Солен галет с безглутенова коричка и козе сирене
Имаме нужда от точно две съставки за хрупкавата безглутенова коричка, която поразително прилича на стандартно тесто, но всъщност не е.
Ще добавим и летен пълнеж с акцент тиквички. Нисковъглехидратно и без глутен! Изумително вкусно.
Избирах педантично и задълбочено продуктите, систематизирах стъпките и доведох крайния резултат до само няколко броя продукти с високо качество, лесна направа и удоволствие за небцето. Докато с пълнежа може да се експериментира, за основата са нужни само 2 съставки 😉
Процеса по направа на “тестото” на солен галет е в няколко стъпки и само две съставки!
И ако се чудите сега от какво е направена тази вкусна хрупкава коричка – само кози кашкавал и млени бадеми.
Може да е малко странно от тези продукти да стане тесто, но пробвайте, проверено е!

Козe сирене и кашкавал – ниско съдържание на лактоза
В рецептата за солен галет избрах да използвам изцяло козе млечни продукти.
Защо продукти от козе мляко?
Суровото козе мляко съдържа в състава си средно 4.5% по-малко лактоза в сравнение с кравето. А процеса на дълго зреене на качественото зрялото козе сирене и кашкавал предразполага те да имат още по-ниски нива на лактоза в себе си. Ето защо:
Повечето от лактозата се намира в суроватката, която се отделя по време на процеса на производство. Колкото по-дълго зрее сиренето, толкова повече губи суроватка (влажност). Колкото по-дълго сиренето зрее, толкова по-беден е крайния продукт на лактоза.
Дълго зрели кашкавали и сирена са с незначително съдържание на лактоза и тъкмо тях използвам в рецептата – внимателно и задълбочено подбрах козе сирене зряло за 45 дни и кози кашкавал зрял минимум 60 дни.
Така и крайния резултат на вкусния галет е с незначително съдържание на лактоза.
Още една причина, за избор на козе мляко – то е естествено хомогенизирано и неговите мастни глобули са мънички и равномерно разпределени. Това е и причината, поради която козето мляко по-трудно образува каймак, макар да е пълномаслено. Тъй като това е естественото състояние на козето мляко и не е резултата от механичен процес, се счита и за много по-лесно усвояемо от човешкия организъм.
Още нещо – козето мляко съдържа единствено А2-бета казеин – за разлика от масовото краве мляко например. Консумацията на мляко, съдържащо A1 бета-казеин (конвенционално краве), се свързва с повишено стомашно-чревно възпаление. Тези ефекти на непоносимост може да бъдат избегнати с консумация на А2-бета казеин мляко.

Продукти за замяна за Солен галет
Тази рецепта е създадена в партньорство с Magazin Natural. Всички продукти ще откриете в онлайн магазина, следвайки линковете.
Пазарувайте като специални клиенти с -10% отстъпка с промо код nosugar10.
Повечето от продуктите (всъщност всички) за солен галет могат успешно да се заменят.
Кози кашкавал за основата ➡ заменете с качествен краве кашкавал.
Козе сирене за пълнежа ➡ заместете с качествено краве сирене.
Вариант с млечни продукти без лактоза :
В тези млечни продукти е добавен ензим лактаза, който разгражда съдържащата се в млякото лактоза до по-лесни за усвояване захари : галактоза и глюкоза. Лактозата е намалена до незначителни стойности около 0,01%.
Кози кашкавал за основата ➡ заменете с кашкавал без лактоза.
Козе сирене за пълнежа ➡ заместете със сирене без лактоза.
Бланширани бадеми за основата ➡ използвайте готово бадемово брашно.
Продукти за плънката ➡ тук може да проявите доста креативност и да добавите както друго сирене по избор, така и различни зеленчуци.
Продукти за солен галет
✔ кози кашкавал
✔ козе сирене
✔ бланширани бадеми
✔ сол Maldon за изтънчен финал
✔ свежа тиквичка и прясна мащерка
Вземете продуктите с -10% отстъпка от Magazin Natural с промо код nosugar10

Насладете се на тази рецепта и разкажете на приятелите си за нея! ⭐⭐⭐⭐⭐Ако харесвате това, което правя, можете да ме подкрепите ако оцените рецептата ми с 5 звезди по-долу или оставите хубав коментар. Благодаря ❤️
Солен галет
Оборудване
- Блендер / Кухненски робот
- Eлектронна кухненска везна
- Хартия за печене
- Точилка
- Стандартно за всяка кухня
Продукти
основа
- 200 г козе кашкавал
- 100 г бланширани бадеми
плънка
- 200 г зряло козе сирене
- 1 бр. тиквичка
- 1/4 връзка прясна мащерка
- 10 мл зехтин
- хубава сол за финал
Инструкции
- Подгответе продуктите като първо настържете кашкавала. Нарежете на много фини колелца тиквичките и ги намаслете заедно с мащерката нежно със зехтин.
- Смелете бланшираните бадеми за няколко секунди в блендер. Това ще бъде нашето домашно приготвено бадемово брашно. Ако използвате готово бадемово брашно пропуснете тази стъпка.
- Загрейте фурната на 180° с обдухване.
- Поставете в купа на водна баня кашкавала. Целта е той да се разтопи. След това прибавете към него млените бадеми. Омесете като си помагате с шпатула докато мекия кашкавал поеме бадемите и се получи хубава топка тесто.200 г козе кашкавал, 100 г бланширани бадеми
- Разточете тестото между два листа хартия за печене и оформете борд. Работете сравнително бързо и моделирайте докато тестото е топло и еластично. Покрийте така подготвената основа с козе сирене, намаслените тиквички и мащерка.200 г зряло козе сирене, 1 бр. тиквичка, 1/4 връзка прясна мащерка, 10 мл зехтин
- Печете соления галет 20 минути в загратата фурна. Сервирайте с кристалчета хубава сол.хубава сол за финал
Много интересно предложение!😍
Може ли да използвам веган кашкавал и сирене?
Благодаря ви Весела!🍀
Здравейте, Мария!
За пълнежа може да използвате каквото прецените веген сирене, там всяко ще се справи.
За основата обаче веган кашкавал или веган моцарела силно ще се разтече и вероятно
консистенцията ще пострада.
Прекрасна идея за тази рецепта. Модифицирах я така и пак се получи добре:
Смесих бадемовото брашно и кашкавала с ръце, без да го разтопявам и после сместа разстлах с помощта на лъжица. Подредих тиквичките върху основата и пекох около 10 минути. Залях със смес от две яйца и 100 гр сирене и пекох до златисто. Върху готовия галет сложих цели листа пресен босилек. Вкусно лято в чиния 🙂 Лека и в същото време питателна храна. Благодаря за вдъхновението!
Благодаря за споделянето! Чудесно решение <3