що изцеден сок от лимони за много свежест и аромат. А ако сте експериментатор по душа – заместете лимоновия сок със сок от грейпфут и/или портокал. Много свеж цитусов аромат.
Постигнете ефект “пудра захар” без захар
За снежен ефект Пудра захар използвайте Пудра Еритритол. Вижте как да го подготвите в линка. Поръсете готовите и охладени сладки през цедка за да ги “заскрежите”.
Що се отнася до палео храненето, еритритолът попада в сива зона.
Често се произвежда от царевица, която не е палео. Имайте това предвид ако се храните палео и преценете дали да смените подсладителя.
Рецептата е тествана и с друг подсладител различен от еритритол – в случая мед. Резултата е прекрасен.
Чувствайте се свободни да замените подсладителя без това да повлияе на крайния резултат.
Разбира се, ефект “пудра захар” се получава само с конкретния продукт.
Форма за мадлени
Що се отнася до оборудването – без форма не може. Това е, което създава уникалната форма на мидени черупки.
Но все пак такава форма за печене е лесно достъпна и евтина. Да, това е още един кухненски артикул, за който да се намери място за съхранение в кухнята…
Но ви обещавам, че ще правите тази рецепта отново и отново, така че първоначалната покупка ще си заслужава.
В моя случай използвам силиконова форма – за 9 броя гнезда, с размери на черупката 6,5 /4,5 см. Подходяща е за цялото количеството от рецептата.
Ако все пак не искате да се ангажирате с покупка на форма за мадлени, но нямате търпение да ги приготвите – то използвайте стандартни форми за мъфини. Формата няма да е характерна, но крайния резултат ще е също толкова вкусен.
Със същия отличен резултат може да изпечете сместа разстлана върху партия за печене като тънък блат, след което да разрежете на порции.
Опитайте и другата ми рецепта за Мадлени – Фъстъчени Мадлени без брашно.
Улеснете се
Какво ще кажете да имате готови изпечени мадлени без глутен винаги, когато Ви се приискат?
Просто замразете изпечените и напълно изстинали сладки. Предварително ги опаковайте в плик или домакинско фолио.
Вадете точно толкова, колкото Ви трябват. Размразяват се бързо. Трябва им около час на кухненския плот за да се отпуснат, или подгответе от вечерта.
Още безглутенови печива:
Мадлени
Оборудване
- Eлектронна кухненска везна
- Блендер / Кухненски робот
- Форма за мадлени (силиконова или друга)
- Фурна
- Стандартно за всяка кухня
Продукти
- 3 бр. яйца
- 40 г кокосово масло
- 60 г кокосови стърготини пълномаслени
- 30 г еритритол 5% отстъпка с код nosugar5
- 1 щипка сол
- 3 с.л. пресен лимонов сок
- 3 с.л. вода
Инструкции
- Отмерете всички продукти и ги поставете в блендер/кухненски робот. Блендирайте на високи обороти докато сместа придобие гладка еднородна консистенция.3 бр. яйца, 40 г кокосово масло, 60 г кокосови стърготини, 30 г еритритол, 1 щипка сол, 3 с.л. пресен лимонов сок, 3 с.л. вода
- Изпълнете формите за мадлени с блендираната смес. Ако те са силиконови няма нужда да омазнявате предварително, сместа има достатъчно масло в нея.
- Приберете формата пълна със смес в хладилника за 30 минути. От температурната разлика на хладилника и топлата фурна мадлените ще се надигнат естествено при печене.
- Загрейте фурната на 175° с обдухване.
- Печете 20 минути или докато вашите мадлени станат съвсем леко златисти. Извадете от фурната и оставете да се охладят напълно, преди да извадите от формата.
- След пълното охлаждане на мадлените ги поръсете обилно през цедка с пудра еритритол.
Бележки
Калории 84/ Въглехидрати 3 г/ Мазнини 7 г/ Протеин 2 г/ Фибри 1 г Хранителният анализ на рецептата се основава на приблизителна оценка, изчислена от Мyfitnesspal от отделните съставки в рецептата. Могат да възникнат вариации по различни причини – марка на продукта, вид или сорт на продукта и степен на приготвяне на храната. Сайтът не гарантира точността на тази информация.