Торта Бяла
Рецепта за торта с бял крем – нисковъглехидратна и без глутен, с бял маслен крем и пандишпанови блатове.
Оборудване
- Миксер
- Формата за печене с падащо дъно Ø16-18см
- Хартия за печене
- Фурна
- Стандартно за всяка кухня
- Eлектронна кухненска везна
Продукти
за блатовете
- 4 бр. яйца
- 80 г пудра еритритол* виж бележки
- 60 г бадемово брашно фино
- 50 г масло
за крема
- 500 г маскарпоне
- 200 г кокосов крем (кокосов тахан) разтопен и втечнен на водна баня
- 1 с.л. мед
- 1 ч.л. ванилов екстракт
Инструкции
За блатовете
- Загрейте предварително фурната на 175° без венилатор.
- Разтопете маслото и го охладете.50 г масло
- Разбийте яйцата с еритритрола с помощта на миксер.4 бр. яйца, 80 г пудра еритритол*
- С бъркане прибавете охладеното, но течно масло към сместа. Бавно и на части добавяйте и бадемовото брашно като обърквате със шпатула внимателно. Обемът ще спадне, защото бадемовото брашно е много по-тежко и плътно от обикновеното пшенично.60 г бадемово брашно
- Готовата смес прехвърлете във формата за печене с падащо дъно върху хартия за печене. Печете 35 минути.
- След абсолютното изстиване отстранете внимателно хартията за печене и разделете готовия блат хоризонтално на две части с остър нож. Платките са готови!
За крема
- Разбийте съставките за крема на пухкав крем с помощта на миксер.500 г маскарпоне, 200 г кокосов крем (кокосов тахан), 1 с.л. мед, 1 ч.л. ванилов екстракт
Сглобяване
- Сглобете тортата : блат – крем – блат – крем.
Декорирайте
- Аранжирайте с филирани бадеми.
Бележки
Охладете добре в хладилник преди разрязване. Кокосовият крем стяга много добре и придава плътност и богатство на белия крем.
*Пудра Еритритол – как да направя?
Обърнете внимание – продуктите са съобразени за торта в малък размер. За по-голям диаметър увеличавайте количествата пропорционално.
Може да откриете и ползвате рецептата свободно в Myfitnesspal като изпишете No Sugar – Торта Бяла или кликнете на линка.
За парче (от общо 10 броя)
Калории 430
Въглехидрати 6г
Мазнини 42г
Протеин 6г
Фибри 3г
Калории 430
Въглехидрати 6г
Мазнини 42г
Протеин 6г
Фибри 3г
От това изобщо не стана торта.Изхвърлих всичките продукти.Кокосовият крем ми е много интересно как го разбивате с маскарпонето?!Изобщо не става хумогенна смес ,нищо подобно на крем.Блатът на тортата също не се получи.По- добре не опитвайте да правите тази рецепта – едни 100 лв в коша за боклук.
Съжалявам искрено, че опитът с рецептата не е бил успешен – разочарованието от изгубени продукти и усилията е напълно разбираемо.
Относно кокосовия крем (или т.нар. кокосов тхан) – това е наистина деликатна съставка, която се манипулира чрез температурата. За да се получи хомогенна смес с маскарпонето, е важно да се втечни предварително, като се разтопи на водна баня, и да се охлади леко преди смесването.
Ако се използва директно от буркана, често е твърд – и тогава кремът не се получава, точно както описвате.
Винаги съм насреща, ако някой искам да обсъдим рецепта, техника или продукт преди да започне.
Благодаря ви, че споделихте обратната си връзка. Надявам се следващият кулинарен опит да донесе повече радост!
Много сполучлива и вкусна рецепта, дори въпреки неуспеха ми с пандишпановите блатове
Толкова се радвам, че сте я харесали – дори и с предизвикателството около блатовете!
Те наистина не са като класически пандишпан – брашното е тежко, без глутен, и идеята е съвсем различна. В такива рецепти търсим структура и вкус по нов начин.
Боровинките отгоре сигурно са я направили още по-прелестна!
Благодаря за доверието и ще се радвам да приготвите и други рецепти от блога!