версия

нисковъглехидратна


Протеинови хлебчета с ниски въглехидрати – предизвикателство в кухнята.
Без глутен, без мая и без млечни продукти.

Нисковъглехидратните печива без стандартни брашна дават наистина удивителни резултати. Рецептите с ниски въглехидрати, но висок процент протеини може да са сложни, но не невъзможни. Необичайните съставки са неизбежни и нямат нищо общо с глутеновите смеси и печива. Както обикновено приличат на лабораторен експеримент и са далеч от печенето в бабината кухня. И все пак – това, който търсим е налице – хлебоподобна структура, ниски въглехидрати и висок протеинов профил.

Резултатът
Тези протеинови хлебчета са леки, меки и еластични. Не просто нисковъглехидратни, а и високопротеинови. И засищащи. Забележително, нали!
Използвайте за сандвичи, брускети, крутони, малки филийки, затопляйте, препичайте… въобще всякак, както бихте използвали хляб.

В цифри
Няма как да подмина сметките. За спазването на хранителен дневник и придържането към определен стил в храненето те са важни.
Едно протеиново хлебче ще донесе по-малко от 5г общи въглехидрати, но ако трябва да сме точни, то нетните въглехидрати ще бъдат 0.95г. Протеините ще бъдат с впечатляващи стойности – почти 10г в хлебче (9,8г).

Съхранение
Съхранявайте в хладилник, поради наличието на яйца в рецептата. За да не изсъхват увийте в кърпа и поставете в книжен плик.

Замразяване
След пълно охлаждане хлебчетата могат успешно да се замразят. Запазете ги по този начин и осигурете закуска за заетите сутрини. Съхранявайте в плик във фризера и извадете точно толкова броя хлебчета, колкото ви трябват.
Преди консумация, просто извадете питка и я оставете на стайна температура за час или от предната вечер. Размразяват се бързо.

Скочи в рецептата
Съставките за протеинови хлебчета

Грахов протеин
Граховият протеин се получава от грах, очевидно. Представлява ситен фин прах, за който граховите зърна се изсушават и смилат, след което преминават процес на пречистване. При него се отстраняват голяма част от фибрите и нишестето от граховото брашно. В крайна сметка в крайния продукт – грахов протеин – остава главно протеинът и незначително количество минерали и витамини.

Въпреки несъвършения протеинов профил на граховия протеин той се нарежда в класацията за най- доближаващ се растителен протеин до протеините от животинската група. За хранещите се без млечни продукти граховият протеин е чудесна опция за обогатяване и разнообразяване на белтъчния прием.
В конкретната рецепта много важно е използването на неовкусен и неароматизиран протеин.

Бадемово брашно
Докато очевидно грахов протеин не може да приготвим вкъщи, то бадемовото брашно е лесно за направа в домашни условия. Пригответе вкъщи – смелете на фини трохи бланширани бадеми за да получите светло кремаво брашно. Отлично за ползване във всяка нисковъглехидратна рецепта.

Псилиум хуск
Точно като пшеничен глутен хускът се превръща в дъвка, когато влезе в контакт с мокрите съставки от рецептата. Следователно действа като лепило, свързващо изпеченото изделие, като не му позволява да се разпадне.
Псилиум хуск може да ви помогне да пресъздадете безглутенови и нисковъглехидратни версии на любими рецепти, поради способността си да възпроизвежда текстурата им. Той дава възможност на хлебното изделие да задържа повече влага и да постигне лека, ефирна консистенция. В допълнение помага на тестото да е по-гъвкаво, като улеснява оформянето.

Може да харесате също

Орехов сладкиш с кафе аромат
Орехова торта с шоколад
Хляб с тиква и орехи

⭐⭐⭐⭐⭐
Ако приготвите тези Протеинови хлебчета, не забравяйте да оставите коментар и да оцените рецептата по-долу, като споделите как се е получило. 

5 от 1 глас

Протеинови хлебчета

Протеинови хлебчета с ниски въглехидрати – предизвикателство в кухнята. Без глутен, без мая и без млечни продукти. Леки, меки и еластични.
Порции 8 хлебчета
Време за подготовка 5 мин
Време за готвене 12 мин
Общо Време 17 мин

Оборудване

  • Миксер
  • Хартия за печене
  • Фурна
  • Стандартно за всяка кухня

Продукти 

мокри съставки

  • 5 бр. яйца среден размер

сухи съставки

  • 50 г грахов протеин неовкусен
  • 50 г бадемово брашно или млени бедеми
  • 30 г псилиум хуск
  • 1 ч.л. сол

за поръсване

  • черен сусам, бял сусам, кимион по желание

Инструкции

  • Загрейте фурната на 175° с обдухване.
  • Нека яйцата са със стайна температура. Счупете ги и разбийте с миксер на висока степен на пяна за минута.
  • Претеглете и смете добре всички сухи съставки.
  • Обединете разбитите яйцата и сухите съставки като объркате с лъжица.
  • Нека ""тестото " почине за 4-5 минути. Хускът ще набъбне и сместа ще се сгъсти.
  • Оформете 8 броя малки питки с ръка, които да подредите върху хартия за печене. По желание поръсете със семена по избор.
  • Печете 12 минути в загрятата фурна. Изключете и оставете питките за още 4-5 минути на отворена леко вратичка на фурната.
  • Консумирайте топли или студени, съхранявайте в хладилник или замразете.
Автор: No sugar
Цена: 7-8 лв. за цялото количество
Тип ястие: предястие, снак, закуска
Хранителен режим: без глутен, без лактоза, нисковъглехидратен
Ключова дума: хлебчета, печива, хляб

Бележки

Ако искате да направите по-малко, или пък по-голямо количество спазвайте следната пропорция: на всяко яйце добавете 10г бадемово брашно ,10г протеин и 6г псилиум хукс. Спазвайте същата схема на приготвяне.
Количеството изпечени хлебчета се равнява на 320г (40г хлебче).
Ако искате да добавите рецептата във вашия хранителен дневник в  Myfitnesspal изпишете No sugar – Протеинови хлебчета или кликнете на линка. 
 
Ако това, което правя те вълнува харесай, сподели и запази от бутоните по-долу.
Последвай ме в Instagram и Facebook за още идеи и вдъхновение.
No sugar

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Оцени рецептата




Затваряне
Your custom text © Copyright 2020. All rights reserved.
Затваряне
error: Внимание: Защитено съдържание!