Вижте съставките,
и съм сигурна, че веднага ще се забързате към кухнята, за да приготвите тези скалички, спомен от детството.
Рецептата e само копие на класиката, но вкуса е гарантиран!
Оригиналната рецепта за “скалички от едно време” е с бисквити, краве масло и пудра захар, а тук (както и всички публикации в тоз блог), продуктите са заменени с нисковъглехидратни такива.
Крайния резултат е вкусни скалички без глутен и лактоза и без рафинирана захар.
Няма причина да не ги приготвите още сега.
Продукти за Скалички без бисквитки
Рецептата за Скалички е създадена в партньорство с VikiNuts и всички продуктите са налични в техния онлайн магазин, както и във физическия магазин в гр. Велико Търново. Магазинът доставя бързо и лесно в цяла България и притежава впечатляващо разнообразие от продукти за нисковъглехидратно и без глутен хранене.
Пазарувайте онлайн като специални клиенти с -5% отстъпка с промо код nosugar5.
В картата с рецепти продуктите са подробно разписани в техния идеален вариант.
Но има варианти, според наличностите и предпочитанията, някои от продуктите да се заменят без промяна в крайния продукт. Вижте по-долу:
Продукти, възможни за замяна:
Бадеми – В рецептата за нисковъглехидратни скалички използвам печени солени бадеми, защото харесвам силно хрупкавия елемент, който придават (мозъка обича хрупането).
Но бадемите съвсем успешно могат да се заменят с печени солени орехи или лешници. Въпрос на наличности и предпочитания. Смяната няма да повлияе на консистенцията.
Фъстъчен тахан – това е спойката на цялата смес, но тук може да заместите с всеки наличен тахан, дори и с микс от няколко вида. Разбира се, домашно фъстъчено масло е отличен вариант!
Ром – този класически нюанс е почти задължителен за рецептата за скалички. Но успешно може да замените с уиски, бърбън, амарето или просто с есенция ром. Тази съставка може да бъде и изцяло пропусната, макар да не препоръчвам, тъй като внася много характерен нюанс.
Какао – успешно може да го замените със същото количество рожково брашно, което ще доведе до различен карамелен нюанс и по-светъл цвят на скаличките.
Еритритол – за ниски въглехидрати и отсъствие на рафинирана захар влагам еритритол, който може да се замести и с ксилитол. В друг случай може да добавите кокосова захар или захар от фурми, но това ще повиши в пъти захарите в крайния продукт.
Какаова маса – какаовата маса за заливката може да замените като просто разтопите тъмен шоколад на водна баня и залеете скаличките.
Кокосови стърготини – съвсем не са задължителен продукт, но придават класически вид на скаличките.
Продукт без замяна:
Кокосово брашно – тази съставка е “нашите бисквити” в оригиналната рецепта за скалички, така, че не го пропускайте и не го заменяйте.
Нисковъглехидратни скалички
Продукти за пазаруване:
✔ солени печени бадеми
✔ кокосово брашно
✔ какао на прах
✔ еритритол
✔ какаова маса
✔ фъстъчен тахан
✔ кокосови стърготини
Вземете продуктите за рецептата с -5% отстъпка от vikinuts с промо код nosugar5
Ще харесате също:
Насладете се на тази рецепта и разкажете на приятелите си за нея! ⭐⭐⭐⭐⭐Ако харесвате това, което правя, можете да ме подкрепите ако оцените рецептата ми с 5 звезди по-долу или оставите хубав коментар. Благодаря ❤️
Скалички нисковъглехидратни
Оборудване
- Блендер / Кухненски робот
- Eлектронна кухненска везна
- Стандартно за всяка кухня
Продукти
сухи продукти
- 60 г печени солени бадеми
- 30 г кокосово брашно
- 30 г еритритол
- 30 г какао на прах
- 1 щипка хималайска сол
мокри продукти
- 180 г фъстъчен тахан
- 1 с. л. ром
- 1 ч. л. ванилов екстракт
глазура
- 30 г какаова маса
- 30 г фъстъчен тахан
- 10 г пудра еритритол
за поръсване
- 10 г кокосови стърготини
Инструкции
- С пулсации раздробете ядките в блендер. Нека има дребни и едри парченца. В купа обединете наситнените ядки с останалите сухи продукти.30 г кокосово брашно, 30 г еритритол, 30 г какао на прах, 1 щипка хималайска сол, 60 г печени солени бадеми
- Към смесените сухи продукти добавете ароматите и отмерения фъстъчен тахан. Омесете "тесто".1 с. л. ром, 1 ч. л. ванилов екстракт, 180 г фъстъчен тахан
- Разпределете сместа на 10 равни части и моделирайте скаличките на ръка като се стремите да наподобяват конус. Приберете в хладилник, докато приготвяте глазурата.
глазура
- На водна баня разтопете какаовата маса заедно с фъстъчения тахан, накрая добавете подсладителя.30 г какаова маса, 30 г фъстъчен тахан, 10 г пудра еритритол
- Излейте глазура върху скаличките, като позволите да се стича свободно и неравномерно. Посипете с кокосови стърготини.10 г кокосови стърготини
Това е неустоим десерт! Точно каквото търсех като вкус. Рецептата е в топ листата ми със сигурност. Благодаря супер много за прекрасната страничка и талант, който споделяте с нас!