ЖИВА
вода
Витамин С
Шипката е абсолютен рекордьор по съдържание на витамин C, освен това расте по нашите ширини, което я прави още по-ценна.
Витамин C е необходим за множество процеси в тялото, но не го произвежда, както и не се получава натрупване. Затова е необходимо да се набавя ежедневно с правилни храни и/или добавки. А ако не са синтетични, а натурални, още по-добре. Освен роля в повишаване на имунитета, подобряванe значително абсорбцията на минерали, най-вече желязо, шипката подобрява функциите на белия дроб и помага при астма, преумора, анемия, повишено кръвно налягане. Витамин C е пряко свързан и със синтеза на колаген (красива кожа, здравей!). Евтин, сезонен, локален и абсолютно натурален начин да вземем максимума от есента е направата на нещо толкова просто като Шипкова вода.

Шипкова вода
Всяка година през октомври се наслаждавам на ежедневно зареждане с този еликсир. Използвам цялата сила на пресните шипки. Шипкова вода се приготвя безкрайно лесно – нужни са само шепа шипки и вода, и малко време за накисване. Шипките се измиват и сцепват – с ножица или клещи. На  сутринта отварата е готова за пиене – леко кисела и стипчива. Няма термична обработка, с което пазим неустойчивия към високи температури безценен витамин С.
Oсвен за пиене Шипкова вода може да се ползва и за разкошен пресен тоник за лице. Усеща се леко приятно пощипване и моментален озаряващ ефект върху кожата на лицето и шията. Аз комбинирам и с любимо шипково масло преди сън.
Прескочи в рецептата
Шипки

Оберете някой самотен шипков храст или купете шипки от някоя баба на пазара – не са нужни нито биомагазини, нито опаковки за направата на този еликсир.
Пресните шипки са много по-богати на безценния витамин C. При сушене те губят част от него, така че сега е идеалния момент – когато са пресни и още мекички за направа на Шипкова вода.

Каква вода?

Вечният въпрос – да използвам ли чешмяна вода или да купувам минерална?
Няма еднозначен отговор, но все пак ако нямате система за пречистване на водата не залагайте изцяло на купуването на минерална бутилирана. В повечето случаи тази вода НЕ се препоръчва за консумация всеки ден, особено от малки деца. Или четете етикета и избирайте такава с ниска концентрация на флуор.
И все пак ето няколко идеи, които може да ползвате в домашни условия за приготвяне на напитки:

-Използвайте чешмяна вода, която е оставена за нощ на плота в кухнята, покрита само с нещо леко. Счита се, че хлорът се изпарява естествено. Това е лесно, но отнема време и водата се превръща в обект на други възможни замърсявания, но все пак е не лош вариант. Това е чудесна възможност за подготовка на саламура, когато пристъпвате към ферментация.

Знаете ли, че витамин С неутрализира хлора във водата?
Това естествено отговаря на въпроса – жива Шипкова вода пълна с витамин С полезна ли е? Разбира се! Но в какъв точно процент се случва това неутрализиране остава загадка, освен ако не се подложи на тест. Но във всеки случай Шипкова вода остава един естествен и приятен тоник зареден с витамин С, аромат и нежен вкус.

Може да харесате също:

Пъпешово мляко
Електролитна напитка
Квас от червено цвекло
Ябълков оцет
Напитка с ябълков оцет
Домашна Комбуча

Насладете се на тази рецепта и разкажете на приятелите си за нея! ⭐⭐⭐⭐⭐Ако харесвате това, което правя, можете да ме подкрепите ако оцените рецептата ми с 5 звезди по-долу или оставите хубав коментар. Благодаря ❤️

5 от 9 гласове

Шипкова вода

Как да приготвим шипкова вода? Лека и приятна напитка заредена с витамин С. Вкусен натурален тоник за подсилване на имунната система.
Порции 4 чаши
Време за подготовка 5 минути
накисване 8 часа
Общо Време 8 часа 5 минути

Оборудване

  • Клещи или ножица
  • Стандартно за всяка кухня

Продукти 

  • 50 г пресни шипки
  • 1 л вода

Инструкции
 

подготовка

  • Измийте старателно пресните шипки.
  • Сцепете всяка щипка така, че да се разполови и разтвори ципата. Използвайте клещи или ножица.
    Шипкова вода
  • Използвайте стъклен съд/бутилка в който да изсипете сцепените шипки. Залейте със студена вода.
  • Нека шипките се киснат за минимум 3 часа, а най-добре за 8 часа. След известно време течността ще се оцвети в бледо оранжево и ще се насити с аромати. Добра практика е да залеете шипките вечерта, така на сутринта Шипкова вода ще е готова за пиене.
  • Прецедете през фина цедка и пийте в неограничено количество.

допълнително

  • След прецеждане на водата същите шипките може да се залеят повторно с още половин доза вода.
Автор: No sugar
Цена: 0,50-1,00 лв.
Тип ястие: напитка
Хранителен режим: палео, без рафинирана захар, нисковъглехидратен, веган
Ключова дума: напитка, шипки, шипкова вода
Ако това, което правя те вълнува харесай, сподели и запази от бутоните по-долу.
Последвай ме в Instagram и Facebook за още идеи и вдъхновение.
No sugar

Присъединете се към разговора

  1. Диляна каза:

    5 ستاره ها
    Като човек, който брои витамини и минерали, а не калории, съм влюбена в тази проста, но гениална рецепта.

  2. Анонимен каза:

    5 ستاره ها
    Стана страхотно освежаващо витаминно бижу.

  3. Marina каза:

    Здравейте, може ли да използвам сушени шипки?
    Благодаря!

    1. vesela.savova Автор каза:

      5 ستاره ها
      Здравейте! Сушените шипки няма да оцветят и овкусят водата, или ще бъде много леко.
      В този смисъл няма да се получи оранжева ароматна вода.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Оцени рецептата




Затваряне
Всички права запазени ©2023 Nosugar.bg
Затваряне