НЕСТАНДАРТНО

По-добро от шоколад!

Отличен избор за дасерт в периода на постите. Не съдържа животински продукти, а вкусът много се приближава до оригинала. Това е защото, както и халвата, така и тук основата е от слънчоглед. В същото време няма нищо общо с въглехидратното съдържание на халва от магазина, и е пълна с полезни мазнини.
Това е една рецепта за тахан-халва, въпреки, че не може да се нарече точно рецепта нещо, в което всяка една съставка би могла да се замени според наличноститите или индивидуалните вкусове и поносимости.
Посочвам как я направих аз, а ако имате търпение изчетете до края за да намерите отговор с какво и как да замените съставките, как да го направите палео и как по-бюджетно.

Прескочи в рецептата

Сещате се за онези рецепти тип “почисти хладилника“ или „от нищо-нещо“? Всякакви омлети и запеканки, пайове, пици и миш-маши, които се получават върховни винаги с изостанала храна в малки количества, но в добри пропорции?
Този leftover десерт е точно такъв и за него почти няма рецепта, защото практически може да се използва всичко в шкафа. Аз се придържах към нисковъхлехидратните благини (с изключение на фурмите, без да прекалявам), но ако вие не сте луди като мен може да добавите мед и сушени череши например, неизяденият шоколад на детето (кое дете не си изяжда шоколада?), сушени сини сливи и боровинки и изобщо каквото се сетите и имате под ръка. Комбинация от всякакви тахани и масла не е за пренебрегване – сусамов, лешников, кокосов тахан или фъстъчено масло – използвайте смело, и в различни пропорции.
Аз използвах ядки и семена, каквито имах в наличност, дори и бобови – фъстъкът е от семейство бобови, да не повярваш!

  • Може да направите рецептата палео френдли като елиминирате фъстъците и използвате само масло от семена. А ако сте фъстъчен маниак – използвайте изцяло фъстъчено масло. Всички комбинации са разрешени, просто пригодете според вашия вкус и предпочитания.
  • Ако имате проблеми с ядките – използвайте изцяло сусамов, тиквен или слънчогледов тахан. Или микс от горните.
  • Подсладителите също са по желание – може да използвате качествен мед, или тъмна меласа както съм направила аз, или пезмез от фурми или агаве или каквото друго имате вкъщи като течен подсладител. Само ако искате да е изцяло веган вариант, не слагайте мед.
  • Какаовото масло успешно се заменя с кокосово, а какаото – с рожково брашно. Кокосовото брашно – със ситно смлени ядки.
  • Ароматите – аз използвах ванилия и сушени портокалови корички, но вие може да експериментирате.
  • Eдинственият недостатък на тези халвички, е че трябва да се съхраняват в хладилник, защото лесно се топят, но може да се замразяват, за да се съхраняват за по-дълго.

Тахан-халва

Порции 15 парченца
Време за готвене 20 мин
охлаждане 3 часа
Общо Време 3 часа 20 мин

Оборудване

  • Блендер / Кухненски робот
  • Eлектронна кухненска везна
  • Стандартно за всяка кухня

Продукти

  • 250 г микс сурови ядки и семена лешници, бадеми, фъстъци, слънчоглед
  • 6 бр. фурми натурални
  • 50 г какаово масло
  • 40 г кокосово брашно
  • 20 г какао

изберете аромат по избор

  • 5 к етерично масло канела
  • 1 ч.л. ванилов екстракт
  • 1 ч.л. сушени портокалови корички

допълнително

  • шам фъстък
  • сурови какаови зърна

Инструкции

  •  Запечете леко сурови лешници, бадеми, фъстъци и белени слънчогледови семки в различни пропорции по желание. Съвсем леко, колкото да се затоплят, без да потъмняват, но да освободят маслата си.
  • Прехвърлете в блендер или кухненски робот топлите, но не горещи семена и ядки. Смелете на тахан. Не добавяйте никаква течност или масло.
  • Добавете в блендера фурмите за сладост, какаото, отмереното кокосово брашно и леко разтопено какаово масло . Довършете за минутка цялата тази прелест с блендиране. Объркайте със шепа белен шамфъстък и шедро количество начупени какакови зърна. Охладете това съвършенство до пълното му стягане. Много по-добро от шоколад!

Бележки

Може да откриете и ползвате стойностите на рецептата свободно в Myfitnesspal като изпишете No sugar – Тахан халва или кликнете на линка.
За парченце (от общо 15 броя)
Калории 169
Въглехидрати общи 9г
Мазнини 13г
Протеин 5г
Фибри 3г
Автор: No sugar
Калории: 169kcal
Цена: 4-7 лв.
Тип ястие: десерт, снак
Ключова дума: халва, шоколад
Ако това, което правя те вълнува харесай, сподели и запази от бутоните по-долу.
Последвай ме в Instagram и Facebook за още идеи и вдъхновение.
No sugar

Вашият коментар

Затваряне
Your custom text © Copyright 2020. All rights reserved.
Затваряне
error: Внимание: Защитено съдържание!