АРОМАТНА
тайна

Подправка за вкусно ястие или електролитна напитка

Домашният пилешки бульон е акцент, който може да подобри вкуса на всяко ястие – супи, яхнии или гювечи. Той не само прави храната още по-вкусна, но и обогатява с ценни вещества.
Богат на минерали и електролити, този бульон е чудесна напитка сам по себе си. Консумиран топъл, той е идеален избор за прием по време на периодично гладуване, като осигурява хидратация и поддържа електролитния баланс, без да добавя почти никакви калории.
Подобно на телешки костен бульон, пилешки бульон е отличен източник на ценни хранителни вещества, които подпомагат възстановяването и енергийния баланс.

Към рецептата

Домашен пилешки бульон стъпка по стъпка:

Тук са стъпките, както и важните акценти, които никога не пропускам:

1.) Снабдете се с кости, фенер и крака от пиле
Както при всеки бульон, най-трудно е сдобиването с качествена суровина. Аз съм открила за себе си оптималният вариант, който включва всичко необходимо за направа на домашен пилешки бульон – комплектът за супа от пасищно пиле – с малко месо, но с достатъчно кости, сухожилия и хрущали (вижте по-долу информация с линк към конкретния продукт). Той съдържа крилцата, гръбчетата, ребрата, гръбнака, задната част на гърдите, шийката, дроб, сърце, воденичка и пилешки крака от едно пасищно пиле.

Продукти за домашен пилешки бульон

зеленчуци по избор (лук, морков)
пилешки комплект от пасищно пиле
ябълков оцет
сол

Вземете продуктите с -5% отстъпка от Магазин Soulnitsa с промо код за nosugar5 

2.) Покрийте пилешките части с вода и възварете 
Покрийте продуктите с достатъчно студена филтрирана вода – в зависимост от вместимостта на тенджерата, около 3-4 пръста вода, която да ги покрива е добра опция. Възварете на силен огън и след това оберете пяната, която се образува на повърхността. По-малко вода означава, че бульонът ще бъде по-концентриран, повече вода прави бульон с по-лек вкус. Пригответе както ви харесва. Няма точни правила.

3.) Добавете зеленчуци, или пропуснете
Класиката – лук, морков и черен пипер зърна – като цяло са достатъчни, но може да изберете да изобщо да избегнете зеленчука, аз често пропускам. Измийте зеленчуците, ако ползвате и ги нарежете грубо. Дори не е нужно да ги белите, особено ако са с чист произход. Прехвърлете всички зеленчуци във врящата тенджера, след като сте премахнали пяната от пилето.

4.) Оставете да къкри около 3 часа в тенджера или 1,30 часа в тенджера под налягане 
Това не е точна наука, но обикновено час и половина е достатъчно време, за прекрасен пилешки бульон. 
Ако трябва да го свалите от котлона малко по-рано или стигнете до него малко по-късно, това не е фатално, всякак ще се получи. Имайте предвид също, че в дълго варените бульони се съдържа повече хистамин, за разлика от кратко варената лека версия.

5.) Охладете, прецедете и съхранете
Свалете тенджерата от котлона и извадете всички продукти с решетъчна лъжица. От останалите месни късчета може да направите вкусна пилешка супа. Охладете.
Поставете гевгир или цедка върху голяма купа и прецедете бульона. 

Задължителните добавки

В Домашния пилешкия бульон главните герои са костите на пилето и съвсем не е задължително да се добавят зеленчуци. Но, добавете още две задължителни неща:
1.) Лъжица, или две ябълков оцет– прибавете лъжица ябълков оцет, който ще помогне за извличане на колагена от костите и сухожилията на пилето. Няма да повлияе на крайния вкус на бульона.
2. ) Сол – добавянето на хубава сол ще усили вкуса, а и това е една отлична електролитна напитка за самостоятелна консумация.

Съхранение

Разпределете бульона в контейнери за съхранение, аз предпочитам стъклени буркани. В хладилник съхранявайте готовия бульон за до 5 дни.
Замразете -охладете напълно и след това замразете дозите бульон. Не пълнете стъклените буркани до горе, а оставете поне два пръста свободно място, преди да пристъпите към замразяване. Това ще предотврати увеличаването на обема при замръзване на течността да компрометира стъклените буркани.

Насладете се на чаша топъл домашен пилешки бульон


Харесвам допълнителното му овкусяване преди пиене с още келтска сол, ябълков оцет (или лимонов сок) , малко куркума и/или люто чили.
1. през деня – отлична електролитна напитка.
2. преди сън – аминокиселината глицин в бульона ще съдейства за по-добър сън 😉
Пиенето на пилешки бульон е изключително полезно за организма, тъй като той е източник на колаген – основен протеин, който поддържа здравето на кожата, ставите, косата и ноктите. Колагенът, извлечен от съединителната тъкан и костите на пилето, е лесно усвоим и съдържа аминокиселини като глицин и пролин, които подпомагат регенерацията на тъканите и подобряват еластичността на кожата. Освен това, пилешкият бульон е чудесен източник на минерали като калций, магнезий и фосфор, които укрепват костната система и стимулират здравето на ставите. Той също така хидратира организма, поддържа електролитния баланс и укрепва имунната система, като е идеален избор за възстановяване след интензивно физическо натоварване.

Към рецептата

Насладете се на тази рецепта и разкажете на приятелите си за нея! ⭐⭐⭐⭐⭐Ако харесвате това, което правя, можете да ме подкрепите ако оцените рецептата ми с 5 звезди по-долу или оставите хубав коментар. Благодаря ❤️

5 от 1 глас

Домашен пилешки бульон

Рецепта за Домашен пилешки бульон – ще овкуси допълнително всяко ястие. Подправка за ястия или самостоятелна електролитна напитка.
Порции 3 л
Време за подготовка 15 минути
Време за готвене 1 час 30 минути
Общо Време 1 час 45 минути

Оборудване

Продукти 

зеленчуци по желание:

  • 1 бр. морков
  • 1 бр. лук
  • 5-7 бр. зърна черен пипер

Инструкции
 

  • Покрийте пилешките части с достатъчно количество студена филтрирана вода. Възварете на силен огън и след това оберете пяната, която се образува на повърхността.
    1 кг пилешки комплект за супа, 3 л вода
  • Добавете сол и оцет във врящата тенджера.
    2 с. л. ЯБЪЛКОВ ОЦЕТ, 1 с. л. МОРСКА СОЛ
  • Добавете зеленчуци, нарязани на едри парчета. Прехвърлете всички зеленчуци във врящата тенджера, след като сте премахнали пяната от пилето.
    1 бр. морков, 1 бр. лук, 5-7 бр. зърна черен пипер
  • Оставете бульона да къкри на ниска степен за около 3 часа в обикновена тенджера или 1,30 часа в тенджера под налягане.
  • Свалете тенджерата от котлона и извадете всички продукти с решетъчна лъжица. От останалите месни късчета може да направите вкусна пилешка супа. Охладете. Поставете гевгир или цедка върху голяма купа и прецедете бульона. 
  • Съхранение: до 5 дни в хладилник и замразен до 6 месеца.
Author: No sugar
Тип ястие: напитка
Хранителен режим: палео, без лактоза, без глутен, нисковъглехидратен
Ключова дума: костен бульон

Присъединете се към разговора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Оцени рецептата




Затваряне
Всички права запазени ©2023 Nosugar.bg
Затваряне