Пресните черни миди с черупка са вкусно ястие приготвено в един съд и то за много кратно време.
Добавяне на миди в седмичното меню може да бъде освен гурме преживяване и стратегическа крачка към набавянето на ценни витамини и минерали.
Само с няколко прости съставки, тази рецепта за миди е идеалното леко предястие, а може и да се комбинира допълнително за обилно похапване. Готвене в един съд е ключово за улеснение в кухнята!
Не пропускайте да се наслаждавате на голяма купа вкусни миди само докато хапвате навън в ресторант.
Спестете пари пари, пригответе у дома и се насладете на този така ценен продукт.
В публикацията научете за ползите, основите за закупуване, подготовка и приготвяне на пресни черноморски миди с черупка.
Опитайте и моята рецепта за Лесни рибни кюфтета, част от Нисковъглехидратно меню Без месо.
Проверете идеите в обширната публикация за Средиземноморски рецепти с рибни консерви -ще Ви изненадат!
А ако сте любители на домашното гурме – Surf and turf версията за Морски дарове с телешко ще надмине всички очаквания!
Да прочетете ще отнеме: 6 minutes
Към рецептатаПолзи
Освен ако нямате лична непоносимост консумацията на миди може да бъде само от полза.
Мидите са чист и хранителен източник на протеини, както и чудесен източник на омега 3-мастни киселини, цинк и фолиева киселина, селен, йод, желязо и манган. Порция 100г мидени ядки покрива дневната нужда от желязо за възрастен човек. Порция миди също така покрива с 300% нуждата витамин В-12, при това в абсолютно естествена форма.
Консумацията на миди като подход за повишаването на Омега-3
Експертите препоръчват 250–500 mg комбинирани EPA + DHA омега-3 мастни киселини всеки ден за здрави възрастни хора. Омега-3 мастните киселини EPA и DHA се намират в значителни количества в морските организми конкретно мазни риби, ракообразни и черупчести (конкретно и миди).
EPA и DHA мастни киселини се считат за незаменими. Малки количества от тях всъщност биха могли да се образуват в организма чрез консумацията на родителска ALA омега-3, но този процес на преобразуване е твърде неефективен.
Немащабно проучване:
Учени си поставят за цел да проучат въвеждането на миди като източник на протеин и да следят нивата на омега-3 като въведат миди 3 пъти седмично в менюто на участниците за период от 2 седмици.
Мидите от изследването са шотландски пясъчни и са сготвени на пара докато се отворят.
Всеки участник в изследването получава около 80 г варени миди на хранене 3 пъти в седмицата, като постига минимума от 250 mg комбинирани EPA + DHA на ден (709,2 ± 252,6 mg ) благодарение на мидите.
В края на изследването кръвните проби показват значително увеличение в индекса на омега-3
4,27 ± 0,81 в началото до 5,07 ± 1,00 в края
Специално на EPA незаменима МК
0,70 ± 0,0,35 в началото до 0,98 ± 0,35 в края
Линк към цялото проучване https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6628055/
Извод
Заместването на протеиновата част от избраните ястия през седмицата с порция миди може да бъде добра стратегия за подобряване на състоянието на омега-3 и хранителната недостатъчност, без да се отразява негативно на морското биологично разнообразие.
Еко точка
Мидите се отглеждат устойчиво, без отрицателно въздействие върху околната среда.
Нарастващата консумация на мазна риба (богата на омега-3) противоречи на поддържането на екоравновесието, така че трябва да се търсят алтернативни хранителни източници на EPA и DHA. Освен това наличието на дива мазна риба (не отглеждана в развъдници) по нашите ширини се оказва мисия невъзможна.
Мидите се оказват екологично устойчив начин за производство на хранителни протеини и омега-3 мастни киселини
Избор и закупуване
Най-важното нещо, което трябва да направите е да сте сигурни, че купувате живи миди.
Купувайте миди с черупка в деня на зареждането. Бъдете взискателни и разпитвайте. Не купувайте миди, които са престояли повече от 24 часа в магазина. Мидите трябва да имат лек морски аромат, а не силна миризма, подобна на риба.
Месото на черноморските миди съставлява 20 до 30% от масата им. Това означава, че 100г мидени ядки като количество може да си набавите от приблизително 500г черноморски миди с черупки.
Подготовка и почистване на миди с черупка
След като закупите черни миди с черупка ги извадете от найлоновата торбичка и ги изсипете в купа.
Започнете за почиствате мидите час преди да сте готови за готвене.
Отстранете мидите, които са със счупени или наранени черупки. Залейте ги със студена вода в купа. Това ще провокира фитриране на водата. Така мидите ще започнат да изваждат песъчинки, които се намират вътре в черупката.
Сменяйте водата през 15-20 минути два пъти.
Издърпайте мустачетата и почистете финално мидите. Отцетеде.
Мидите са готови за готвене. Преминете към рецептата.
Може да харесате също:
Насладете се на тази рецепта и разкажете на приятелите си за нея! ⭐⭐⭐⭐⭐Ако харесвате това, което правя, можете да ме подкрепите ако оцените рецептата ми с 5 звезди по-долу или оставите хубав коментар. Благодаря ❤️
Миди с черупка
Оборудване
- Стандартно за всяка кухня
Продукти
- 1 кг пресни черноморски миди с черупки
- 50 г масло
- 4 бр. скилидки чесън
- 1 бр. лимон
- сол
- черен пипер
- 1 връзка пресен копър
Инструкции
- Загрейте маслото в дълбок тиган. Добавете наситнения чесън, като запържите за съвсем кратко.50 г масло, 4 бр. скилидки чесън
- Добавете в тигана почистените и отцедени миди (вижте подробно как да го направите в публикацията).1 кг пресни черноморски миди
- На силен огън гответе мидите докато се отворят – около 6 минути . Отстранете миди, които не са се отворили.
- Добавете сол, черен пипер и прясно изстискан лимонов сок.сол, черен пипер, 1 бр. лимон
- Накълцайте на ситно копъра и поднесете мидите топли поръсени с него.1 връзка пресен копър
Страхотна рецепта! Мидите се получават изключително вкусни.
Определено станаха част от моето меню!
Благодаря, че споделихте! Вкъщи също част от седмично меню. Дори ги включвам съобразено с дните на зареждане на пресни миди 🙂
Рецептата е много лесна за изпълнениое и мидите стават много вкусни.Благодаря Ви много!Някой ми беше подсказал,че консумацията на повече от две порции с черупки не е много препоръчителна,но аз не мога да им устоявам понякога:)