Този богат шоколадов чиа мус е идеалната закуска за натоварени сутрини.
Може да се направи за пет минути предната вечер и ще издържи около пет дни в хладилник.
Чиа мус може да е един от най-засищащите избори за закуска. Той е вкусен и питателен и също така достатъчно калоричен. Освен това е ободряващ, защото в него присъства еспресо.
С една порция от тази вкусна чаша ще започнете сутринта си с много енергия!
Освен всичко друго този шоколадов мус е толкова гладък, сладък и пищен, че може да бъде вкусен десерт.
Тази рецепта е част от Нисковъглехидратно по време на пости.

Продукти за замяна
Фъстъчено масло – тук може да заместите с всяко любимо ядково масло – лешников или бадемов тахан ще са точно на място!
Кокосово мляко – на практика всяко растително мляко ще е добре в рецептата за чиа мус. Харесвам кокосовото мляко заради високия процент масленост, който придава още-повече кремообразност и щедрост към охладения мус. Помага стягането при охлаждане за още повече удоволствие.
Еспресо – може да го пропуснете, ако не пиете, но заменете със същото количество вода в рецептата(50 мл). Еспресото подсилва вкуса на какаото и създава един луксозен мус.
Още рецепти за мус:
Чиа мус с еспресо
Оборудване
- Eлектронна кухненска везна
- Блендер / Кухненски робот
- Стандартно за всяка кухня
Продукти
- 60 г семена чиа
- 150 мл вода
- 50 мл еспресо по желание, или заменете с вода
- 200 мл кокосово мляко 17% масленост
- 60 г фъстъчено масло
- 30 г пудра еритритол
- 20 г какао
- 1 щипка морска сол
за декорация:
- какао
- горски плодове
- тъмен шоколад
Инструкции
- Накиснете семената чиа във водата за 20 минути, докато набъбне. От време на време разбърквайте, за да се абсорбира водата равномерно. В резултат ще се образува гел.60 г семена чиа, 150 мл вода
- Пригответе еспресо и оставете да се охлади.50 мл еспресо
- Блендирайте с всички останали съставки докато семената изчезнат напълно и пудингът стане гладък и кремообразен.60 г семена чиа, 150 мл вода, 50 мл еспресо, 200 мл кокосово мляко, 60 г фъстъчено масло, 30 г пудра еритритол, 1 щипка морска сол, 20 г какао
- Охладете за минимум 2 часа преди консумация.
Невероятна рецепта. Добавих малко шоколодов протеин за сгъстяване, защото изпуснах кокосовото мляко. В състояние съм да го изям цялото директно от купата без охлаждане.
Това е най-универсалния десерт или закуска 🙂
Но по-добре е да се охлади,
защото придобива точно консистенцията на мус.