Тази рецепта за Домашен течен шоколад ще задоволи всяка претенция – на малките за “нещо сладко”, на големите “за шоколад”, на “здравословно мислещите” – тя е само с хубави продукти. Може да се хапва без възбуждащия ефект на какаото, защото тук то отсъства.
И всъщност отговаря на няколко важни условия – Домашен течен шоколад без млечни продукти, без захар и подсладители, веган и подходящ за палео и нисковъглехидратен режим на хранене. Само с три продукта и вълшебна неподозирана съставка. И наистина ниски въглехидрати.
Заслужава си. И всъщност тази рецепта е “здравословна” – тази дума, която е толкова разнопосочна. Одобрена от малки и големи.
Продуктите за Домашен течен шоколад без какао
Лешници
Първа важна стъпка за направата на Домашен течен шоколад е снабдяването с лешници. Нека бъдат сурови и с обелките, защото ще ги подложим на лека термична обработка. Дали да купите готови печени? По-добре не. Първо, защото освен ненужно много сол може да има и други неща в тях, и второ, защото ще използваме топлината от печенето за да сепревърнат по-лесно лешниците в кремообразна паста.
Рожково брашно
Това е нашата вълшебна съставка с много функции в тази рецепта. Освен да наподоби какаото, рожковото брашно тук ни трябва и за още едно свое качество – то притежава естествена сладост.
Ще използваме този трик за да “подсладим” по естествен начин нашият Домашен тачен шоколад. Така той ще бъде с чудесна ненатрапчива сладост и подходящ за нисковъглехидратно хранене. Ще е сладък наистина, без да добавяме абсолютно никакъв подсладител. Пробвайте този трик, доказан дори при хора, които обичат много сладко.
Какаово масло
В Домашен течен шоколад търсим онзи дълбок какаов вкус на истински шоколад. Какаовото масло ще внесе този какаов нюанс, макар да не използваме никакво какао.
Употреба и съхранение
Течен и подходящ за мазане
На стайна температура течният шоколад ще бъде по-мек и течен. Когато е охладен напълно в хладилник ще бъде подходящ за мазане, но най-вече за ядене с лъжичка от буркана. Добавяйте към вашите закуски, палачинки, мюсли или шейк. Съхранявайте в хладилник в стъклен буркан с капак.
Бонбони
Изненадайте себе си и любимите хора с вкусни лешникови бонбони. Просто напълнете силиконови форми за бонбони с още течния Домашен течен шоколад. Охладете в хладилник до тяхното стягане.
Замразете
Пригответе по-голямо количество. Готовият Домашен течен шоколад може да се замрази за по-дълго съхранение.
Домашен течен “шоколад”
Оборудване
- Eлектронна кухненска везна
- Фурна
- Блендер / Кухненски робот
- Стандартно за всяка кухня
Продукти
- 400 г лешници сурови
- 50 г какаово масло
- 50 г рожково брашно
- 1 щипка сол
Инструкции
лешниково масло
- Изпечете лешниците леко за около 15 минути на 160° с обдухване, като разбърквате по време на печенето. Нужно е лешниците да се затоплят и да освободят маслата си, за да бъдат лесни за мелене. Не ги препичайте.400 г лешници
- Леко охладете лешниците. Важно условие е да са топли, не горещи, но в никакъв случай да не бъдат изстинали. Прокарайте леко ръка по тях, за да отстраните част от люспите. Не е нужна прецизност, повечето може да оставите. Прехвърлете в блендер (кухненски робот) топлите ядки.
- Мелете в продължение на минута. Лешниците ще се превърнат в ситни трохи.
- Оберете трохите от стените на каната, дайте почивка на робота. Мелете в продължение на още минута. Трохите лешници ще започнат да се втечняват.
- На третия оборот от меленето лешниците би трябвало да се превръщат в течна маса. На този етап имате готово лешниково масло (тахан). Подходящо за използване самостоятелно.
финал
- Прибавете какаовото масло, леко размекнато, премереното рожково брашно и сол. Блендирайте.50 г какаово масло, 50 г рожково брашно, 1 щипка сол
- Пресипете в стъклен съд за съхранение и приберете в хладилник за охлаждане.