Какво прави тази торта толкова специална?
Може би две неща – това, че се случва за точно 10 минути и това, че са ви нужни само три основни продукта за нея.
Това е сурова торта и не се налага да печете блатове, също е и с ниски въглехидрати.
Още – тя е без глутен, без млечни продукти и без рафинирана захар.
Ако обичате шоколадова торта, нежна и умерено сладка, тази е вашата.
Лесна е – блендираш и готово.
Украсата е проста – може да натрошите лешници, може да наредите плодове, всякак е прекрасна.
Притежава наситен дълбок шоколадов вкус и ще се влюбите във нея.

Продукти за пазаруване
гарантиран успех с точните продукти!
кокосово мляко 22% масленост 400 мл (един кен)
✔ какаова маса 100 г
✔ печени български лешници 200 г
✔ еритритол 50 г
Вземете продуктите за рецептата с -5% отстъпка от vikinuts с промо код nosugar5
Сурова торта – продукти за замяна
Какаова маса
Истински дълбок наситен шоколадов вкус за тази сурова шоколадова торта се получава с какаова маса. Може обаче да я замените с шоколад с висок процент какао. В този случай не добавяйте допълнително подсладител.
Кокосово мляко за безлактозен вариант
В конкретната рецепта за торта е задължително използването на високомаслено кокосово мляко. Това е продуктът, който ще я направи стегната. Не опитвайте и не рискувайте с растителна напитка с ниска масленост. В този случай високата масленост на кокосовото мляко е важна. Около 20-22% е отлична масленост, която ще свърши работа. Обикновено това кокосово мляко се предлага в кенове по 400 мл, гъсто и плътно е.
Ако разполагате с кокосова сметана, а не с мляко – заменете ги. Избягвайте в състава на млякото да има сгъстител – гума гуар, това може да доведе до незадоволителен резултат. Вижте продуктите в списъка за пазаруване, за да сте сигурни в качеството.
Лешници
Истината е, че тази торта се получава с всякакви ядки – лешници, бадеми, микс… с фъстъци също.
Всъщност може да направите тази сурова торта още по-лесна. Просто заменете количеството лешници (ядки) с готов лешников (ядков) тахан.
Подсладители
За да бъде нисковъглехидратна торта – в рецептата се използва пудра Еритритол. Тортата е умерено нисковъглехидратна дори и във вариант с мед – само 8г въглехидрати на парче.
Торта без печене
Просто блендирайте по описания в рецептата начин до гъста и гладка смес. Охлаждането е много важно, защото ще направи тортата стегната, но мека и нежна, като мус.
Тази торта е без печене, но ако разполагате със сурови лешници, за по-интензивен лешников аромат – запечете лешниците във фурна докато леко порозовеят.
Ще харесате още:
Оборудване
Тъй като това е торта без печене, ще ви трябват само няколко неща:
Електронна кухненска везна
Блендер кухненски робот
Форма за торта с падащо дъно 18 см
⭐⭐⭐⭐⭐
Ако приготвите рецептата за тази съвършена Сурова торта, не забравяйте да оставите коментар и да оцените рецептата по-долу, като споделите как се е получило.
Сурова торта
Оборудване
- Eлектронна кухненска везна
- Блендер или кухненски робот
- Форма за торта с падащо дъно 18 см
- Стандартно за всяка кухня
Продукти
- 400 мл пълномаслено кокосово мляко 20-22% масленост (или кокосова сметана)
- 100 г какаова маса
- 200 г лешници
- 50 г подсладител ЕРИТРИТОЛ
- 1 щипка сол
декорация по желание
- лешници
- дребни плодове
Инструкции
- Разтопете какаовата маса на водна баня, като поддържате много ниска температура.100 г какаова маса
- В блендер раздробете на пулсации лешниците.200 г лешници
- Прибавете в блендера при раздробените лешници кокосовото мляко, подсладителя, щипка сол и разтопената какаова маса. Блендирайте до получаването на гладък крем.400 мл пълномаслено кокосово мляко, 200 г лешници, 50 г подсладител, 1 щипка сол, 100 г какаова маса
- Изсипете готовата смес във ФОРМА за ТОРТА с падащо дъно Ø18 см и охладете много добре в хладилник (минимум 3-4 часа) преди да нарежете тортата на парчета.
Използвах шоколад 85% какао и ядки пекан вместо лешници и стана страхотна! Определено рецепта, която бих повторила!
Благодаря, че споделихте! Комбинацията от пекан и шоколад звучи много обещаващо!
Здравейте, колко см е формата за торта?
Здравейте, Нина! Формата за торта, която може да използвате за тази рецепта е с диаметър 16 до 18 см.
Здравейте, търся форма с диаметър 16см, но не откривам. Може ли да ми препоръчате от къде да купя?
Здравейте! Разгледайте тази форма, която е 18 см – форма за торта 18 см
Здравейте, с козе кисело мляко ще се получи ли рецептата?
Здравейте! Не препоръчвам такава замяна. Няма да се получи кремообразна смес с достатъчно мазнини и съответно няма да стегне.
Здравейте, вместо какаова маса, с брашно от рожков ще се получи ли?
1:1?
Здравейте! С рожково брашно няма да получите резултат. Заместете какаовата маса със същото количество шоколад с висок процент какао. В този случай внимавайте за сладостта – регулирайте или пропуснете подсладителя.
Привет, звучи божествено! Ще се получи ли добре с кашу вместо лешници? И препоръчително ли е да са печени/накиснати за по-лесно смилане? Притеснява ме как се усещат после, в случай че роботът не ги смели до гладкостта на шоколадовия мус. 🙂
Здравейте! Да, може да използвате и кашу вместо лешници, като разбира се вкусът ще бъде различен. За доброто смилане е нужно поне леко затопляне. Така ядките освобождават маслата си и се смилат много по-добре. Не препоръчвам киснене, освен ако не се дехидратират след това, влагата ще остане в тях. Друга важна точка е да не пренебрегвате маслеността на кокосовото мляко – то трябва да е минимум 17%, може и повече – както е описано в рецептата.
Здравейте,а ядките сурови или печени да са.лешниците?
Здравейте! Без значение е за консистенцията. Изберете според Вашия вкус или наличност сурови или печени ядки.
Здравейте, може ли да се замести млякото с нещо друго тъй като не намирам с такава висока масленост?
Благодаря!
Здравейте! Категорично „не“. Няма да се получи рецептата.
Получи се чудесна торта, бързо и лесно 👏
Здравейте, от къде мога да купя форма с 16 см диаметър ?
Здравейте! Разгледайте тази форма, която е 18 см, и ще свърши отлична работа – форма торта 18 см COOX
Здравейте!
Разбрах, че лешниците които използвате в рецептата са печени, но солени ли са или не?
Благодаря предварително за отговора 🙂
Здравейте! Няма особено значение. Солта, ако я има в лешниците хармонира с шоколада и го кара да изпъква доста добре. Ако я няма – също е добре. Така че, по избор 🙂