Домашно гхи (пречистено масло)

54
Към рецептата
Гхи

Масло гхи как се прави?

Гхи е пречистено масло , получено чрез бавно готвене на краве масло, докато се отделят водата и млечните частици. Остава златиста, ароматна мазнина с висока устойчивост на топлина – до 250°C. С незначителни количества лактоза и казеин, пречистеното масло е добре поносимо и от хора, избягващи млечни продукти.
Освен в кухнята, пречистеното масло намира приложение и в ритуали за лична грижа – благодарение на своите поддържащи и хидратиращи свойства, които подпомагат здравето на кожата.

Избор на суровина

Единствената съставка за домашно гхи е масло – но тук ключът е качеството. Изберете възможно най-чистото масло от (с ясен произход и суровина за изхранване на кравите). Колкото по-добро е маслото, толкова по-богато и полезно ще е гхи-то.
Аз лично използвам А2 масло от крави Джерсей. Все още такова гхи не съществува на българския пазар в готов вид, затова го приготвям сама. По-долу ще откриете откъде може да се сдобиете с такова краве масло масло, ако решите да опитате.

Откъде масло за гхи?

Съхранение

Неотворено гхи:
Купено от магазина: Издържа до 1–2 години в шкафа, често и по-дълго, ако е съхранявано правилно.
Домашно приготвено: Добре е да се използва в рамките на 3 месеца при съхранение на стайна температура.
Отворено гхи:
На стайна температура: Използвайте в рамките на 6 месеца.
В хладилник: Издържа до 1 година.
Полезни съвети:
Дръжте гхи-то на тъмно и хладно място, далеч от пряка светлина и топлина.
Използвайте винаги чиста и суха лъжица, за да не вкарате влага или замърсители.
Затваряйте капака плътно след всяко ползване, за да предпазите гхи-то от окисляване.

Масло гхи

Древен ритуал за сияйна кожа

В аюрведическата традиция съществува древна практика, наречена снехана – „омасляване“ на тялото външно и вътрешно чрез прием на пречистено масло. Целта е да се подхранят тъканите, да се противодейства на вътрешната сухота и да се подкрепи храносмилането, усвояването на мастноразтворимите витамини и здравето на ставите.
Подобен, лесен сутрешен ритуал за сияйна кожа и по-добро храносмилане:
Започване на деня с 1 чаша топла вода + 1 ч.л. пречистено масло, приета на празен стомах.
Тази комбинация въздейства върху сухотата и поддържа кожата естествено сияйна и хидратирана.
📝 Забележка: Резултатите идват с постоянството, и са нужни поне 2-6 месеца за видим резултат.

Как го правя аз:

Сутрин, на гладно, приемам 1 ч.л. гхи, придружена от чаша много топла, филтрирана вода, в която разтварям 1-2 кристалчета келтска сол.
Понякога разтварям гхи-то направо в топлата вода, друг път го приемам отделно – няма правилно или грешно.
С времето оформих ритуала така, че да бъде устойчив и приятен за мен, последван от лека лимфна активация и раздвижване.
А резултатите?
Усещам буквално „смазване“ отвътре – мекота по кожата на лактите и коленете, зони, които винаги са били проблемни при мен.
Вярвам, че ритуалът работи и може да донесе ефект – стига да се прави с постоянство.

Гхи

Домашно гхи (пречистено масло) – стъпка по стъпка. Избор на най-доброто масло и ауюрведичен ритуал с прием на гхи за сияйна кожа.
Порции 320 г
Време за подготовка 2 минути
Време за готвене 25 минути
охлаждане 10 минути

Оборудване

  • Касерола
  • Цедка
  • Стандартно за всяка кухня

Продукти 

  • 400 г масло или всяко друго количество

Инструкции
 

  • Нарежете маслото на кубчета и го поставете в касерола.
    Гхи
  • Разтопете маслото на среден огън (позиция 6 от 9). Отначало маслото ще е мътно и непрозрачно.
    Гхи
  • По време на къкренето на повърхността ще започне да се отделя пяна. Отстранявайте я редовно.
    Гхи
  • С времето водата ще се изпари, маслото ще започне да се избистря, а на дъното му ще започне да се отделя млечен протеин.
    Гхи
  • Ще видите кафяви петънца на дъното на тигана. Внимавайте да не прегори. Приключете с готвенето. Оставете гхи-то да се охлади за 10 минути.
    Гхи
  • Пригответе си мрежеста цедка и/или тензух, за да прецедите гхи-то. В повечето случаи цедката е достатъчна. Тя ще улови твърдите частици млечна мазнина.
  • Оставете прецеденото гхи да престои с отворен капак, докато се охлади напълно. След като се охлади, затворете го с капак. Гхи има по-дълъг срок на годност от маслото, така че може да се съхранява в хладилник или на кухненския плот.
Author: No sugar
Cost: ~16 лв., зависи от изходната суровина
Тип ястие: мазнина
Хранителен режим: нисковъглехидратен
Ключова дума: гхи

Бележки

Забележка: от изходния материал има около 20-30% брак.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Оцени рецептата




Затваряне
Всички права запазени ©2023 Nosugar.bg
Затваряне