Тахан халва – рецепта
Домашна халва – отличен избор за десерт в периода на постите. Рецептата не съдържа животински продукти, а вкусът много се приближава до оригинала. Това е защото, както и халвата, така и тук, основата е от слънчоглед. В същото време няма нищо общо с въглехидратното съдържание на халва от магазина, и е пълна с полезни мазнини.
Това е една рецепта за тахан халва, въпреки, че не може да се нарече точно рецепта нещо, в което всяка една съставка би могла да се замени според наличноститите или индивидуалните вкусове и поносимости.
Намерете отговор с какво и как да замените съставките, как да го направите палео и как по-бюджетно надолу в описанието.
Домашна халва – продукти за замяна
Тази Домашна халва почти няма рецепта, защото практически може да се използва всичко в шкафа за нейното приготвяне.
Аз се придържам към нисковъглехидратните продукти (с изключение на фурмите, без да прекалявам), но вие може да добавите мед и сушени череши например, шоколад, сушени сини сливи и боровинки, и изобщо каквото се сетите и имате под ръка. Комбинация от всякакви тахани и масла не е за пренебрегване – сусамов, лешников, кокосов тахан или фъстъчено масло – използвайте смело, и в различни пропорции.
Може да направите рецептата палео приятелска като елиминирате фъстъците и използвате само масло от семена. А ако сте почитател на фъстъците – използвайте изцяло фъстъчено масло. Всички комбинации са разрешени, просто пригодете според вашия вкус и предпочитания.
Ако имате непоносимост към ядки – използвайте изцяло сусамов, тиквен или слънчогледов тахан. Или микс от тях.
Подсладителите също са по желание – може да използвате качествен мед, или тъмна меласа, или пезмез от фурми или агаве или каквото друго имате вкъщи като течен подсладител. Само ако искате да е изцяло веган вариант, не слагайте мед.
Какаовото масло успешно се заменя с кокосово, а какаото – с рожково брашно. Кокосовото брашно – със ситно смлени ядки.
Ароматите – аз използвах ванилия и сушени портокалови корички, но вие може да експериментирате.
Eдинственият недостатък на тези халвички, е че трябва да се съхраняват в хладилник, защото лесно се топят, но може да се замразяват, за да се съхраняват за по-дълго.
Продукти
Пригответе рецептата с продукти от VikiNuts. Лично тествани от мен!
Може да си набавите почти всички продукти за рецептата:
био сурови лешници, сурови бадеми, шам фъстък суров белен, какаово масло, кокосово брашно, какао на прах , натрошени какаови зърна
Продуктите можете да поръчате от сайта на VikiNuts с код за отстъпка nosugar5, който ви носи 5% намаление, а за мен малка комисионна, която ми помага да правя още добри рецепти.
Моля, насладете се на тази рецепта и разкажете на приятелите си за нея! Ако харесвате това, което правя, можете да ме подкрепите ако оцените рецептата ми с 5 звезди по-долу или оставите хубав коментар! Благодаря ❤️
Тахан-халва
Оборудване
- Блендер / Кухненски робот
- Eлектронна кухненска везна
- Стандартно за всяка кухня
Продукти
- 250 г микс сурови ядки и семена лешници, бадеми, фъстъци, слънчоглед
- 6 бр. фурми натурални
- 50 г какаово масло
- 40 г кокосово брашно
- 20 г какао
изберете аромат по избор
- 5 к етерично масло канела
- 1 ч.л. ванилов екстракт
- 1 ч.л. сушени портокалови корички
допълнително
- шам фъстък
- сурови какаови зърна
Инструкции
- Запечете леко сурови лешници, бадеми, фъстъци и белени слънчогледови семки в различни пропорции по желание. Съвсем леко, колкото да се затоплят, без да потъмняват, но да освободят маслата си.
- Прехвърлете в блендер или кухненски робот топлите, но не горещи семена и ядки. Смелете на тахан. Не добавяйте никаква течност или масло.
- Добавете в блендера фурмите за сладост, какаото, отмереното кокосово брашно и леко разтопено какаово масло . Довършете за минутка сместа с блендиране. Объркайте със шепа белен шамфъстък и шедро количество начупени какакови зърна. Охладете това съвършенство до пълното му стягане за около 3 часа . Нарежете на квадратни парчета.
Бележки
Калории 169/ Въглехидрати общи 9г/ Мазнини 13г/ Протеин 5г/ Фибри 3г