Един от мблематичните подсладители в кето средите – еритритол. Накратко – еритритол е подсладител – захарен алкохол, който не повишава кръвната захар, не предизвиква секретиране на инсулин, има 0 нетни въглехидрати, 0.24 калории, гликемичен индекс 1, изглежда като захар и има вкус на захар.
Писала съм и друг път, че не съм привърженик на тези подсладители, които имитират почти досущ сладостта на захарта, но без последствията, които тя носи. Последиците от „лъжата“ която се опитваме да пробутаме на тялото може да не са чак толкова безобидни. Сладък вкус, който не провокира покачване на кръвна захар?! Искаш да измамиш тялото, но дали е ОК да го правиш системно? Личното ми мнение, е че използвайки такива подсладители никога, ама никога няма да се „откачим“ от зависимостта за сладко. Това е факт. Сладкото иска още сладко.
Малко от книгата на д-р Фънг „Код затлъстяване“:

„Възможно е мозъкът да възприема едно непълноценно чувство на възнаграждение, като отчита сладост, но без калории, което да изисква свръхкомпенсация и повишен апетит и ненаситен глад…..С други думи, може да развиете навик да ядете сладки храни, докато преядете с тях.“
д-р Джейсън Фънг
No ratings yet

Чийзкейк без печене

Порции 8 парчета
Време за готвене 20 мин
подготовка 12 часа

Оборудване

  • Блендер/ Чопър/ Кухненски робот
  • Хартия за печене
  • Форма за торта с падащо дъно (19-20см)
  • Стандартно за всяка кухня

Продукти 

за основата

  • 130 г сурови бадеми
  • 30 г масло
  • 30 г какаова паста*
  • 1 щипка сол
  • 20 г еритритол

за пълнежа

  • 800 г пълномаслена извара
  • 100 г масло
  • 130 г какаова паста* виж бележки
  • 50 г еритритол* виж бележки

декорация

  • 100 г замразени летни плодове

Инструкции

За основата

  • Бадемите накиснете в леко топла вода и малко сол за 10 до 12 часа. Изцедете, подсушете, или пропуснете тази стъпка и работете без накисване. Смелете на трохи в кухненски робот. Прибавете солта, еритритола, разтопените на водна баня масло и какаова паста. Обединете всичко с блендиране. Готовата смес за основата разпределете на дъното на форма с падащо дъно върху хартия за печене с лек натиск с ръце. Нека се охлади в хладилник докато приготвяте пълнежа.

За пълнежа

  • В кухненски робот разбийте изварата, щипка сол и еритритола. Разтопете на водна баня маслото и какаовата паста. Прибавете ги към крема и блендирайте до пухкава гладка смес. Еритритола изисква малко по-дълго блендиране, за да не останат кристали.Изсипете крема върху основата. Подравнете. Охладете за поне 8-10 часа преди сервиране.

Декорирайте

  • Гарнирайте с дребни горски плодове по избор.
Автор: No sugar

Бележки

*КАКАОВА ПАСТА (маса) Гъста каша от какаово масло и твърди частици, представляваща смлени и пресовани ферментирали какаови зърна с отсранената обвивка. След изстиването на кашата тя стяга и се превръща в какаова маса, много приличаща на шоколад. Това е изходния продукт за направата на какаово масло и какао. Това е най-чистата форма на шоколад – без примеси, без добавки и овкусители. В рецепти може да се замени с шоколад с висок процент какао.
Как да си направите пудра Еритритол вкъщи?
Ако това, което правя те вълнува харесай, сподели и запази от бутоните по-долу.
Последвай ме в Instagram и Facebook за още идеи и вдъхновение.
No sugar

Вашият коментар

Затваряне
Your custom text © Copyright 2020. All rights reserved.
Затваряне
error: Внимание: Защитено съдържание!