По-добро от шоколад!
Отличен избор за дасерт в периода на постите. Не съдържа животински продукти, а вкусът много се приближава до оригинала. Това е защото, както и халвата, така и тук основата е от слънчоглед. В същото време няма нищо общо с въглехидратното съдържание на халва от магазина, и е пълна с полезни мазнини.
Това е една рецепта за тахан-халва, въпреки, че не може да се нарече точно рецепта нещо, в което всяка една съставка би могла да се замени според наличноститите или индивидуалните вкусове и поносимости.
Посочвам как я направих аз, а ако имате търпение изчетете до края за да намерите отговор с какво и как да замените съставките, как да го направите палео и как по-бюджетно.
-
Семена за микрорастения Броколи Калабрезе 30г12.00лв.
-
Семена за микрорастения Репички Рамбо 30г12.00лв.
-
Солена книга20.50лв.
-
Десерти без захар18.50лв.
Сещате се за онези рецепти тип “почисти хладилника“ или „от нищо-нещо“? Всякакви омлети и запеканки, пайове, пици и миш-маши, които се получават върховни винаги с изостанала храна в малки количества, но в добри пропорции?
Този leftover десерт е точно такъв и за него почти няма рецепта, защото практически може да се използва всичко в шкафа. Аз се придържах към нисковъхлехидратните благини (с изключение на фурмите, без да прекалявам), но ако вие не сте луди като мен може да добавите мед и сушени череши например, неизяденият шоколад на детето (кое дете не си изяжда шоколада?), сушени сини сливи и боровинки и изобщо каквото се сетите и имате под ръка. Комбинация от всякакви тахани и масла не е за пренебрегване – сусамов, лешников, кокосов тахан или фъстъчено масло – използвайте смело, и в различни пропорции.
Аз използвах ядки и семена, каквито имах в наличност, дори и бобови – фъстъкът е от семейство бобови, да не повярваш!

Тахан-халва
Оборудване
- Блендер / Кухненски робот
- Eлектронна кухненска везна
- Стандартно за всяка кухня
Продукти
- 250 г микс сурови ядки и семена лешници, бадеми, фъстъци, слънчоглед
- 6 бр. фурми натурални
- 50 г какаово масло
- 40 г кокосово брашно
- 20 г какао
изберете аромат по избор
- 5 к етерично масло канела
- 1 ч.л. ванилов екстракт
- 1 ч.л. сушени портокалови корички
допълнително
- шам фъстък
- сурови какаови зърна
Инструкции
- Запечете леко сурови лешници, бадеми, фъстъци и белени слънчогледови семки в различни пропорции по желание. Съвсем леко, колкото да се затоплят, без да потъмняват, но да освободят маслата си.
- Прехвърлете в блендер или кухненски робот топлите, но не горещи семена и ядки. Смелете на тахан. Не добавяйте никаква течност или масло.
- Добавете в блендера фурмите за сладост, какаото, отмереното кокосово брашно и леко разтопено какаово масло . Довършете за минутка цялата тази прелест с блендиране. Объркайте със шепа белен шамфъстък и шедро количество начупени какакови зърна. Охладете това съвършенство до пълното му стягане. Много по-добро от шоколад!
Бележки
Калории 169
Въглехидрати общи 9г
Мазнини 13г
Протеин 5г
Фибри 3г