Нисковъглехидратен ориз? Противоречие или по-скоро игра на думи
Ако сте на диета с ниско съдържание на въглехидрати, палео или избирате храни с нисък гликемичен индекс със сигурност избягвате ориза. В тази публикация на почит са 4 предложения за нисковъглехидратен “ориз” – ориз от целина, ориз от броколи, от карфиол и конджак ориз, които ще бъдат вкусна гарнитура към всяко ястие.
И така, кой е най-добрият заместител на ориза с ниско съдържание на въглехидрати?
Кратък обзор на нутриентите, с акцент върху въглехидратите в цифри:
1.) Нисковъглехидратен “ориз” от карфиол
Класиката!
Техники за направа ориз от карфиол
1.) Можете да използвате най-обикновено едно ренде. Просто настържете розичките карфиол, като отстраните само листата и стъблото.
2.) Чопър или кухненски робот
Поставете розичките карфиол начупени или едро нарязани в каната на робота. Раздробете с пулсации до придобиване на идеална големина. И с двете техники се стремите към малки парченца с размерите на ориз. Това е, толкова лесно и просто.
Харесвам настъргването на робот, и след това замразяване на порции. Много улеснява ежедневието в забързаните вечери.
Загрейте две супени лъжици мазнина – може да бъде и гхи или кокосово масло, в зависимост от това какво харесвате най-много – в голям тиган с незалепващо покритие на среден огън.
Когато маслото се разтопи, добавете настъргания оризов карфиол, запържете за 1 минута и продължете да готвите 5-7 минути, докато оризът от карфиол стане крехък, но все още твърд и леко златист по краищата.
Точно преди да свалите от котлона, добавете 5-6 капки сок от лимон, за да премахнете миризмата на карфиол.
Подправете със сол и черен пипер или чесън на прах, и поръсете с Веган пармезан.
Карфиолен ориз е чудесна гарнитура за Пикадило – телешко с маслини.
2.) Нисковъглехидратен “ориз” от целина
Нестандартно, но много вкусно.
Работата с целина е същата като с карфиол.
1.) Обелете целината. Нарежете на едри кубчета. Поставете я в блендера и я смелете, докато стане на “зърна” с големина на ориз. Това ще отнеме по-малко от минута.
2.) Сгответе трохите целина на тиган в много мазнина – краве масло, биволско, козе, гхи или кокосово масло без аромат за веган вариант. Всяка от тези мазнини е подходяща.
Съвет: Добавете много мазнина в тигана.
Добавете екстра чесън (поне 4-5 скилидки) и гответе на силен огън за около 5 минути, като разбърквате често. Крайчетата ще се обагрят в леко златисто. Овкусете със сол и много черен пипер. В края, точно преди да свалите от котлона добавете 5-6 капки лимонов сок.
3.) Добавки – куркума, къри на прах, домашен чили сос, пушен пипер, сок от лайм. Разнообразете ориза от целина по ваш вкус. Добавете финално веган пармезан за още повече пищност.
Великолепната гарнитура за всяко ястие – печено месо или пухкав омлет!
3.) Нисковъглехидратен “ориз” от броколи
Макар да е далеч със зеления си цвят от идеята за ориз, “ориза” от броколи може да бъде вашата различна алтернатива и начин за добавяне на още зеленчуци в менюто по вкусен и различен начин.
1.) Нарежете броколите на едри парчета – използвайте розичките и стеблото. Поставете в блендера и я смелете, докато станат на трохи. Може да работите и с пулсации, броколите се превръщат в трохи много лесно и бързо. Това ще отнеме по-малко от минута.
2.) Сгответе трохите броколи на тиган в много мазнина по избор. По желание може да добавите ситно накълцани скилидки чесън, овкусете със сол. Готвенето продължава 5-7 минути. В края, точно преди да свалите от котлона добавете 7-8 капки прясно изстискан лимонов сок.
4.) Конджак ориз
Тъй като продуктите от конджак не се варят предварително, може да сте готови наистина за броени минути преди вечерята. Просто изплакнете.
Сгответе в тиган с кокосово масло пресни зеленчуци: тиквички, морков, лук, чесън, гъби…. В края добавете изплакнатия и отцеден конджак ориз и гответе още 2-3 минути. Поръсете с пресен копър. Чудесно леко, но засищащо ястие с малко калории.
Вижте още предложения как да приготвите Конджак паста без въглехидрати.
Изключителен сайт – толкова много полезна информация, идеи и вдъхновение. Рецептите за ориз са чудесни – всичко е толкова детайлно обяснено. Благодаря за споделянето!
Благодаря за хубавите думи! Радвам се, че информацията тук Ви е полезна. Гответе със здраве!