Да прочетете ще отнеме: 5 minutes
Морски дарове с телешко – домашно гурме
Ще сте готови за пищна вечеря за по-малко от 20 минути, а вкусът на това богато ястие приготвено от морски дарове с телешко е феноменален! Съчетава ползите на домашно приготвена вкусна и прецизно подбрана храна с разкошен вкус.
Домашно гурме … ще впечатлите себе си!
Предисторията на surf and turf
Surf and turf – среща на вълните със земята- е основно ястие, съчетаващо в себе си морски дарове и червено месо.
Към днешна дата бихме перефразирали “срещата на вълните със земята” като среща на рибния магазин и месарницата.
Типичен компонент от морски дарове би бил омар (опашка на омар или цял омар), скариди , калмари и/или миди.
Месото в класическото ястие обикновено е телешки стек.
Една класическа комбинация е опашка на омар и филе миньон .
Surf and turf ястията често се считат за пример на явно потребление и кич, тъй като съчетават две скъпи храни, които обикновено не се считат за допълващи се.
Цитат от “Енциклопедия на лошия вкус” Джейн Стърн и Майкъл Стърн:
“Surf ‘n’ turf е пример за ненаситния възторг, който определя голяма част от класическия кич: съчетаване на две луксозни неща заедно, с надеждата да се удвои стойността им и всъщност това завършва с невероятна грешка.
…целта на Surf ‘n’ turf е да се увеличи хедонистичната екстравагантност…”
А всъщност:
Комбинацията между месо и морска храна може да се срещне в класическите кухни на много страни и в момента.
А ако погледнем още по-назад, към племената от първобитно-общинния строй ще установим, че това е всъщност класическо палео хранене.
Готвене в един съд
Красотата на това ястие е, че ще го пригответе в един съд. Дори може да сервирате така на масата.
Може да сервирате и като хапки, като напълните мидените черупки с месото и скариди. Готови сте за парти!

Бюджетна версия surf & turf за домашно гурме
Класическия сърф едн търф предлага класно телешко месо и опашка от омар… Доста неприложимо за домашната кухня, или поне не и за ежедневието. Но има начин да запазим отличните свойства на храната и в бюджетна версия и по-долу ви предлагам именно това.
Ще запазим основната идея на миксиране на храни, но ще модифицираме съставките, пригодено за домашна кухня. По този начин ще запазим и дори подобрим общия хранителен профил за ястието.
1.) Телешко месо – Вместо скъпо парче месо телешки стек ще използваме мляно телешко месо, което в най-добрия случай е пасищно, но във всеки случай е много по-достъпно откъм цена, отколкото стек. Използвайте чисто мляно месо едносортни изрезки, без сол, подправки и други добавки, което да смелят пред вас. Това ще намали цената на основния продукт, като запазите високото качество на профила на телешкото месо .
2.) Миди – мидите са класически пример за бюджетни морски дарове.
Месото на мидите с черупка съставлява 20 до 30% от масата им. Това означава, че 100 г мидени ядки като количество може да си набавите от приблизително 400-500 г черноморски миди с черупки.
Ако не разполагате с пресни миди с черупка може да изберете замразени почистени мидени ядки (сурови или бланширани, но неовкусени) .
Използвайте 300 г миди с черупка или 60 г мидени ядки на порция за това ястие.
Как да избирате и подготвяте мидите, както и техните ползи четете тук.
3.) Скариди – бихте могли да използвате всякакви скариди – едри кралски или дребни скаридки див улов, като вторите често са на много достъпна цена в рибните магазини. Също така може да вложите както пресни, така и замразени скариди.

Лично отклонение
Моят избор да добавям тази на пръв поглед странна комбинация от морски дарове с телешко в дневното ми меню е проста и егоистична: да си доставям достатъчно калории и протеин в едно хранене на ден. Без да прекъсвам фастинг протокола, който следвам. И това е лесно постижимо точно с това ястие. Вкусно, засищащо, с достатъчно калории и също така достатъчно качествен протеин. Силата на морските продукти с ограничено количество червено месо, съчетано с подправки е равно на много вкус и огромно удоволствие.
Месни рецепти:
Рибни и морски рецепти:
Насладете се на тази рецепта и разкажете на приятелите си за нея! ⭐⭐⭐⭐⭐Ако харесвате това, което правя, можете да ме подкрепите ако оцените рецептата ми с 5 звезди по-долу или оставите хубав коментар. Благодаря ❤️
Морски дарове с телешко
Оборудване
- Стандартно за всяка кухня
Продукти
- 30 мл зехтин
- 1 бр. лук бял
- 4 бр. скилидки чесън
- 250 г чисто мляно телешко месо без сол и подправки
- 160 г скариди почистени пресни или замразени
- 600 г миди с черупка или 120 г мидени ядки
- 1 ч.л. пресен корен джинджифил
- 2 с. л. прясно изцеден лимонов сок
- 1 с. л. каперси
- морска сол
- черен пипер
- 1/2 връзка пресен магданоз за сервиране
Инструкции
- Загрейте захтина в голям тиган на средна степен. Гответе за 3-4 минути ситно накълцания лук и чесън докато омекнат. В края добавете и наситнения пресен джинджифил.1 бр. лук бял, 4 бр. скилидки чесън, 30 мл зехтин, 1 ч.л. пресен корен джинджифил
- Добавете мляното телешко месо и бъркайте, докато стане на трохи и загуби червения си цвят. Гответе още 6-8 минути.250 г чисто мляно телешко месо
- В тигана при месото добавете мидите и скаридите. Гответе 3 до 4 минути, докато скаридите се сготвят и мидите се отворят. Подправете обилно с черен пипер и сол.160 г скариди почистени, 600 г миди с черупка, морска сол, черен пипер
- В края добавете изстискания лимонов сок и поръсете с каперси. Сервирайте с прясно накълцан магданоз.2 с. л. прясно изцеден лимонов сок, 1 с. л. каперси, 1/2 връзка пресен магданоз