Рецепта за домашен нисковъглехидратен хляб без глутен – мисия възможна

Повечето рецепти за хляб с ниско съдържание на въглехидрати съдържат ядки, в частност бадемово брашно.
Исках нещо различно.
Ето защо прекарах дълго време в тестване и усъвършенстване на тази рецепта за хляб с ниско съдържание на въглехидрати и кокосово брашно. 
Исках наистина този хляб да е отличен, исках хубаво разрязване на филийки, исках добра цена, исках лесно приготвяне. Също исках да не е влажен и да няма вкус на яйца. Много условности.
Всъщност, тази рецепта премина наистина много опити, за да е перфектна. И се получи точно такава!

Към рецептата

Тестове на хляб

На теста за рязане на филийки той има отличен – това е, което искате при правене на сандвичи.
Тест за вкус – отличен! (вижте по-долу задължителните трикове за подобряване на вкуса)
Тест за плътност – този хляб все още е плътен, стандартно за хлябове с ниско съдържание на въглехидрати. 
Тест за достъпност – много добър – кокосово брашно, псилиум хуск и хранителна мая са продукти, които се откриват лесно в магазини за здравословни продукти. Все пак, може би няма да ги намерите в кварталния магазин. Въпреки това цената им е изключително достъпна, имайки предвид количествата използвани в рецептата.
Цена -Това е най-добрата цена, която може да постигнете за такъв клас хляб. Към днешна дата 300 г хляб ще ви струва точно 4,00 лв. Това е много, много добре за такъв клас безглутенов хляб!
Количество – 300 грама и 12-14 засищащи филийки.

Формулата

1 яйце + 1/4 ч.л. оцет + 6 г псилиум хуск + 7 г кокосово брашно + 1 г бакпулвер + 1/4 сол + 2 г хранителна мая.
Спазвайте тази формула ако искате да увеличите или намалите количествата преди печене. Имайте предвид само времето на изпичане – то трябва да се редуцира при намалено количество и да се увеличи при повече. Картата с рецепти е разписана точно за изпичане на 300 г хляб, който е с 5 яйца и време на изпичане 35 минути.

Трикове за нисковъглехидратно и безглутеново печене

Да си го кажем направо : ако печем само безглутеново е едно, но добавим ли нисковъглехидратно в уравнението то става малко по-сложно и определено е предизвикателство. И така ако се сблъсквате с нерешима задача за влажен хляб или непреодолим яйчен или кокосов вкус, проследете следните трикове:
Неутрализиране на аромата на кокосово брашно
Много исках да направя рецептата без ядки и семена, затова прибягнах до кокосово брашно. Кокосовото брашно в рецептата играе роля на влагоабсорбатор. Замяната му в тези пропорции с друго брашно не е уместна.
Лекия кокосов аромат, който носи кокосовото брашно не се нрави на всеки, особено при солени печива. Неутрализираме го успешно и замаскираме с една съставка в тази рецепта- хранителна мая. 10 грама е достатъчно количество за да замаскира лекия кокосов елемент. Да не забравяме и добавянето на качествена сол в сместа за печене. Това дава един балансиран вкус, отвлича вниманието от кокосовия нюанс и придава много вкус. Хранителната мая освен за вкус играе и много важна роля в консистенцията на изпечения хляб. Всеки грам в рецептата има значение, така че не променяйте и не замествайте.
Неутрализиране на яйчения вкус
Ако сте постоянни в нисковъглехидратното печене, знаете натрапчивия вкус на яйца в печивата. Изпитан трик за премахване на яйчения привкус е добавяне на малко количество ябълков оцет. Това определено работи, изпробвано многократно.

Към рецептата
Хляб

Без глутен, без млечни продукти и без ядки

Най-важното за тази тази рецепта за хляб е, че той е напълно без глутен, без млечни продукти и без ядки.
Така, че тези, които са на диета без глутен или имат непоносимост към глутен, лактоза или ядки могат да се наслаждават без притеснения.
Освен това този хляб е без добавена мазнина, както повечето нисковъглехидратни хлябове. Той е нискокалоричен, но много засищащ благодарение на фибрите в него.

Хранителна стойност за 1 филийка (от общо 14):
Калории 40/ Фибри 3г/ Въглехидрати 1г/ Мазнини 2г/ Протеин 3г
Хранителна стойност за 100 г (от общо 300 г):
Калории 185/ Фибри 14г/ Въглехидрати 5г/ Мазнини 10г/ Протеин 14г

Хляб

Печене

Закръглете горната част на хляба преди печене.
Хлябът, приготвен с кокосово брашно, няма да втаса много. Вероятно малко ще се подуе, но няма да бухне в никакъв случай.
Той е коренно различен от традиционния хляб, приготвен с пшеница.
Затова най-добро нещо е да добавите обем към тестото като изкуствено закръглите горната част със шпатула преди печене, за да му придадете характерна форма.
Охлаждането е най-важната стъпка
След изпичане (като следвате стриктно картата с рецептата) извадете хляба от фурната, отстранете хартията за печене и охладете върху решетка.
Да, едно от най важните неща тук е охлаждането. Не се опитвайте да го разрежете по-рано. За перфектните филийки – охладете напълно преди разрязване.

Съхранение

Ако планирате да го ядете през следващите 2-3 дни, може да остане на плота. 
Ако смятате, че ще ви трябва малко повече време, можете да съхранявате във фризера добре увит в херметически затворен контейнер, с пергамент между филийките. 
Преди замразяване увийте хляба в пергаментова хартия, а не в пластмаса, за да предотвратите образуването на конденз.
В случай, че филийките останат малко влажни след размразяване, препичането им ще реши проблема.
По този начин можете да ги поставите в тостер направо от фризера.
Когато ви потрябва- извадете филийките, които искате сутрин и препечете.
Можете да съхранявате също в хладилник и хлябът ще издържи 5-7 дни в хладилник.

5 от 8 гласове

Хляб

Рецепта за домашен нисковъглехидратен хляб без глутен – без ядки и без лактоза. Лесна рецепта на добра цена!
Порции 300 г
Време за подготовка 5 мин
Време за готвене 35 мин
охлаждане 1 ч
Общо Време 1 ч 40 мин

Оборудване

  • Eлектронна кухненска везна
  • Хартия за печене
  • Фурна
  • Стандартно за всяка кухня

Продукти 

сухи съставки

  • 30 г псилиум хуск
  • 35 г кокосово брашно
  • 10 г хранителна мая
  • 5 г бакпулвер
  • 1 ч. л. хималайска сол

мокри съставки

  • 5 бр. яйца
  • 1 с. л. ябълков оцет

Инструкции
 

  • Загрейте фурната на 180°C с обдухване. Ако вашата фурна няма функция вентилатор увеличете температурата с 15°C.
  • Отмерете точно и смесете сухите съставки.
    30 г псилиум хуск, 35 г кокосово брашно, 10 г хранителна мая, 5 г бакпулвер, 1 ч. л. хималайска сол
  • Разбийте яйцата и оцета с вилица.
    5 бр. яйца, 1 с. л. ябълков оцет
  • Добавете сухите към мокрите съставки. Объркайте добре. Ще получите много гъста ронлива смес.
    Хляб
  • Оформете сместа с формата на хляб с помощта на лъжица или шпатула. Подравнете върху хартия за печене.
    Хляб
  • Печете 35 минути. Отворете вратичката на фурната и продължете да държите хляба вътре за още 10 мин.
  • Извадете хляба от фурната и отстранете хартията за печене. Охладете върху решетка за поне 1 час преди да пристъпите към нарязване.
    Хляб
Автор: No sugar
Цена: 4.00 лв
Тип ястие: закуска, снак
Хранителен режим: без брашно, без глутен, без лактоза, нисковъглехидратен
Ключова дума: нисковъглехидратен хляб, хляб

Бележки

Хранителна стойност за 1 филийка (от общо 14):
Калории 40/ Фибри 3г/ Въглехидрати 1г/ Мазнини 2г/ Протеин 3г
Хранителна стойност за 100 г (от общо 300 г):
Калории 185/ Фибри 14г/ Въглехидрати 5г/ Мазнини 10г/ Протеин 14г

Присъединете се към разговора

  1. Маргарита Гасерова каза:

    5 ستاره ها
    Много вкусен и лесен за приготвяне. Този хляб е новият ми фаворит за сандвичи.

  2. Кристина каза:

    5 ستاره ها
    Хляба е много вкусен! Прави се лесно и бързо, съдържа добри мазнини, става с хрупава коричка, а на тостер става още по-вкусен! Добър вариант е и за кето режим. Благодаря за рецептата!

  3. Габриела Ковачева каза:

    5 ستاره ها
    Аз слагам и чесън на прах, тъй като все още усещам миризмата на кокосовото брашно

    1. vesela.savova Автор каза:

      5 ستاره ها
      Може да пробвате и с лук на прах или в комбинация с чесъна.

  4. Люба Марков каза:

    5 ستاره ها
    Хлябът е страхотен! Благодаря за тази прекрасна рецепта, както и за много други в този прекрасен блог.

    1. vesela.savova Автор каза:

      5 ستاره ها
      Благодаря за споделянето:) Бъдете вдъхновена!

  5. Илияна каза:

    5 ستاره ها
    Страхотна рецепта,поздравления!Приготвям само този хляб вече няколко пъти ,много ми допада вкуса. 😊

    1. vesela.savova Автор каза:

      5 ستاره ها
      Абсолютно може да замести стандартния хляб. Приготвен в двойна доза примерно, ще осигури нисковъглехидратна основа за сандвичи за седмица.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Оцени рецептата




Затваряне
Your custom text © Copyright 2020. All rights reserved.
Затваряне
error: Внимание: Защитено съдържание!