и шоколад!
Хрупкави блатове, нежен шоколадов крем, нещо средно между торта Гараш и бисквитена торта, супер лесна и в същото време богата на вкусове, аромати, шоколад, текстура Без брашно, без глутен и без млечни продукти. Това е Орехова торта с шоколад.
Използвам една хитринка при приготвянето на Орехова торта с шоколад. Ще забележите, че в основата няма никакъв подсладител. За сметка на това там има аромати и хрупкава текстура. Така няма нужда от сладост. Небцето се насища с аромат и хрупащото приятно чувство. Мозъкът обича да хрупа. Портокаловите кори и джинджифила хармонират перфектно със сладкия шоколадов крем. В резултат на това тортата не е прекалено сладка, а точно балансирана.
Въпроси и отговори
Може ли да заменя фъстъченото масло?
Може, използвайте бадемово, лешниково… или микс от тях. Ако го замените с някое от посочените тортата ще бъде и палео (технически фъстъците са бобова култура и не се вместват в идеята за палео хранене).
Как да си направите фъстъчено масло вкъщи вижте в публикацията Фъстъчено масло.
Може ли да заменя меда?
Може, пробвайте с тъмна меласа, ще даде карамелов нюанс. Или нещо друго по избор, вие изберете, аз залагам на естествената сладост на пчелния мед.
Няма ли да се увеличат твърде много въглехидратите/захарите с добавянето на мед?
Не твърде. Разбира се, няма е „кето“ торта, но във всеки случай ще е нисковъглехидратна и то доста. Въглехидратната стойност на парче (от общо 10) според MyFitnessPal с въведени произволни марки продукти е въглехидрати общи 19г (нищо работа за такъв разкош), от които 7г захари, фибри 6г.
Може ли да пропусна какаото?
Не съвсем, заместете с рожково брашно, ще даде интересен вкус.
Може ли да пропусна кокосовото масло?
Не може без масло, нужно е за стягане на крема. Но може с какаово масло.
С какво да заместя яйцата?
Няма с какво да се сменят яйцата в тази рецепта.
Може да харесате също
Орехов сладкиш с кафе аромат
Торта за рожден ден
Торта Бяла
Сурова торта
⭐⭐⭐⭐⭐
Ако приготвите Орехова торта с шоколад, не забравяйте да оставите коментар и да оцените рецептата по-долу, като споделите как се е получило.

Орехова торта с шоколад
Оборудване
- Кухненски робот (или хаванче)
- Форма за торта Ø16см
- Хартия за печене
- Фурна
- Eлектронна кухненска везна
- Стандартно за всяка кухня
Продукти
за основата
- 6 бр яйца размер М на стайна температура
- 300 г орехови ядки + още за декорация
- 3 ч.л. сушени портокалови кори
- 1 ч.л. сушен джинджифил
за шоколадовия крем
- 300 г фъстъчено масло (тахан)* чисто, без примеси
- 70 г кокосово масло
- 70 г пчелен мед*
- 40 г какао
Инструкции
за основата
- Сложете в кухненски робот отмерените орехи, сухите портокалови кори и джинджифила. Смелете на не много ситни трохи. Може и да счукате в хаванче за да има и по-едни парчета.
- Яйцата разбийте с бъркалка. Прибавете смлените орехи и аромати и объркайте на ръка.
- От тази смес изпечете три тънки блата – по 20 минути в загрята фурна върху хартия за печене на 175° с обдухване.
за шоколадовия крем
- Смесете всички продукти и сложете на водна баня да се хомогенизират и разтопят докато придобият форма на гладък лъскав крем. Охладете до стайна температура.
сглобяване. Следвайте инструкциите, за да стане тортата висока:
- Всеки от готовите блатове разрежете хоризонтално на две с остър нож след като е добре изстинал – ще получите 6 тънички блата.
- Мислено разделете количеството крем , нужни са шест части – за всяка се пада по 80 грама. Поставете първия блат и разпределете 80г шоколадова смес отгоре. Ако сте спазили пропорциите след охлаждането кремът ще прилича на течен шоколад.
- Приберете в хладилник, така шоколадът ще стегне и няма да се сплеска от тежестта на следващите блатове.
- Изчакайте най-малко 20 минути преди да сложите следващия блат, последван от крем. Редувайте така докато свършат всички блатове. Завършете с крем и декорирайте с начупени орехови ядки.
- Охладете готовата торта много добре преди да разрежете на перфектни парчета. Най-добре 5-6 часа часа в хладилник.
Бележки
Калории 502
Въглехидрати общи 19г
Протеин 16г
Мазнини 44г
Фибри 6г
Откъде купувате портокаловите кори? Може ли да се пропуснат? Благодаря
Портокаловите кори са от верига магазини DM.
Забравих да попитам и с какъв диаметър са блатовете. Благодаря
Форма за торта Ø16см
Как точно се режат хоризонтално на две тънки блатове направени от ядки без набухватели? Ще ми бъде интересно да видя видео как се справя с това.
Здравейте! Не разполагам с видео, но мога да Ви уверя, че с остър нож се получават перфектно. Само трябва да са много добре изстинали.
Здравейте, пробвах рецептата. Аз също имах съмнения относно рязането на блатовете. Имам струна за рязане на торти, но блатът е по-тънък и от най-ниското ниво на струната. Рязах с нож за хляб (дълъг и назъбен). Разряза се сравнително лесно. По-лесно, отколкото си представях. Трябва да се внимава малко, но особено, ако имаме малко опит, не е толкова трудно, колкото изглежда.
Привет, Ина! Благодаря, че споделихте. Всъщност разрязването с остър нож изобщо не е трудно. А със струна не съм сигурна дали е възможно, защото мисля, че няма да премине през парченцата ядки, ако има по-едри такива.