Нисковъглехидратни трюфели
Ще ви изненадам, но в тези чиа веган бонбони няма овес, няма ядки и няма сушени плодове. Ако търсите алтернатива на горните, претворена в засищащи хапки, тези бонбони ще ви харесат. Повечето рецепти за вегански сурови бонбони включват солидно количество продукти като сушени плодове, в частност фурми, тахани или ядки, което в повечето случаи не ги прави твърде нисковъглехидратни. А моята цел в рецепта е винаги нисковъглехидратна. Ако е и без животински продукти е чудесно. Тази рецепта е просто мултифункционална – вписва са във всяка, дори и строга диета. Нисковъглехидратни и вегански, с неутрален и ненатрапчив вкус, без млечни продукти, естествено и без глутен, също и подходящи за палео диета.
Съставките
Чиа
Чиата ще направи нашето “тесто”. Тя ще бъде свърващият елемент, меката маса на бонбоните. Свойството и да задържа вода и да слепва продуктите в обща гелообразна маса ще ни помогне в тази рецепта да избегнем сушените плодове. Именно те правят консистенцията в други подобни рецепти, но тук чиа е главният герой.
Чиата е храна с ниско съдържание на въглехидрати. Притежава огромно количество фибри на база собствено тегло (почни половината). Фибрите не повишават кръвната захар и не изискват отделяне на инсулин.
Поради високото си съдържание на разтворими фибри, семената от чиа могат да абсорбират до 10-12 пъти от теглото си течност, да станат гелообразни и да се разширят. Това прави чиата храна, която засища.
Какво откриваме в 30г семена от чиа:
12 г въглехидрати, 11г от които обаче са фибри , които тялото не усвоява. Остават само 1 грам усвоими въглехидрати.
137 калории (което подрежда чиа в нискокалоричните редици)
4г протеини
9г мазнини
Чиа семената са богати и на минералите калций , фосфор, манган и магнезий.
Кокос
Естествени мазнини от пълномаслен кокос. Не ни трябва повече. Пълномаслените кокосови стърготини са с мазнини около 60-70%, изберете тях. За сравнение частично обезмасления кокос е с около 40% мазнини.
Рожково брашно
Момент на сладост и лек карамелен нюанс. Ще помогне в текстурата и омесването на “тестото”. Не го пропускайте. Може да смените цялото количество рожков с какао, но за мен рожковото дава отличителност. Ако решите да пропуснете рожковото брашно обаче и замените с какао, ще трябва да използвате подсладител.
Подсладители. Да или не?
Ако следвате нисковъглехидратно хранене вероятно ще се опитате да ограничите до минимум захарите в храната. И вероятно желанието за твърде сладки храни ще е изчезнало или притъпено. Ако все пак желаете бонбоните да бъдат с отличителен сладък вкус, а не неутрални използвайте пудра еритритол. Разбира се, спокойно може да използвате например суров мед за подслаждане. Във всеки случай ще получите отличен резултат.
Ако приготвите тези чиа бонбони, не забравяйте да оставите коментар и да оцените рецептата по-долу, като споделите как се е получило.
Може да харесате също:
Фъстъчени бонбони
Шоколадови трюфели
Чиа сурови бонбони
Оборудване
- Eлектронна кухненска везна
- Стандартно за всяка кухня
Продукти
- 60 г семена чиа
- 60 г пълномаслени кокосови стърготини неподсладени
- 120 мл вода
- 30 г рожково брашно
за овалване по желание
- рожково брашно
- семена чиа
- какао
Инструкции
- Претеглете чиа семената и кокосовите стърготини. Объркайте ги добре в голяма купа. Излейте точното количество вода, объркайте. Спазвайте пропорциите, за да се получи правилна консистенция. Нека се накиснат за 15 минути и чиата да се превърне в гел.60 г семена чиа, 60 г пълномаслени кокосови стърготини, 120 мл вода
- Към готовата маса прибавете претегленото рожково брашно. Омесете с ръце стегнато жилаво тесто.30 г рожково брашно
- Оформете топчета и оваляйте в продукти по избор.
- Охладете. Съхранявайте в кутия с капак в хладилник за 4-5 дни.
Честно казано като сложих водата ми се стори недостатъчно и проверих да не съм сгрешила, но се доверих на процеса и тестото стана точно както е описано! Превъзходна и изключително лесна рецепта! Благодаря ти 🙂
Радвам се, че се доверихте на рецептата! Тествана многократно 🙂
Тези бонбони спасяват глада за сладко, а в същото време и засищат.
Бонбоните са страхотни на вкус. Имам питане на коя стъпка се слага еритритол пудрата?
Радвам се, че бонбоните Ви харесват. Ако желаете да добавите подсладител, може да го направите на стъпка 2, заедно с рожковото брашно. Поздрави!
Бонбоните са супер вкусни и лесни. Само едно питане имам на коя стъпка се слага еритритол пудрата? 🙂