Рецепта изпипана до съвършенство!
Познавате моите рецепти – изпипани и улеснени, в гамата на минимализма, малко продукти, но нестандартни и интересни.
Няма да разочаровам и с това богато шоколадово Брауни с маково семе- влажна структура, без брашно и без рафинирана захар.
Изпипах рецептата до съвършенство, прекарах много време в опити за наистина съвършеното брауни – дълбок шоколадов вкус, хрупкава коричка и влажна структура.
Перфектното шоколадово брауни без брашно!
Абсолютно завладяващ десерт с влажна сърцевина, без рафинирана захар и неочаквани съставки.
И сега идва изненадата – основния компонент, “брашното” в рецептата е … маково семе. Ще се изненадате колко интересен вкус!

Продукти за Брауни с маково семе
Маково семе
За рецептата е необходимо маковото семе да се смели.
Най-лесният начин за смилане на маково семе е използването на мощен кухненски робот. Мощен блендер или кафемелачка също ще работи.
При смилане на семената те ще започнат да се разпадат и да потъмняват.
След кратко време те трябва да приличат на мокър пясък. Меленето продължава не повече от минута-две.
Смелете семената, докато започнат да се разпадат, потъмняват и наподобяват мокър пясък.
Маковите семена имат високо съдържание на мазнини и бързо гранясват.
Ето защо е най-добре да закупите маково семе да ги съхранявате в хладилник. Смилайте семената непосредствено преди приготвяне на рецептата. Не съхранявайте мляно маково семе. Смелете само толкова, колкото е необходимо.
Какаова маса
Какаовата маса винаги е най-доброто предложение. Чиста формула, без емулгатори, мляко на прах и без захар. Все пак може да я замените със шоколад с висок процент какао. Ако използвате такъв, редуцирайте подслаждането, така, че да пасне на вкуса ви. В този случай може да се наложи изобщо да не добавяте допълнително еритритол.
Сервиране
Направете го семпло – поръсете с Пудра Еритритол за снежен ефект.
За още повече разкош поднесете Брауни с маково семе с Школадов сос или Печен маслен мармалад.
Още рецепти:
Брауни с маково семе
Продукти за пазаруване:
яйца
масло
✔ маково семе
✔ еритритол
✔ какаова маса
Вземете продуктите за рецептата с -5% отстъпка от vikinuts с промо код nosugar5
Брауни с маково семе
Оборудване
- Блендер / Кухненски робот
- Eлектронна кухненска везна
- Фурна
- Стандартно за всяка кухня
Инструкции
- Разтопете на водна баня какаовата паста и маслото на много ниска температура. Обединете сместа. Дръпнете на страна и охладете.80 г масло, 120 г какаова маса
- Загрейте фурната на 180° с обдухване.
- Смелете маковото семе в блендер/кухненски робот на висока скорост. Семената се смелят за 1-2 минути до консистенция на мокър пясък.
- Смесете маковото семе с ванилията, индийското орехче и портокаловите кори.160 г маково семе, ванилия, 1 ч.л. сушени портокалови корички, 1/2 ч.л. индийско орехче
- Блендирайте яйцата с еритритола и солта на висока степен.4 бр. яйца, 1 щипка сол, 80 г пудра еритритол
- Обединете разбитите яйца с изстиналата шоколадова смес. Добавете ароматното маково семе и объркайте до гладкост.
- Прехвърлете шоколадовата смес в съд за печене. Височината на сместа трябва да е около 3-4 см.За брауни с мека и влажна сърцевина печете 10 до 12 минути.За брауни с по-суха сърцевина печете 12 до 15 минути.
- Изчакайте пълното изстиване на браунито. Поръсете с пудра еритритол и разрежете на парчета.