ОРЕХИ
и шоколад!
Хрупкави блатове, нежен шоколадов крем, нещо средно между торта Гараш и бисквитена торта, супер лесна и в същото време богата на вкусове, аромати, шоколад, текстура. Торта без брашно, без глутен и без млечни продукти. Това е Орехова торта с шоколад.

Използвам една хитринка при приготвянето на тази торта без брашно. Ще забележите, че в основата няма никакъв подсладител. За сметка на това там има аромати и хрупкава текстура. Така няма нужда от сладост. Небцето се насища с аромат и хрупащото приятно чувство. Мозъкът обича да хрупа. Портокаловите кори и джинджифила хармонират перфектно със сладкия шоколадов крем. В резултат на това тортата не е прекалено сладка, а точно балансирана.

Към рецептата
Орехова торта с шоколад. Торта без брашно, без глутен и без лактоза.
Орехова торта с шоколад
Въпроси и отговори за Орехова торта с шоколад


Може ли да заменя фъстъченото масло ?
Може, използвайте бадемово, лешниково… или микс от тях. Ако го замените с някое от посочените тортата ще бъде и палео (технически фъстъците са бобова култура и не се вместват в идеята за палео хранене).
Как да си направите фъстъчено масло вкъщи вижте в публикацията Фъстъчено масло.

Може ли да заменя меда?
Може, пробвайте с тъмна меласа, ще даде карамелен нюанс. Сироп от агаве е другата опция за течен подсладител.
Без проблем може да подсладите крема и с еритритол, за минимум въглехидрати.

Няма ли да се увеличат твърде много въглехидратите/захарите с добавянето на мед?
Не твърде. Разбира се, няма е „кето“ торта, но във всеки случай ще е нисковъглехидратна и то доста. Въглехидратната стойност на парче (от общо 10) според MyFitnessPal с въведени произволни марки продукти е въглехидрати общи 19г (нищо работа за такъв разкош), от които 7г захари, фибри 6г.

Може ли да пропусна какаото в Орехова торта с шоколад?
Не съвсем, заместете с рожково брашно, ще даде интересен вкус.

Може ли да пропусна кокосовото масло?
Не може без масло, нужно е за стягане на крема. Но може с какаово масло.

С какво да заместя яйцата?
Няма с какво да се сменят яйцата в тази рецепта.

Може да харесате също:

Орехов сладкиш с кафе аромат
Торта за рожден ден
Торта Бяла
Сурова торта

⭐⭐⭐⭐⭐
Ако приготвите Орехова торта с шоколад, не забравяйте да оставите коментар и да оцените рецептата по-долу, като споделите как се е получило. 

5 от 13 гласове

Орехова торта с шоколад

Орехова торта с шоколад, с хрупкави блатове, нежен шоколадов крем, лесна и богата на вкусове, аромати и текстура.
Порции 10 парчета
Време за подготовка 20 минути
Време за готвене 20 минути
охлаждане 8 часа
Общо Време 8 часа 40 минути

Оборудване

  • Кухненски робот (или хаванче)
  • Форма за торта Ø16см
  • Хартия за печене
  • Фурна
  • Eлектронна кухненска везна
  • Стандартно за всяка кухня

Продукти 

за основата

  • 6 бр яйца размер М, на стайна температура
  • 300 г орехови ядки + още за декорация
  • 3 ч.л. сушени портокалови кори
  • 1 ч.л. сушен джинджифил

за шоколадовия крем

  • 300 г фъстъчено масло (тахан)*чисто, без примеси
  • 70 г кокосово масло
  • 70 г пчелен мед
  • 40 г какао

Инструкции
 

за основата

  • Сложете в кухненски робот отмерените орехи, сухите портокалови кори и джинджифила. Смелете на не много ситни трохи. Може и да счукате в хаванче за да има и по-едни парчета.
  • Яйцата разбийте с бъркалка. Прибавете смлените орехи и аромати и объркайте на ръка.
  • От тази смес изпечете три тънки блата – по 20 минути в загрята фурна върху хартия за печене на 175° с обдухване.

за шоколадовия крем

  • Смесете всички продукти и сложете на водна баня да се хомогенизират и разтопят докато придобият форма на гладък лъскав крем. Охладете до стайна температура.

сглобяване. Следвайте инструкциите, за да стане тортата висока:

  • Всеки от готовите блатове разрежете хоризонтално на две с остър нож след като е добре изстинал – ще получите 6 тънички блата.
  • Мислено разделете количеството крем , нужни са шест части – за всяка се пада по 80 грама. Поставете първия блат и разпределете 80г шоколадова смес отгоре. Ако сте спазили пропорциите след охлаждането кремът ще прилича на течен шоколад.
  • Приберете в хладилник, така шоколадът ще стегне и няма да се сплеска от тежестта на следващите блатове.
  • Изчакайте най-малко 20 минути преди да сложите следващия блат, последван от крем. Редувайте така докато свършат всички блатове. Завършете с крем и декорирайте с начупени орехови ядки.
  • Охладете готовата торта много добре преди да разрежете на перфектни парчета. Най-добре 5-6 часа часа в хладилник.
Автор: No sugar
Цена: 16-18 лв.
Тип ястие: десерт, торта
Хранителен режим: без лактоза, без глутен, без рафинирана захар, нисковъглехидратен
Ключова дума: орехи, торта, фъстъчено масло, шоколад

Бележки

Традиционно може да използвате свободно стойностите в MyfitnesPal като изпишете  No sugar-Орехова торта с шоколад или кликнете директно на линка.
Хранителна стойност за 1 парче (от общо 10 бр.):
Калории 502 /Въглехидрати 19г/ Протеин 16г/ Мазнини 44г/ Фибри 6г
 
 
 
Ако това, което правя те вълнува харесай, сподели и запази от бутоните по-долу.
Последвай ме в Instagram и Facebook за още идеи и вдъхновение.
No sugar

???? Не пропускайте нови рецепти!

Присъединете се към разговора

  1. Кристина Тошевска каза:

    5 ستاره ها
    Откъде купувате портокаловите кори? Може ли да се пропуснат? Благодаря

    1. vesela.savova Автор каза:

      5 ستاره ها
      Портокаловите кори са от верига магазини DM.

  2. Кристина Тошевска каза:

    5 ستاره ها
    Забравих да попитам и с какъв диаметър са блатовете. Благодаря

    1. vesela.savova Автор каза:

      5 ستاره ها
      Форма за торта Ø16см

  3. dirimiri каза:

    Как точно се режат хоризонтално на две тънки блатове направени от ядки без набухватели? Ще ми бъде интересно да видя видео как се справя с това.

    1. vesela.savova Автор каза:

      Здравейте! Не разполагам с видео, но мога да Ви уверя, че с остър нож се получават перфектно. Само трябва да са много добре изстинали.

  4. Ина каза:

    5 ستاره ها
    Здравейте, пробвах рецептата. Аз също имах съмнения относно рязането на блатовете. Имам струна за рязане на торти, но блатът е по-тънък и от най-ниското ниво на струната. Рязах с нож за хляб (дълъг и назъбен). Разряза се сравнително лесно. По-лесно, отколкото си представях. Трябва да се внимава малко, но особено, ако имаме малко опит, не е толкова трудно, колкото изглежда.

    1. vesela.savova Автор каза:

      5 ستاره ها
      Привет, Ина! Благодаря, че споделихте. Всъщност разрязването с остър нож изобщо не е трудно. А със струна не съм сигурна дали е възможно, защото мисля, че няма да премине през парченцата ядки, ако има по-едри такива.

  5. Pipi каза:

    5 ستاره ها
    Ще стане ли добре, ако добавя подсладител в блатовете? Страх ме е да не проваля нещата

    1. vesela.savova Автор каза:

      5 ستاره ها
      Да, ще се получи без съмнение. Добавете сух подсладител по избор. Ако държите на ниските въглехидрати заложете на еритритол. В друг случай може да подсладите по усет с кокосова захар или друга по избор.

  6. Радостина каза:

    Здравейте,
    А ако заменя какаото с рожков не би трябвало да е проблем, или?

    1. vesela.savova Автор каза:

      Да, възможно е. Ще се получи интересен вкус.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Оцени рецептата




Затваряне
Всички права запазени ©2023 Nosugar.bg
Затваряне
error: Внимание: Защитено съдържание!