НЕСТАНДАРТНО

По-добро от шоколад!

Отличен избор за дасерт в периода на постите. Не съдържа животински продукти, а вкусът много се приближава до оригинала. Това е защото, както и халвата, така и тук основата е от слънчоглед. В същото време няма нищо общо с въглехидратното съдържание на халва от магазина, и е пълна с полезни мазнини.
Това е една рецепта за тахан-халва, въпреки, че не може да се нарече точно рецепта нещо, в което всяка една съставка би могла да се замени според наличноститите или индивидуалните вкусове и поносимости.
Посочвам как я направих аз, а ако имате търпение изчетете до края за да намерите отговор с какво и как да замените съставките, как да го направите палео и как по-бюджетно.

Прескочи в рецептата

Сещате се за онези рецепти тип “почисти хладилника“ или „от нищо-нещо“? Всякакви омлети и запеканки, пайове, пици и миш-маши, които се получават върховни винаги с изостанала храна в малки количества, но в добри пропорции?
Този leftover десерт е точно такъв и за него почти няма рецепта, защото практически може да се използва всичко в шкафа. Аз се придържах към нисковъхлехидратните благини (с изключение на фурмите, без да прекалявам), но ако вие не сте луди като мен може да добавите мед и сушени череши например, неизяденият шоколад на детето (кое дете не си изяжда шоколада?), сушени сини сливи и боровинки и изобщо каквото се сетите и имате под ръка. Комбинация от всякакви тахани и масла не е за пренебрегване – сусамов, лешников, кокосов тахан или фъстъчено масло – използвайте смело, и в различни пропорции.
Аз използвах ядки и семена, каквито имах в наличност, дори и бобови – фъстъкът е от семейство бобови, да не повярваш!

  • Може да направите рецептата палео френдли като елиминирате фъстъците и използвате само масло от семена. А ако сте фъстъчен маниак – използвайте изцяло фъстъчено масло. Всички комбинации са разрешени, просто пригодете според вашия вкус и предпочитания.
  • Ако имате проблеми с ядките – използвайте изцяло сусамов, тиквен или слънчогледов тахан. Или микс от горните.
  • Подсладителите също са по желание – може да използвате качествен мед, или тъмна меласа както съм направила аз, или пезмез от фурми или агаве или каквото друго имате вкъщи като течен подсладител. Само ако искате да е изцяло веган вариант, не слагайте мед.
  • Какаовото масло успешно се заменя с кокосово, а какаото – с рожково брашно. Кокосовото брашно – със ситно смлени ядки.
  • Ароматите – аз използвах ванилия и сушени портокалови корички, но вие може да експериментирате.
  • Eдинственият недостатък на тези халвички, е че трябва да се съхраняват в хладилник, защото лесно се топят, но може да се замразяват, за да се съхраняват за по-дълго.
5 от 1 глас

Тахан-халва

Порции 15 парченца
Време за готвене 20 мин
охлаждане 3 часа
Общо Време 3 часа 20 мин

Оборудване

  • Блендер / Кухненски робот
  • Eлектронна кухненска везна
  • Стандартно за всяка кухня

Продукти 

  • 250 г микс сурови ядки и семена лешници, бадеми, фъстъци, слънчоглед
  • 6 бр. фурми натурални
  • 50 г какаово масло
  • 40 г кокосово брашно
  • 20 г какао

изберете аромат по избор

  • 5 к етерично масло канела
  • 1 ч.л. ванилов екстракт
  • 1 ч.л. сушени портокалови корички

допълнително

  • шам фъстък
  • сурови какаови зърна

Инструкции

  •  Запечете леко сурови лешници, бадеми, фъстъци и белени слънчогледови семки в различни пропорции по желание. Съвсем леко, колкото да се затоплят, без да потъмняват, но да освободят маслата си.
  • Прехвърлете в блендер или кухненски робот топлите, но не горещи семена и ядки. Смелете на тахан. Не добавяйте никаква течност или масло.
  • Добавете в блендера фурмите за сладост, какаото, отмереното кокосово брашно и леко разтопено какаово масло . Довършете за минутка цялата тази прелест с блендиране. Объркайте със шепа белен шамфъстък и шедро количество начупени какакови зърна. Охладете това съвършенство до пълното му стягане. Много по-добро от шоколад!
Автор: No sugar
Цена: 4-7 лв.
Тип ястие: десерт, снак
Ключова дума: халва, шоколад

ХРАНЕНЕ

Калории: 169kcal

Бележки

Може да откриете и ползвате стойностите на рецептата свободно в Myfitnesspal като изпишете No sugar – Тахан халва или кликнете на линка.
За парченце (от общо 15 броя)
Калории 169
Въглехидрати общи 9г
Мазнини 13г
Протеин 5г
Фибри 3г
Ако това, което правя те вълнува харесай, сподели и запази от бутоните по-долу.
Последвай ме в Instagram и Facebook за още идеи и вдъхновение.
No sugar

Вашият коментар

Затваряне
Your custom text © Copyright 2020. All rights reserved.
Затваряне
error: Внимание: Защитено съдържание!