НЕСТАНДАРТНО

По-добро от шоколад!

Тахан халва – рецепта

Домашна халва – отличен избор за дасерт в периода на постите. Рецептата не съдържа животински продукти, а вкусът много се приближава до оригинала. Това е защото, както и халвата, така и тук основата е от слънчоглед. В същото време няма нищо общо с въглехидратното съдържание на халва от магазина, и е пълна с полезни мазнини.
Това е една рецепта за тахан халва, въпреки, че не може да се нарече точно рецепта нещо, в което всяка една съставка би могла да се замени според наличноститите или индивидуалните вкусове и поносимости.
Намерете отговор с какво и как да замените съставките, как да го направите палео и как по-бюджетно, като превъртите в дъното на рецептата.

Тахан халва рецепта

Домашна халва – продукти за замяна

Тази Домашна халва почти няма рецепта, защото практически може да се използва всичко в шкафа.
Аз се придържам към нисковъхлехидратните продукти (с изключение на фурмите, без да прекалявам), но вие може да добавите мед и сушени череши например, шоколад, сушени сини сливи и боровинки и изобщо каквото се сетите и имате под ръка. Комбинация от всякакви тахани и масла не е за пренебрегване – сусамов, лешников, кокосов тахан или фъстъчено масло – използвайте смело, и в различни пропорции.

Може да направите рецептата палео приятелска като елиминирате фъстъците и използвате само масло от семена. А ако сте почитател на фъстъците – използвайте изцяло фъстъчено масло. Всички комбинации са разрешени, просто пригодете според вашия вкус и предпочитания.
Ако имате непоносимост към ядки – използвайте изцяло сусамов, тиквен или слънчогледов тахан. Или микс от тях.
Подсладителите също са по желание – може да използвате качествен мед, или тъмна меласа както съм направила аз, или пезмез от фурми или агаве или каквото друго имате вкъщи като течен подсладител. Само ако искате да е изцяло веган вариант, не слагайте мед.
Какаовото масло успешно се заменя с кокосово, а какаото – с рожково брашно. Кокосовото брашно – със ситно смлени ядки.
Ароматите – аз използвах ванилия и сушени портокалови корички, но вие може да експериментирате.
Eдинственият недостатък на тези халвички, е че трябва да се съхраняват в хладилник, защото лесно се топят, но може да се замразяват, за да се съхраняват за по-дълго.

5 от 2 гласове

Тахан-халва

Рецепта за тахан халва – нестандартна нисковъглехидратна рецепта.
Порции 15 парченца
Време за готвене 20 мин
охлаждане 3 часа
Общо Време 3 часа 20 мин

Оборудване

  • Блендер / Кухненски робот
  • Eлектронна кухненска везна
  • Стандартно за всяка кухня

Продукти 

  • 250 г микс сурови ядки и семена лешници, бадеми, фъстъци, слънчоглед
  • 6 бр. фурми натурални
  • 50 г какаово масло
  • 40 г кокосово брашно
  • 20 г какао

изберете аромат по избор

  • 5 к етерично масло канела
  • 1 ч.л. ванилов екстракт
  • 1 ч.л. сушени портокалови корички

допълнително

  • шам фъстък
  • сурови какаови зърна

Инструкции

  • Запечете леко сурови лешници, бадеми, фъстъци и белени слънчогледови семки в различни пропорции по желание. Съвсем леко, колкото да се затоплят, без да потъмняват, но да освободят маслата си.
  • Прехвърлете в блендер или кухненски робот топлите, но не горещи семена и ядки. Смелете на тахан. Не добавяйте никаква течност или масло.
  • Добавете в блендера фурмите за сладост, какаото, отмереното кокосово брашно и леко разтопено какаово масло . Довършете за минутка сместа с блендиране. Объркайте със шепа белен шамфъстък и шедро количество начупени какакови зърна. Охладете това съвършенство до пълното му стягане за около 3 часа . Нарежете на квадратни парчета.
Автор: No sugar
Цена: 4-7 лв.
Тип ястие: десерт, снак
Хранителен режим: веган, нисковъглехидратен, палео
Ключова дума: рецепта, тахан халва, тахан халва рецепта, халва, шоколад

Бележки

Може да откриете и ползвате стойностите на рецептата свободно в Myfitnesspal като изпишете No sugar – Тахан халва или кликнете на линка.
За парченце (от общо 15 броя)
Калории 169
Въглехидрати общи 9г
Мазнини 13г
Протеин 5г
Фибри 3г
Ако това, което правя те вълнува харесай, сподели и запази от бутоните по-долу.
Последвай ме в Instagram и Facebook за още идеи и вдъхновение.
No sugar

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Оцени рецептата




Затваряне
Your custom text © Copyright 2020. All rights reserved.
Затваряне
error: Внимание: Защитено съдържание!