Как да приготвим нисковъглехидратен хумус без нахут?

Този хумус е част от серията нисковъглехидратни зеленчукови хумуси, които обичам да приготвям вкъщи. Без добавен нахут, стойността на въглехидратите пада значително и така предястието е подходящо за нисковъглехидратно хранене
Основната съставка в класическата рецепта за популярната разядка хумус е нахутът, познат още като леблебия. Той е бобова култура, източник на т. нар. бавни въглехидрати. Прибавен в диета с понижено съдържание на въглехидрати обаче, нахутът е възможно да я обезмисли. Палео храненето също не толерира бобови култури, какъвто е нахута. Лектините и фитиновата киселина в тях са основният виновник те да се избягват. Фитатите в бобовите растения силно намаляват абсорбцията на витамини и минерали от храната, която приемаме.

Това разбира се, не ме спира да си приготвя нисковъглехидратна версия на хумус. Печените моркови чудесно се вписват в тази композиция, носят нотка сладост. В същото време помагат за консистенцията – тя да е плътна, кремообразна, във вид на паста. Всъщност, колкото повече зехтин или лимонов сок добавите, толкова по-течен ще бъде готовия хумус. Експериментирайте с гъстота.
Рецептата е чудесен микс от полезни растителни мазнини, отлична при високомазнинно и нисковъглехидратно хранене.
Видовете нисковъглехидратен хумус приготвен от различни печени зеленчуци са разкошно предястие за всякакви вкусове. Освен, че добавяме екстра зеленчуци съм менюто, добавяме още много цвят в него.
Поднесете с гриловани зеленчуци и микрорастения за акцент. Този хумус с моркови ще се превърнеа в разкошен акцент на масата. Ще добави текстури, аромати, вкус, фибри, полезни мазнини и много цвят!

Хумус с моркови

Порции 4
Време за подготовка 10 мин
Време за готвене 30 мин
Общо Време 40 мин

Оборудване

  • Блендер / Кухненски робот
  • Eлектронна кухненска везна
  • Стандартно за всяка кухня

Продукти

  • 4 бр. моркови около 200г
  • 4 бр. скилидки чесън
  • 150 г сусамов тахан
  • 50 г зехтин
  • сол
  • 1/2 бр. лимон

Инструкции

  • Измийте и обелете морковите. Скилидките чесън оставете цели, с люспите. Положете морковите и чесъна цели, върху тавичка покрита с хартия за печене. Полейте леко със зехтин, подправете със сол.
  • Печете във фурна около 30 минути на 180° или до омекване.
  • В блендер поставете изпечените и охладени моркови, сърцевината на изпечения чесън (без обелките) и всички останали продукти от рецептата. Блендирайте до гладък мус. Ако е нужно подправете на вкус с още сол. Регулирайте гъстотата със зехтин.

Бележки

Може да откриете и ползвате рецептата свободно в Myfitnesspal като изпишете No sugar – Хумус с моркови
 
За порция Хумус с моркови (от общо 4 порции)
Калории 323
Въглехидрати общи 9г
Протеин 10г
Мазнини 28г
Фибри 3г
Автор: No sugar
Цена: 3-4лв.
Тип ястие: гарнитура
Ключова дума: морков, хумус
Ако това, което правя те вълнува харесай, сподели и запази от бутоните по-долу.
Последвай ме в Instagram и Facebook за още идеи и вдъхновение.
No sugar

Вашият коментар

Затваряне
Your custom text © Copyright 2020. All rights reserved.
Затваряне
error: Внимание: Защитено съдържание!