Рецепта за домашен нисковъглехидратен хляб без глутен – мисия възможна
Повечето рецепти за хляб с ниско съдържание на въглехидрати съдържат ядки, в частност бадемово брашно.
Исках нещо различно.
Ето защо прекарах дълго време в тестване и усъвършенстване на тази рецепта за хляб с ниско съдържание на въглехидрати и кокосово брашно.
Исках наистина този хляб да е отличен, исках хубаво разрязване на филийки, исках добра цена, исках лесно приготвяне. Също исках да не е влажен и да няма вкус на яйца. Много условности.
Всъщност, тази рецепта премина наистина много опити, за да е перфектна. И се получи точно такава!
Тестове на хляб
На теста за рязане на филийки той има отличен – това е, което искате при правене на сандвичи.
Тест за вкус – отличен! (вижте по-долу задължителните трикове за подобряване на вкуса)
Тест за плътност – този хляб все още е плътен, стандартно за хлябове с ниско съдържание на въглехидрати.
Тест за достъпност – много добър – кокосово брашно, псилиум хуск и хранителна мая са продукти, които се откриват лесно в магазини за здравословни продукти. Все пак, може би няма да ги намерите в кварталния магазин. Въпреки това цената им е изключително достъпна, имайки предвид количествата използвани в рецептата.
Цена -Това е най-добрата цена, която може да постигнете за такъв клас хляб. Към днешна дата 300 г хляб ще ви струва точно 4,00 лв. Това е много, много добре за такъв клас безглутенов хляб!
Количество – 300 грама и 12-14 засищащи филийки.
Хляб
Продукти за пазаруване:
яйца
хранителна мая
✔ псилиум хуск
✔ кокосово брашно
Пазарувайте продукти за рецептата с -5% отстъпка от vikinuts с промо код nosugar5
Формулата
1 яйце + 1/4 ч.л. оцет + 6 г псилиум хуск + 7 г кокосово брашно + 1 г бакпулвер + 1/4 сол + 2 г хранителна мая.
Спазвайте тази формула ако искате да увеличите или намалите количествата преди печене. Имайте предвид само времето на изпичане – то трябва да се редуцира при намалено количество и да се увеличи при повече. Картата с рецепти е разписана точно за изпичане на 300 г хляб, който е с 5 яйца и време на изпичане 35 минути.
Трикове за нисковъглехидратно и безглутеново печене
Да си го кажем направо : ако печем само безглутеново е едно, но добавим ли нисковъглехидратно в уравнението то става малко по-сложно и определено е предизвикателство. И така ако се сблъсквате с нерешима задача за влажен хляб или непреодолим яйчен или кокосов вкус, проследете следните трикове:
Неутрализиране на аромата на кокосово брашно
Много исках да направя рецептата без ядки и семена, затова прибягнах до кокосово брашно. Кокосовото брашно в рецептата играе роля на влагоабсорбатор. Замяната му в тези пропорции с друго брашно не е уместна.
Лекия кокосов аромат, който носи кокосовото брашно не се нрави на всеки, особено при солени печива. Неутрализираме го успешно и замаскираме с една съставка в тази рецепта- хранителна мая. 10 грама е достатъчно количество за да замаскира лекия кокосов елемент. Да не забравяме и добавянето на качествена сол в сместа за печене. Това дава един балансиран вкус, отвлича вниманието от кокосовия нюанс и придава много вкус. Хранителната мая освен за вкус играе и много важна роля в консистенцията на изпечения хляб. Всеки грам в рецептата има значение, така че не променяйте и не замествайте.
Неутрализиране на яйчения вкус
Ако сте постоянни в нисковъглехидратното печене, знаете натрапчивия вкус на яйца в печивата. Изпитан трик за премахване на яйчения привкус е добавяне на малко количество ябълков оцет. Това определено работи, изпробвано многократно.

Без глутен, без млечни продукти и без ядки
Най-важното за тази тази рецепта за хляб е, че той е напълно без глутен, без млечни продукти и без ядки.
Така, че тези, които са на диета без глутен или имат непоносимост към глутен, лактоза или ядки могат да се наслаждават без притеснения.
Освен това този хляб е без добавена мазнина, както повечето нисковъглехидратни хлябове. Той е нискокалоричен, но много засищащ благодарение на фибрите в него.
Хранителна стойност за 1 филийка (от общо 14):
Калории 40/ Фибри 3г/ Въглехидрати 1г/ Мазнини 2г/ Протеин 3г
Хранителна стойност за 100 г (от общо 300 г):
Калории 185/ Фибри 14г/ Въглехидрати 5г/ Мазнини 10г/ Протеин 14г

Печене
Закръглете горната част на хляба преди печене.
Хлябът, приготвен с кокосово брашно, няма да втаса много. Вероятно малко ще се подуе, но няма да бухне в никакъв случай.
Той е коренно различен от традиционния хляб, приготвен с пшеница.
Затова най-добро нещо е да добавите обем към тестото като изкуствено закръглите горната част със шпатула преди печене, за да му придадете характерна форма.
Охлаждането е най-важната стъпка
След изпичане (като следвате стриктно картата с рецептата) извадете хляба от фурната, отстранете хартията за печене и охладете върху решетка.
Да, едно от най важните неща тук е охлаждането. Не се опитвайте да го разрежете по-рано. За перфектните филийки – охладете напълно преди разрязване.
Хранителна мая
✔ Вземете Биониа Хранителна мая Engevita® с високо ниво на био усвояемост
с -10% отстъпка с промо код nosugar10
Съхранение
Ако планирате да го ядете през следващите 2-3 дни, може да остане на плота.
Ако смятате, че ще ви трябва малко повече време, можете да съхранявате във фризера добре увит в херметически затворен контейнер, с пергамент между филийките.
Преди замразяване увийте хляба в пергаментова хартия, а не в пластмаса, за да предотвратите образуването на конденз.
В случай, че филийките останат малко влажни след размразяване, препичането им ще реши проблема.
По този начин можете да ги поставите в тостер направо от фризера.
Когато ви потрябва- извадете филийките, които искате сутрин и препечете.
Можете да съхранявате също в хладилник и хлябът ще издържи 5-7 дни в хладилник.
Хляб
Оборудване
- Eлектронна кухненска везна
- Хартия за печене
- Фурна
- Стандартно за всяка кухня
Продукти
сухи съставки
- 30 г псилиум хуск
- 35 г кокосово брашно
- 10 г хранителна мая
- 5 г бакпулвер
- 1 ч. л. хималайска сол
мокри съставки
- 5 бр. яйца
- 1 с. л. ябълков оцет
Инструкции
- Загрейте фурната на 180°C с обдухване. Ако вашата фурна няма функция вентилатор увеличете температурата с 15°C.
- Отмерете точно и смесете сухите съставки.30 г псилиум хуск, 35 г кокосово брашно, 10 г хранителна мая, 5 г бакпулвер, 1 ч. л. хималайска сол
- Разбийте яйцата и оцета с вилица.5 бр. яйца, 1 с. л. ябълков оцет
- Добавете сухите към мокрите съставки. Объркайте добре. Ще получите много гъста ронлива смес.
- Оформете сместа с формата на хляб с помощта на лъжица или шпатула. Подравнете върху хартия за печене.
- Печете 35 минути. Отворете вратичката на фурната и продължете да държите хляба вътре за още 10 мин.
- Извадете хляба от фурната и отстранете хартията за печене.
- Охладете върху решетка за поне 1 час преди да пристъпите към нарязване.
Много вкусен и лесен за приготвяне. Този хляб е новият ми фаворит за сандвичи.
Хляба е много вкусен! Прави се лесно и бързо, съдържа добри мазнини, става с хрупава коричка, а на тостер става още по-вкусен! Добър вариант е и за кето режим. Благодаря за рецептата!
Аз слагам и чесън на прах, тъй като все още усещам миризмата на кокосовото брашно
Може да пробвате и с лук на прах или в комбинация с чесъна.
Хлябът е страхотен! Благодаря за тази прекрасна рецепта, както и за много други в този прекрасен блог.
Благодаря за споделянето:) Бъдете вдъхновена!
Страхотна рецепта,поздравления!Приготвям само този хляб вече няколко пъти ,много ми допада вкуса. ????
Абсолютно може да замести стандартния хляб. Приготвен в двойна доза примерно, ще осигури нисковъглехидратна основа за сандвичи за седмица.
Дали някак мога да заменя кокосовото брашно с друг вид или фибри? Знам, че пробвате много, какво бихте ми препоръчали? Алергична съм към кокосово брашно.
Здравейте, Мария! За съжаление не мога да препоръчам в точно тази рецепта да се замени кокосовото брашно. Мога да Ви предложа рецепта без кокосово брашно за Протеинови хлебчета или Нисковъглехидратен хляб
Нямам думи – уникална рецепта, просто уникална! Много благодаря за споделянето, за ясните и изчерпателни инструкции, за усилията и отделеното време! Изключително лесен за приготвяне и мнооого вкусен хляб!
Благодаря, Искра, от сърце за този коментар! Гответе със здраве!
Рецептата е чудесна. Хлябът стана страхотен на вкус. Може би яйцата ми бяха по-големи и сместа ми стана лепкава, но на око сложих още кокосово брашно и хуск, малко чесън на прах и се получи добре. Благодаря!
Ако пропусна хр.мая , дали ще се получи
Здравейте! Не препоръчвам да се пропуска хранителната мая. Резултата ще е компромисен.
Здравейте, дали можете да препоръчате нещо, с което да се замени хуска. Чувала съм за ксантова гума. Бихте ли споделили ако имате опит.
Здравейте! В тази конфигурация на продукти на препоръчвам замяна на продукти.
Лесен за направа и прекрасен на вкус. Напомня ми на хлябовете с квас. Толкова е вкусен, че мога да си го хапвам и самостоятелно ????
Каква точно мая се използва …?
Хранителна мая – nutritional yeast.