Зеленчукова мусака с без картофи.

Това е лесна версия на нисковъглехидратна мусака. Копие на класическата мусака, но за мен е дори по-вкусна.
Рецептата за мусака е адаптирана към моя начин на хранене – без глутен и без млечни продукти, и разбира се, с ниско съдържание на въглехидрати.
Тази зеленчукова мусака е вкусна и пълна със зеленчуци, мляно месо и заливка от пресни яйца.
Може да добавяте различни зеленчуци, според сезона. 
Класическата мусака обикновено има слоеве от картофи, както и и бял сос, приготвен от мляко и брашно – но има начини това да се промени без компромис с вкуса!
Мусаката е чудесна когато имате нужда от комфортна храна и няма причина да я пропускате, щом има разкошни рецепти с ниско съдържание на въглехидрати като тази. 

Към рецептата
Зеленчукова мусака
Зеленчукова мусака

С какво да заменим катофите в зеленчукова мусака?

Докато запазим класическите лук, моркови и мляно месо имаме възможност напълно да елиминираме картофите, които са с най-висок гликемичен индекс в рецептата. Хубавото е, че има зеленчуци, които изцяло да ги заменят. Изберете от списъка със зеленчуци по-долу и гответе всеки път различна мусака без картофи.
Съобразете са със сезона.
До късна есен имаме възможност да се наслаждаваме на патладжан и тиквички, а зимата е богата на вкусни кореноплодни зеленчуци – главеста целина, алабаш или брюква.
Есенни зеленчуци за зеленчукова мусака:
Тиквички
Чудесно е ако добавите тиквички. Ще направят мусаката лека и свежа.
Патладжан
Пригответе патладжана, като го обелите и нарежете на ситно. 
Обелването на кората не е задължително, но за по-добра текстура е желателно.
Зимни зеленчуци за зеленчукова мусака:
Алабаш
В зеленчуковата мусака алабаша почти напълно може да замените картофите и да постигнете почти картофена консистенция.
Главеста целина
Пащърнак
Брюква

Сезонни зеленчуци през октомври, ноември и декември.

Още рецепти със зеленчуци:

Зеленчукова мусака

Богата зеленчукова мусака без картофи. Рецепта без глутен, без лактоза и с ниски въглехидрати.
Порции 4
Време за подготовка 20 мин
Време за готвене 50 мин
Общо Време 1 ч 10 мин

Оборудване

  • Стандартно за всяка кухня

Продукти 

  • 500 г мляно месо свинско, телешко или микс
  • 2 бр. лук
  • 2 скилидки чесън
  • 2 бр. морков
  • 1 бр. патладжан /според сезона/
  • 1 бр. алабаш /според сезона/
  • 1/2 бр. главеста целина /според сезона/
  • 1 с. л. домашна вегета
  • пушен пипер
  • сол
  • черен пипер

заливка

  • 2 бр. яйца

Инструкции
 

  • Обелете лука и го нарежете на ситни кубчета. Обелете скилидките чесън и наситнете и тях.
    Измийте зеленчуците, които сте избрали според сезона и ги нарежете на дребни кубчета от около 1см.
  • Загрейте дълбок тиган или подходяща тенджера на котлон.
    Задушете първо мляното месо, като разбърквате енергично. Не добавяйте никаква мазнина – разчитаме на естествените мазнини в месото. Бъркайте, докато месото стане на "трохи". Когато месото промени цвета си, добавете лука и задушете в соковете на месото. Гответе няколко минути. Добавете кубчетата нарязани зеленчуци.
    Гответе, докато започнат да омекват.
    Прибавете подправките – ситно накълцания чесън, пушения червен пипер, домашната вегета, черния пипер и сол. Разбъркайте.
  • Прехвърлете сместа в подходящ съд за печене. Долейте вода (или бульон) до ръба на сместа.
  • Печете 40 минути.
  • Разбийте яйцата енергично с вилица. Извадете мусаката от фурната и залейте с разбитите яйца.
  • Запечете още 5 до 10 минути, докато мусаката придобие златист загар.
Автор: No sugar
Цена: 7-8 лв.
Тип ястие: основно ястие
Хранителен режим: без глутен, без лактоза, без ядки, нисковъглехидратен, палео
Ключова дума: есенна рецепта, зеленчуци, зимна рецепта, мусака

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Оцени рецептата




Затваряне
Your custom text © Copyright 2020. All rights reserved.
Затваряне
error: Внимание: Защитено съдържание!