Грахови издънки

Обичате ли пресен зелен грах? Мек, сладък и вкусен?
За жалост зеленият грах се появява за толкова кратко пазарите, че почти няма време да му се насладим.
Имам добра новина – може целогодишно да се наслаждаваме на свежия му сладък вкус. Как? Консумирайки го под формата на микро грах.
Най-вероятно сте запознати с безброй рецепти, които съдържат грах, но опитвали ли сте грахови издънки, които обикновено се консумират като салата или тарнитура? Подобно на други микрорастения, издънките от грах съдържат висока плътност на хранителните вещества и идват с букет ползи за здравето.

Какво е микро грах?

Граховите микрорастения са младите листа и издънките, които поникват от семената, съдържащи се в бобовите шушулки. 
Всяко грахче е семе и всяко грахче може да покълне, за да образува ново растение. 
Пресен зелен грах (както и зелен боб) съдържа минимални количества от потенциалните отрицателни съставки, които се съдържат в повечето други бобови растения. Именно поради тази причина микро грах е подходящ и за Палео хранене. Зеленият грах попада в сивата зона на Палео спорните храни, с ниско ниво на фитати и нисък процент лектини в сравнение с другите бобови растения.

Как да консумираме Микро Грах?

Гарнитури, салати, дипове, рязядки, зеленчукови пастети и зеленчукови сокове са само част от възможните рецепти с микрорастения грах. Разбира се и с най-вкусните тиквички на фурна в билков дресинг. Сега са точно в сезон, свежи, летни, от местни производители. Струват стотинки. Не, няма да ги пържим или да се подламе на дълга термична обработка.

Скочи в рецептата

Ползи

Микро грах е подобен на другите микрорастения по богатия си хранителен състав и идват със забележителни ползи за здравето. Микрорастенията от грах са източници на антиоксиданти, фитонутриенти, ензими, минерали и
витамини.
Включването на грахови микрорастения ще осигури значителено количество на витамин С и желязо, без да добавя прекомерни калории от въглехидрати в менюто. Напълно подходящ е при нисковъглехидратно хранене. Само около 100г грахови издънки ще осигурят 50% от дневната ви необходимост на витамин С. Граховите микрорастения са чудесна противовъзпалителна храна, отличен източник на витамин К и диетични фибри.
Еднократна порция от 1 чаша (приблизително 100 g) грахови издънки е с ниско съдържание на калории и сравнително високо съдържание на протеини. Всичко това с 0г холестерол и 0 г захари.

100г (или повече) грахови издънки ще ви струва само 2лв ако си ги отгледате вкъщи, а ползите ще са безброй. Освен това при правилно отрязване те ще регенерират и ще имате възможност за втора реколта.
Просто няма никаква добра причина да не добавите тези микрорастения към всяка една салата или гарнитура, която приготвяте. Освен това за тях няма сезон. На практика може да ги отглеждате постоянно на плота в кухнята.

5 от 1 глас

Тиквички в билков дресинг и микро грах

Подобно на други микрорастения, издънките от грах съдържат висока плътност на хранителните вещества и идват с букет ползи за здравето на вашето тяло. Пробвайте ги във вкусна рецепта.
Порции 4
Време за подготовка 10 мин
Време за готвене 20 мин
охлаждане 30 мин
Общо Време 1 ч

Оборудване

  • Стандартно за всяка кухня
  • Eлектронна кухненска везна
  • Хартия за печене

Продукти 

  • 600 г тиквички
  • 1 ч.ч. грахови издънки

за билковия дресинг:

  • 80 мл зехтин екстра върджин
  • 4 с.л. ябълков оцет нефилтриран
  • 1/2 връзка копър
  • 1/2 връзка мента или джоджен
  • 1/2 глава червен лук
  • 1 с.л. каперси
  • сол
  • черен пипер

Инструкции

за тиквичките:

  • Нарежете подготвените тиквички на колелца. Наредете ги върху хартия за печене без да се застъпват. Не добавяйте в тази стъпка никаква мазнина.
  • Печете във фурна за 20 минути на 180° с обдухване. В края може да изглежда, че ще бъдат сухи и безвкусни, но не се подвеждайте, бързо ще променим това.

за билковия дресинг:

  • Подгответе дресинга в коляма купа – накълцани на ситно ядливи билки и лук, разбъркайте с ябълков оцет, зехтин, каперси, сол и пипер.
  • Отрежете пресни грахови издънки. Добавете ги в дресинга. Омесете добре за да попият аромат.

финал:

  • Прибавете вече охладените тиквички при граховите издънки в подготвения дресинг. Нега престоят и да попият от него. Охладете за 20 минути в хладилник преди поднасяне, за да смесят аромати.
  • Сервирайте като предястие или гарнитура към печени меса и риби.
Автор: No sugar
Цена: 5-7 лв. за цялото количество
Тип ястие: гарнигура, микрорастения, предястие
Хранителен режим: веган, нисковъглехидратен, палео
Ключова дума: грах, микрорастения рецепта, рецепта, тиквички

Бележки

Ползвайте свободно стойностите на рецептата в Myfitnesspal като изпишете No sugar – Тиквички в билков дресинг и микро грах
Стойности за порция (от общо 4 бр.)
Калории 194
Въглехидрати общи 6г
Мазнини 19г
Протеин 2г
Фибри 2г
Ако това, което правя те вълнува харесай, сподели и запази от бутоните по-долу.
Последвай ме в Instagram и Facebook за още идеи и вдъхновение.
No sugar

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Оцени рецептата




Затваряне
Your custom text © Copyright 2020. All rights reserved.
Затваряне
error: Внимание: Защитено съдържание!