БЛЯСКАВА

бонбониера

Шоколадови трюфели и шоколадови мандарини

Бляскава празнична бонбониера с домашни лакомства и блясък от портокалови корички.
Ще се изнадате колко малко продукти са нужни да създадете бляскава ароматна бонбониера – шоколад, мандарини, сушени сини сливи и продукти по желание за разкош. Тези шоколадови трюфели се правят основно само от шоколад и сушени сливи, но може да добавите още от себе си за да станата наистина разкошни. А за бляскавите мандарини използваме разтопената какаова паста за пълен ароматен завършек. За още разкош – златен полъх от портокалови корички.

Какаова паста

Най-чистата форма на шоколад
Какаовата паста е продукт получен от ферментирали какаови зърна. Обичам да я влагам в рецепти, защото е най-чистата форма на шоколад – без пълнители, без подсладители, без сухо обезмаслено мляко…просто шоколад с плътен дълбок и наситен вкус. Откъде? – магазини за био/здравословни продукти, онлайн или физически. Какаовата паста може да се закупи насипна на едри неравномерни парчета и бучки, но също и под формата на блокче шоколад.
Какаовата паста се употребява в кулинарията като се разтапя на много ниска степен на загряване на водна баня – температурата не трябва да превишава 42 градуса. Може да се използва за глазури, ганаш, сурови десерти, топли напитки, за добавяне в кремове и печива. Отличен продукт за направата на домашен шоколад. Отличава се с наситен, дълбок, горчив какаов вкус, който придава характер на всеки десерт. Суровият шоколад е храната с  най-висока концентрация на антиоксиданти.

С какво да заменя какаовата паста в рецепти?
Може да заменяте какаова паста в рецепти със шоколад с висок процент какао -70-85% какао и нагоре. Разбира се, най-чистата форма на шоколад винаги е за предпочитане, но често трудно откриваема.
Ако използвате чиста какаова паста в рецепта може да добавите минимално количество мед, за да пречупите горчивината. Ако използвате шоколад няма нужда да добавяте подсладител, защото освен в шоколад 99% подсладител има във всички останали.

Може да харесате също:
Домашни шоколадови бонбони
Ментови шоколадови бонбони
Чиа сурови бонбони
Фъстъчени бонбони

Шоколадови трюфели

Порции 20 трюфела
Време за подготовка 20 мин
Време за готвене 10 мин
накисване 15 мин
Общо Време 45 мин

Оборудване

  • Eлектронна кухненска везна
  • Хартия за печене
  • Стандартно за всяка кухня

Продукти

  • 100 г сушени сини сливи без костилка
  • 80 г какаова паста
  • 1 ч.л. сушени портокалови корички по желание
  • 3 бр. какаови зърна счукани по желание
  • 1 ч.л. ром за аромат по желание
  • 2 бр. мандарини

по желание за овалване на бонбоните

  • какао на прах
  • натрошени ядки

Инструкции

  • Накиснете сливите в топла вода за 15 минути. Нека омекнат, но да не стават на каша.
  • Изцедете сливите много добре. Нарежете ги на дребни парченца и размачкайте с ръка. Ще се получи нещо като мармалад.
  • Поставете какаовата паста на водна баня на много ниска температура. Нека се стопи.
  • Тук използвайте момента и натопете парченца обелени мадарини в разтопения шоколад. Поръсете със сушени портокалови корички за златен празничен блясък. Поставете върху хартия за печене докато стегне шоколада.
  • Охладете леко останалата шоколадова смес. Разбъркайте сливовия мармалад с разтопения шоколад. По желание добавете сухите портокалови корички и натрошени какаови зърна ако ползвате. Те не са задължителни за консистенцията. Ако използвате алкохол или парченца ядки добавете ги сега, приберете в хладилник за да се стегне масата.
  • След 20 минути започнете да оформяте топчета, които от топлината на ръцете ви ще се моделират много добре. Някои оваляйте в какао, други в портокалови кори или ядки. Експериментирайте с текстурите.
  • Миксирайте и поднесете готовите шоколадови трюфели заедно с шоколадовите мандарини.
Автор: No sugar
Цена: 4-5 лв.
Тип ястие: десерт
Вид Кухня: веган, нисковъглехидратна, палео
Ключова дума: бонбони, трюфели, шоколад
Ако това, което правя те вълнува харесай, сподели и запази от бутоните по-долу.
Последвай ме в Instagram и Facebook за още идеи и вдъхновение.
No sugar

Вашият коментар

Затваряне
Your custom text © Copyright 2020. All rights reserved.
Затваряне
error: Внимание: Защитено съдържание!