ЦВЯТ

и вкус

Репички, краставици и тиквички в различни видове марината

Още зеленчуци в менюто никога не са излишни! Мариновани зеленчуци – сурови и непретенциозни, но пълни с много вкус.
Маринованите зеленчуци съчетават улеснението от предварително подготвената сурова туршия с полезните свойства на суровите зеленчуци. Тази лесна и ефектна обработка на зеленчуците ще бъде още един прекрасен цветен щрих към менюто.

Какви зеленчуци за мариновани зеленчуци?
Репичките,червеният лук, краставички и тиквички определено се състезават за първото място. 
С два варианта на мариноване – постен и със зехин. Изберете своя вкусен начин!
Експериментирайте с моркови на тънки ленти нарязани на тънко с белачка или мандолина, цвекло, земна ябълка или алабаш. Не подминавайте и ряпата като голям зеленчук. В зимния сезон има много от нея и във всички видове. Нарязана на тънко е идеална за мариноване.

Към рецептата

Мариновани Репички
Ранна пролет или късна есен. Добавете още вкус като мариновате репички. Тънки, тънки филийки, които ще поемат вкус от маринатата и просто няма никакъв начин да им устоите.
Маринованите репички са отлични за сандвичи и в салати и правят атрактивно допълнение към плата със сирена и колбаси.

Мариновани Краставици
Малко по-различен начин за ядене на краставици?
Намират се почти целогодишно. Това е достатъчна причина да ги мариновате и прибавите като гарнитура или салата. Нещо по-различно от просто краставици в салатата. Всъщност трябват ви само пресни зеленолистни, към които за добавите вече маринованите краставици. Имайте ги в хладилника и ги включете в действие.

Мариновани Тиквички
Незабележими и плахи, мариноването прави чудеса с тиквичките. Няма да искате да ги оставите. В тяхната марината добавяме зехтин екстра върджин и пресни зелени билки. Истински разкош!

Нарязване на тънко
Колкото по-тънко са нарязани зеленчуците, толкова повече вкус ще попие във тях.
Използайте следните техники за отличен резултат:
Мандолина – тя прави супер бързо и лесно тънкото нарязване.
Остър нож също работи добре, но трябва да сте прецизни.
Кухненски робот – това е също добър вариант, ако разполагате с приставка за рязане на слайсове.
Не забравяйте – колкото по-тънко нарязвате зеленчуците, толкова по-бързо и добре те ще абсорбират оцетния разтвор и ще имат вкус на кисели краставички.

Марината
Използвайте вкусни и полезни продукти за марината като жив ябълков оцет, хубава сол и вкусен пчелен мед за максимални ползи.

Съхранение
Мариновани зеленчуците ще се запазят в херметически затворен съд в хладилник до 7 дни.
Готови са за консумация след 8 часа, но запазват отлични вкусови качества за седмица.

Още подобни с зеленчуци рецепти:
Печени зеленчуци Салата Табуле Ферментирали зеленчуци Хумус с моркови Микро грах
Лимонови зелеви пържоли Стекове от карфиол с маслинова салца Печена тиква Микрорастения
⭐⭐⭐⭐⭐
Ако приготвите вкусни Мариновани зеленчуци, не забравяйте да оставите коментар и да оцените рецептата по-долу, като споделите как се е получило. 

5 от 1 глас

Мариновани зеленчуци

Още зеленчуци в менюто? Как да го направите плавно и с лекота? Мариновани зеленчуци – сурови и непретенциозни, но пълни с много вкус.
Порции 10 порции
Време за подготовка 30 мин
мариноване 8 часа
Общо Време 8 часа 30 мин

Оборудване

  • Мандолина (кухненски робот)
  • Eлектронна кухненска везна
  • Стандартно за всяка кухня

Продукти 

за мариновани репички

  • 1 връзка репички
  • 1/2 ч.л. люспи чили
  • 1/2 ч.л. синапени зърна
  • 50 мл ябълков оцет
  • 1 ч.л. хубава сол
  • 10 г пчелен мед

за мариновани краставици

  • 1 бр. краставица
  • 1/2 глава червен лук
  • 2 с.л. пресен копър
  • 25 мл ябълков оцет
  • 1 ч.л. хубава сол
  • 10 г пчелен мед

за мариновани тиквички

  • 2 бр. малки тиквички
  • 1/2 глава червен лук
  • 3 бр. скилидки чесън
  • 2 с.л. пресни зелени билки магданоз, мащерка, риган
  • 25 мл зехтин екстра върджин
  • 25 мл ябълков оцет
  • 1 ч.л. хубава сол
  • 10 г пчелен мед

Инструкции

за мариновани репички

  • Измийте репичките добре и отстранете листата и стъблата. Нарежете възможно най-тънко с кухненски робот или мандолина. Пригответе марината от солта, оцета, меда и синапени зърна. Разбъркайте добре. Прехвърлете нарязаните репички в маринатата и объркайте добре. Репичките ще пуснат сок. Прехвърлете в херметически затворен съд и охладете за 8 часа, преди да сервирате. Съхранявайте в хладилник за седмица.
    Мариновани зеленчуци

за мариновани краставици

  • Измийте краставицата добре и нарежете възможно най-тънко с кухненски робот или мандолина. Посолете краставиците и изчакайте около 15 минути. Нарежете червения лук фино. Отцедете краставиците като шепа по шепа, леко натискате с ръце, за да отстраните излишната течност. Пригответе марината от солта, оцета, меда и ситно наразания копър. Разбъркайте добре. Прехвърлете нарязаните краставици и лук в маринатата и объркайте добре. Прехвърлете в херметически затворен съд и охладете за 8 часа, преди да сервирате. Съхранявайте в хладилник за седмица.
    Мариновани зеленчуци

за мариновани тиквички

  • Нарежете тиквичките с дебелина около няколко милиметра с мандолина или кухненски робот. Посолете тиквичките и изчакайте около 15 минути. Нарежете червения лук на фино. Отцедете тиквичките. Шепа по шепа, леко натискайте с ръце, за да отстраните излишната течност. Пригответе марината от зехтина, солта, ябълковия оцет, меда, нарязаните пресни билки и чесън. Разбъркайте добре. Прибавете и тиквичките и червения лук и объркайте добре. Прехвърлете в херметически затворен съд и охладете за 8 часа преди да сервирате.
    Мариновани зеленчуци
Автор: No sugar
Цена: 5 лв.
Тип ястие: гарнитура, предястие
Хранителен режим: без глутен, без лактоза, без рафинирана захар, веган, нисковъглехидратен, палео
Ключова дума: зеленчуци
Ако това, което правя те вълнува харесай, сподели и запази от бутоните по-долу.
Последвай ме в Instagram и Facebook за още идеи и вдъхновение.
No sugar

Вашият коментар

Затваряне
Your custom text © Copyright 2020. All rights reserved.
Затваряне
error: Внимание: Защитено съдържание!