Десерт с ягоди без печене, с акцент – розова вода!
Лек и деликатен десерт с ягоди, шам фъстък и розова вода.
Не са нужни много продукти и инвестиране във време за приготвяне на разкошен лек десерт с ягоди. Само малко свежи плодове, хубави продукти и акцент – розова вода. Също само 10 минути подготовка и малко търпение за охлаждане.
Този ягодов десерт е невероятен сам по себе си и бихте могли да използвате рецептата, за да го направите в различни варианти:
1. Желирайте десерта в каквато и да е форма и разрежете на парчета след охлаждане.
2. Пригответе го в кръгла форма с падащи стени. Така той ще е по-висок и ще прилича на истинска торта.
3. Напълнете в чаши и сервирайте като крем.

Продукти за пазаруване:
Продукти за пазаруване:
пресни ягоди
✔ заквасена сметана
✔ желатин
✔ Био розовата вода за пиене и готвене Armina
✔ шам фъстък
Вземете продуктите с -10% отстъпка от Magazin Natural с промо код nosugar10.
Продукти за Ягодов десерт
Рецептата за Ягодов десерт е създадена в партньорство с Magazin Natural и продуктите са налични в онлайн магазина, както и във физическия магазин в гр. Каварна. Магазинът доставя бързо и лесно в цяла България.
Пазарувайте онлайн като специални клиенти с -10% отстъпка с промо код nosugar10.
Розова вода за пиене и готвене
Влагането на розова вода в рецепти е древен ритуал. Малко позабравен днес, вероятно заради трудното условие да се открие розова вода, която е подходяща за влагане в рецепти. Розовата вода за козметични цели НЕ бива да приема вътрешно.
Био розова вода за пиене и готвене Armina отговаря на горните условия и съдържа замо 100% биосертифицирана вода от българска роза и екстракт от стевия. Удобно разпределена в сашета от 10 мл и подходяща за ежедневен прием. Насладете се на еликсира, добавен към вода сутрин, за да насърчите движението на червата. Розовата вода е способна да облекчи подуването, задържането на течности и запека и да подобри храносмилането и детоксикацията. Освежава и вдъхновява!
Съставът и е перфектен: вода от роза дамасцена и екстракт от стевия. И двете съставки са от биологично производство.
Млечна сметана
За приготвянето ягодов десерт избирам НЕхомогенизирана млечна сметана.
Защо хомогенизирането на млякото не е естествен процес?
Хомогенизация е процес, при който се извършва разрушаване на мастните глобули в млякото. Мембраната им бива разрушена и те се разпределят равномерно в течността,а новата повърхност съдържа много повече казеин и суроватъчен протеин, потенциално предизвикващи алергии. Мазнините в суровото мляко, вече освободени, се свързват с кислорода и се окисляват. Всъщност целта на процеса е гладък и хомогенен продукт, но всъщност това не е естественото състояние на млякото. Увеличеното потребление на хомогенизирано мляко се свързва с теорията за бумът в сърдечно-съдовите заболявания.
Шамфъстък
Комбинацията между рози и шамфъстък е просто задължителна. А всъщност за да разчупите текстурата може да добавите и други ядки, но шам фъстък и розова вода е класика.
Желатин
Обичам да готвя с желатин заради белтъчното съдържание и консистенцията, която той прави.
Може да вложите всеки хранителен желатин в този десерт – свински или телешки. Аз съм голям ползвател на желатин (вижте рецептите).
Още рецепти с желатин: Розова чаша крем, Високопротеинов омлет, Бъркана нисковъглехидратна баница, Палачинки, Нудълс без въглехидрати, Фалшиво сирене, Желирана комбуча.
Ще харесате още: Кокосов десерт с ягоди – без лактоза
Насладете се на тази рецепта и разкажете на приятелите си за нея! ⭐⭐⭐⭐⭐Ако харесвате това, което правя, можете да ме подкрепите ако оцените рецептата ми с 5 звезди по-долу или оставите хубав коментар. Благодаря ❤️
Ягодов десерт
Оборудване
- Eлектронна кухненска везна
- пасатор / блендер
- Стандартно за всяка кухня
Продукти
- 500 г заквасена сметана
- 250 г пресни ягоди
- 100 г шамфъстък
- 30 г желатин + 5 с. л. вода
- 10 мл розова вода за кулинарна употреба
декорация (по желание)
- ягоди
- прясна мента
- розови листенца
Инструкции
- Подгответе продуктите и нека сметаната и ягодите придобият стайна температура.
- Блендирайте млечната сметаната заедно с почистените ягоди и розовата вода. Ако ягодите не са сладки и предпочитате може да добавите подсладител по избор.500 г заквасена сметана, 250 г пресни ягоди
- Разбъркайте желатина с 5 с. л. вода, за да набъбне и разтопете на водна баня на ниска температура докато се втечни и стане прозрачен.30 г желатин
- Прибавете желатиновата смес към ягодовата и обединете отново с блендиране. Изсипете готовата смес в разлата тавичка, посипете щедро с шам фъстък. Преместете десерта в хладилник за охлаждане за около три часа.100 г шамфъстък
- След като десерта е стегнал нарежета на парчета и гарнирайте с още ягоди и прясна мента при поднасяне.ягоди, прясна мента, розови листенца