БЛЯСКАВА

бонбониера

Шоколадови трюфели и шоколадови мандарини

Бляскава празнична бонбониера с домашни лакомства и блясък от портокалови корички.
Ще се изнадате колко малко продукти са нужни да създадете бляскава ароматна бонбониера – шоколад, мандарини, сушени сини сливи и продукти по желание за разкош. Тези шоколадови трюфели се правят основно само от шоколад и сушени сливи, но може да добавите още от себе си за да станата наистина разкошни. А за бляскавите мандарини използваме разтопената какаова паста за пълен ароматен завършек. За още разкош – златен полъх от портокалови корички.

Какаова паста

Най-чистата форма на шоколад
Какаовата паста е продукт получен от ферментирали какаови зърна. Обичам да я влагам в рецепти, защото е най-чистата форма на шоколад – без пълнители, без подсладители, без сухо обезмаслено мляко…просто шоколад с плътен дълбок и наситен вкус. Откъде? – магазини за био/здравословни продукти, онлайн или физически. Какаовата паста може да се закупи насипна на едри неравномерни парчета и бучки, но също и под формата на блокче шоколад.
Какаовата паста се употребява в кулинарията като се разтапя на много ниска степен на загряване на водна баня – температурата не трябва да превишава 42 градуса. Може да се използва за глазури, ганаш, сурови десерти, топли напитки, за добавяне в кремове и печива. Отличен продукт за направата на домашен шоколад. Отличава се с наситен, дълбок, горчив какаов вкус, който придава характер на всеки десерт. Суровият шоколад е храната с  най-висока концентрация на антиоксиданти.

С какво да заменя какаовата паста в рецепти?
Може да заменяте какаова паста в рецепти със шоколад с висок процент какао -70-85% какао и нагоре. Разбира се, най-чистата форма на шоколад винаги е за предпочитане, но често трудно откриваема.
Ако използвате чиста какаова паста в рецепта може да добавите минимално количество мед, за да пречупите горчивината. Ако използвате шоколад няма нужда да добавяте подсладител, защото освен в шоколад 99% подсладител има във всички останали.

Може да харесате също:

5 от 1 глас

Шоколадови трюфели

Шоколадови трюфели и шоколадови мандарини. Бляскава празнична бонбониера с домашни лакомства и блясък от портокалови корички.
Порции 20 трюфела
Време за подготовка 20 мин
Време за готвене 10 мин
накисване 15 мин
Общо Време 45 мин

Оборудване

  • Eлектронна кухненска везна
  • Хартия за печене
  • Стандартно за всяка кухня

Продукти 

  • 100 г сушени сини сливи без костилка
  • 80 г какаова паста
  • 1 ч.л. сушени портокалови корички по желание
  • 3 бр. какаови зърна счукани по желание
  • 1 ч.л. ром за аромат по желание
  • 2 бр. мандарини по желание

по желание за овалване на бонбоните

  • какао на прах
  • натрошени ядки

Инструкции

  • Накиснете сливите в топла вода за 15 минути. Нека омекнат, но да не стават на каша.
  • Изцедете сливите много добре. Нарежете ги на дребни парченца и размачкайте с ръка. Ще се получи нещо като мармалад.
  • Поставете какаовата паста на водна баня на много ниска температура. Нека се стопи.
  • За мандарини по желание: Тук използвайте момента и натопете парченца обелени мадарини в разтопения шоколад. Поръсете със сушени портокалови корички за златен празничен блясък. Поставете върху хартия за печене докато стегне шоколада.
  • Охладете леко останалата шоколадова смес. Разбъркайте сливовия мармалад с разтопения шоколад. По желание добавете сухите портокалови корички и натрошени какаови зърна ако ползвате. Те не са задължителни за консистенцията. Ако използвате алкохол или парченца ядки добавете ги сега, приберете в хладилник за да се стегне масата.
  • След 20 минути започнете да оформяте топчета, които от топлината на ръцете ви ще се моделират много добре. Някои оваляйте в какао, други в портокалови кори или ядки. Експериментирайте с текстурите.
  • Миксирайте и поднесете готовите шоколадови трюфели заедно с шоколадовите мандарини.
Автор: No sugar
Цена: 4-5 лв.
Тип ястие: десерт
Хранителен режим: без глутен, без лактоза, без яйца, веган, палео
Ключова дума: бонбони, трюфели, шоколад

ХРАНЕНЕ

Сервиране: 1трюфел | Калории: 34kcal | Въглехидрати: 4g | Белтъчини: 1g | Мазнини: 2g | Фибри: 1g | Захари: 2g

Бележки

Може да откриете и ползвате стойностите на рецептата свободно в Myfitnesspal като изпишете No sugar – Шоколадови трюфели или кликнете на линка.
Хранителният анализ на рецептата се основава на приблизителна оценка, изчислена от  Мyfitnesspal  от отделните съставки в рецептата. Могат да възникнат вариации по различни причини – марка на продукта, вид или сорт на продукта и степен на приготвяне на храната. Сайтът не гарантира точността на тази информация. 
Ако това, което правя те вълнува харесай, сподели и запази от бутоните по-долу.
Последвай ме в Instagram и Facebook за още идеи и вдъхновение.
No sugar

Вашият коментар

Затваряне
Your custom text © Copyright 2020. All rights reserved.
Затваряне
error: Внимание: Защитено съдържание!