Домашен пастет? Защо не!
Всеки го обича. А и не е нужно да е сложно, за да е вкусно. Пригответе вкъщи Домашен пастет от пилешки дробчета за минимално време. Ще си спестите много неща, които иначе не бихте искали да консумирате в готовата версия от магазина. Като например: сухо мляко, ароматизанти, емулгатори трифосфати, декстроза, глюкоза, царевично нишесте, бамбукови фибри, червен ферментирал ориз, малтодекстрин… Не, благодаря!
За щастие да приготвиш пастет вкъщи е лесно и просто. Това е една супер улеснена рецепта за Домашен пастет от пилешки дробчета. Приготвя се толкова бързо, че ще искате да я правите често. Само с натурални подправки и овкусители.
Ето къде се сращат в най-висока концентрация витамините, при това във форма, която се усвоява най-добре от организма:
Витаминит В1, В2, В3, В5 -в месото, яйцата и карантиите, черен дроб, яйца;
Витамин В6 – в рибата, птиче месо и яйцата;
Витамин В12 – птици, яйца, мляко, риба, месо;
Витамин А – най-богати източници са черен дроб, риба жълтъци, масло;
Витамин D – масло от черен дроб на риба, яйца и риба,
Витамин К2- масла, карантии и сметани.
източник “Здравето на сърцето минава през устата” д-р Наташа Кембъл-Макбрайд
Детайлите
Подправка Хариса
Използвам този микс от подправки за овкусяване на Домашен пастет от пилешки дробчета. Пиикантен микс от кайенски пипер, люти чушки, чесън на гранули, мента, ким, кайенски пипер, кориандър, кимион и морска сол – идеална за добавяне на лютивина пикантност към пастета. Идеално се допълва.
Тайна съставка
Изпечете дробчетата с Домашна вегета за още повече вкус. Пригответе вкъщи предварително и използвайте за овкусяване на ястия.
Патешка мас
Деликатна и нежна, патешката мас е с неутрален мек кус. Тя е необходима за меката и кремообразна консистенция, която е нужна за да се маже пастета добре. В повечето рецепти за домашен пастет присъства сметана или мляко. За да елиминирам млечните продукти патешката мас помага много.
Съхранение
Готовият пастет съхранявайте в хладилник. Пресипете в стъклен съд (буркан). Подравнете пастета добре. Излейте на повърхността около лъжица разтопена патешка мас. Тя ще запечата и предпази пастета от потъмняване.
Още палео рецепти с животински продукти, които ще харесате:
Печено месо за студено поднасяне и сандвичи
Желиран терин в костен бульон
Сушено телешко месо във фурна
⭐⭐⭐⭐⭐
Ако приготвите Домашен пастет от пилешки дробчета, не забравяйте да оставите коментар и да оцените рецептата по-долу, като споделите как се е получило.
Домашен пастет от пилешки дробчета
Оборудване
- Фурна
- Блендер / Кухненски робот
- Стандартно за всяка кухня
Продукти
- 500 г пресен пилешки дроб
- 10 г домашна вегета рецепта
- 100 г разтопена патешка мас
- 2 клончета прясна мащерка
- 1/2 ч.л. подправка хариса
- 1/2 ч.л. млян черен пипер
- 1/2 ч.л. морска сол или на вкус
Инструкции
- Почистете дробчетата, измийте и отцедете много добре. Омазнете ги с 2 лъжици от патешката мас. Овкусете с домашна вегета. Добавете клонките прясна мащерка цели, като се стараете да са леко омазнени също.
- Печете за 40 минути на 180° във фурна с обдухване. Разбърквайте по време на печенето.
- Охладете до стайна температура.
- Прехвърлете в блендер изпечените дробчета, като отстраните внимателно клончетата мащерка. Тя трябва да е дала вече своя аромат при печенето. Добавете също подправката хариса, черен пипер, сол на вкус, и останалата патешка мас.
- Блендирайте до гладка смес. Охладете.
- Съхранявайте в хладилник в стъклен буркан, който запечатате с разтопена патешка мас.
Възможно ли е патешката мас да се замени с нещо друго?
Свинска мас, но няма да е така деликатно на вкус.