веган

предложение

Как да направя ориз от карфиол?

Научете как се прави ориз от карфиол с тази лесна рецепта! 
Той е вкусен заместител на обикновения ориз, но с ниско съдържание на въглехидрати.

Поради своята мултифункционалност карфиолът е зеленчук, с който експериментите са задължителни. 
Освен това това е чудесен начин да добовим още повече порции зеленчуци в менюто. С готовият карфиолен ориз може да приготвите вкусно карфиолено ризото, както ще видите по-долу.

Техники за направа ориз от карфиол
1) Можете да използвате най-обикновено едно ренде. Просто настържете розичките карфиол, като отстраните само листата и стъблото.

2) Чопър или кухненски робот
Поставете розичките карфиол начупени или едро нарязани в каната на робота. Раздробете с пулсации до придобиване на идеална големина. И с двете техники се стремите към малки парченца с размерите на ориз. Това е, толкова лесно и просто.

Аз харесвам настъргването на робот, и след това замразяване на порции. Много улеснява ежедневието в забързаните вечери.

Как да направя безмлечен “пармезан”?

Разбира се, не е пармезан, но вкусът така наподобява, че нищо чудно някой да се обърка. Използва се точно като пармезан – за поръсване върху ястие, пица, паста, дори салата. Широко използвана рецепта във веганските среди, но мисля, че и в нисковъглехидратната кухня е на точното си място. Няма нужда да си купувате такъв продукт от магазина, защото може да си го приготвите сами. Нужна е само малка подготовка, ядки и тайната съставка – хранителна мая. Тя придава отличителния аромат на зряло сирене в рецептата.

Какви ядки?
Аз използвам орехи, които кисна за 4 часа в топла вода и малко сол и след това обелвам. Еднакво добре се получава и с бадеми. Разбира се може да пропуснете момента с беленето. Може да се използва всяка ядка – кашу, бадем, лешник, конопеното семе също е чудесна идея, дори, може и микс от горните.

Може ли без накисване?
Накисването е препоръчителен елемент за да може фитиновата киселина в ядката да се отдели във водата. Ако нямате време и не ви се занимава може да не киснете, а директно да блендирате, но първия вариант е пълноценен.

Съхранение
Може да си приготвите по-голямо количество и да съхранявате в стъклен съд в хладилника.

Ориз от карфиол с безмлечен “пармезан”

Порции 2 порции
Време за подготовка 10 мин
Време за готвене 10 мин
накисване 4 часа
Общо Време 4 часа 20 мин

Оборудване

  • Eлектронна кухненска везна
  • Чопър / Кухненски робот (или ренде)
  • Стандартно за всяка кухня

Продукти

за безмлечен "пармезан"

  • 50 г орехови ядки
  • 10 г хранителна мая
  • 1 к.л. сушен чесън на люспи
  • 1/2 ч.л. хубава сол морска, келтска

за ориз от карфиол

  • 400 г суров карфиол
  • 4 с.л. олио от авокадо (кокосово масло, зехтин)
  • 1 глава бял лук
  • 8 с.л. пълномаслено кокосово мляко
  • 4 с.л. сушени манатарки

Инструкции

подготовка

  • Накиснете орехите в леко топла вода и щипка морска сол за 4 часа.
  • Накиснете сушените манатарки в хладка вода за 1 час.

за ориз от карфиол

  • Превърнете карфиола в "ориз" с помощта на кухненски робот или ренде. Лука нарежете на ситно. Отцедете омекналите манатарки. На тиган загрейте 1 с.л. от мазнината и запържете в нея гъбите, само за минута-две. Извадете ги и сложете лука в тигана с още една лъжица мазнина. Гответе почти до готовност. Добавете мазнина, трохите карфиол и гответе докато омекне. Добавете кокосовото мляко, то ще направи ризотото кремообразно и нежно. Гответе 4-5 минути до готовност. Прибавете и гъбите и обединете.

за безмлечен "пармезан"

  • Подсушете много добре орехите. Вкарайте в блендер продуктите за „пармезана“и обединете с 5-6 пулсации. Внимавайте да не го превърне в масло, трябват ни ситно смлени.

финал

  • Поднесете готовото ризото посипано с "пармезан". Той ще бъде важната съставка, която ще даде изключителния вкус. За финал – кристалчета сол и черен пипер пипер.
Автор: No sugar
Цена: 8-10 лв.
Тип ястие: предястие, основно, гарнитура
Вид Кухня: нисковъглехидратна, веган
Ключова дума: ориз от карфиол, ризото, веган пармезан, манатарки
Ако това, което правя те вълнува харесай, сподели и запази от бутоните по-долу.
Последвай ме в Instagram и Facebook за още идеи и вдъхновение.
No sugar

Вашият коментар

Затваряне
Your custom text © Copyright 2020. All rights reserved.
Затваряне
error: Внимание: Защитено съдържание!