топла
и сгряваща
Какво нашепва есента? Топла и сгряваща, комфортна храна. С вкус на шоколад, мека и деликатна, с пълноценни хранителни съставки.

Заглавието подсказва доста, тази торта е мека и шоколадова и с богат вкус. С вкусни продукти които ще сгреят и подсладят деликатно сетивата. Богато парче торта, което чудесно може да се вмести в чиния за сутрешна или следобедна закуска. Пробвайте в топъл вариант и ще получите вкусна, засищаща и затопляща комфортна храна.

Тази мека торта е с изключително богати вкусове, но въздушна и лека структура, напълно задоволява шеланието за шоколад.
Пълна е само с добри продукти – чиа, какао, рожков, тиква, кокосово мляко и брашно. Тя е без животински продукти, без глутен и без лактоза, без ядки, заредена с много фибри и полезни мазнини, подходяща за палео и веган хранене.

И наистина няма нужда да се добавят никакви подсладители, благодарение на богатите на вкусове продукти.
Тази домашна торта е способна да ви вмени уют, вкус, щастие, удовлетвореност, в същото време е непретенциозна и лесна за приготвяне.

Към рецептата
Продуктите

Тиквено пюре
Подгответе лесно пюре от тиква и бъдете готови да го вложите в рецепта, когато ви потрябва. С еднакъв успех използвайте сварена на пара или печена тиква. Пюрирайте. Ако остане количество – замразете във формички за лед за продължително съхранение.

Какао и какаово масло
Тези съставки са много важни. На практика тук търсим ефекта шоколад, но без да добавяме блокчета шоколад от магазина.
А какви са основните съставки на истинския плътен шоколад? Разбира се, какао и какаово масло. За истински дълбок и шоколадов вкус използвайте тъмно пълномаслено какао.

Кокос
Плътно и гъсто кокосово мляко. Да, такова е необходимо. С висока масленост за плътна и кремообразна структура, подходящо за заместване на млечни продукти в рецептите.
Важно е да се направи разлика между пълномаслено кокосово мляко и напитка с кокос. Разликата е в процента масленост.
Избирайте пълномаслено кокосово мляко – неговият естествен маслен процент е в рамките на 18-20%, а маслеността на кокосовата сметана достига 22%. За сравнение, кокосовата напитка, която обикновено е с добавка ориз, е с масленост по-малка от 1 или 2 процента.

Рожково брашно
За да затворим кръга на естествената сладост използваме инструмента рожково брашно – меко, карамелено и топло. Добавя нюанса сладост, който елиминира нуждата от допълнителни подсладители. Носи нюанса на топла есен, добавя аромати и работи за консистенцията на тортата. Бленд между рожково брашно и какао в сладкиши е разкошна вкусова комбинация, която се допълва отлично.

Топла или студена?
Мека шоколадова торта с тиква може да се хапва още топла. Дори препоръчвам да я опитате така. Ще ви сгрее и затопли в есенните дни. Асоциация за топла печена каша, кремообразна структура, горещ шоколад, сгряваща закуска.
Ако предпочитате охладен вариант тя е идеално предложение за лек десерт.

В цифри
Тази вкусна комфортна Мека шоколадова торта с тиква ще носи 8,9г нетни въглехидрати. Общите въглехидрати ще бъдат с по-висока стойност (18г), но това се дължи на изключително високото съдържание на диетични фибри – цели 14г на порция.
Поради тези изчисления смело Мека шоколадова торта с тиква може да се определи в нисковъглехидратния сектор.

Може да харесате също

Орехов сладкиш с кафе аромат
Орехова торта с шоколад
Пудинг с тиква
Протеинова брауни торта с тиква и шоколад

⭐⭐⭐⭐⭐
Ако приготвите тази Мека шоколадова торта с тиква, не забравяйте да оставите коментар и да оцените рецептата по-долу, като споделите как се е получило. 

5 от 2 гласове

Мека шоколадова торта с тиква

Мека шоколадова торта с тиква – богати вкусове, въздушна и лека структура. Без животински продукти, без глутен, без лактоза и без ядки.
Порции 3
Време за подготовка 10 минути
Време за готвене 15 минути
накисване 15 минути
Общо Време 40 минути

Оборудване

  • Форма за печене Ø 10 или 3бр. огнеупорни купички за печене
  • Фурна
  • Стандартно за всяка кухня

Продукти 

за мократа смес

  • 45 г семена чиа
  • 60 мл вода
  • 90 г кокосово мляко
  • 100 г тиквено пюре + още за декорация
  • 30 г какаово масло

за сухата смес

  • 30 г рожково брашно
  • 10 г какао
  • 30 г кокосово брашно
  • 1 щипка сол

Инструкции
 

  • Загрейте фурната на 175° с обдухване.
  • Накиснете чиата с водата и кокосовото мляко за 15 минути. Нека набъбне и се превърне в желе.
  • Разтопете какаовото масло на водна баня.
  • Объркайте набъбналата чиа с тиквеното пюре, разтопеното какаово масло и тиквеното пюре.
  • В купа претеглете всички сухи съставки и объркайте добре.
  • Обединете сухите и мокрите съставки. Ще се получи пухкава лека смес, която може да оформите с лъжица. Разпределете сместа в намазана с масло форма за печене. Използвайте една обща форма или индивидуални купички за печене.
  • Печете 15 минути.
  • Извадете лесно от формата за печене. Декорирайте с още пюре от тиква. Консумирайте веднага топла или охладете за студено поднасяне.
Автор: No sugar
Цена: 3-5 лв. за цялото количество
Тип ястие: десерт, закуска, снак
Хранителен режим: палео, без лактоза, без глутен, без рафинирана захар, без яйца, нисковъглехидратен, веган
Ключова дума: кокосово мляко, есенна рецепта, тиква, торта, чиа, шоколад

Бележки

Ако искате да добавите рецептата във вашия хранителен дневник в  Myfitnesspal изпишете No sugar –Мека шоколадова торта с тиква или кликнете на линка. 
Хранителна стойност за порция (от общо 3):
Калории 291/ Въглехидрати 18г/ Фибри 14г/ Мазнини 21г/ Протеин 6г
Ако това, което правя те вълнува харесай, сподели и запази от бутоните по-долу.
Последвай ме в Instagram и Facebook за още идеи и вдъхновение.
No sugar

Присъединете се към разговора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Оцени рецептата




Затваряне
Всички права запазени ©2023 Nosugar.bg
Затваряне