Зеленчукова мусака без картофи.
Това е лесна версия на нисковъглехидратна мусака. Копие на класическата мусака, но за мен е дори по-вкусна.
Рецептата за мусака е адаптирана към моя начин на хранене – без глутен и без млечни продукти, и разбира се, с ниско съдържание на въглехидрати.
Тази зеленчукова мусака е вкусна и пълна със зеленчуци, мляно месо и заливка от пресни яйца.
Може да добавяте различни зеленчуци, според сезона.
Класическата мусака обикновено има слоеве от картофи, както и и бял сос, приготвен от мляко и брашно – но има начини това да се промени без компромис с вкуса!
Мусаката е чудесна когато имате нужда от комфортна храна и няма причина да я пропускате, щом има разкошни рецепти с ниско съдържание на въглехидрати като тази. Добавете при готвенето чаша телешки костен бульон или ароматен зеленчуков бульон и ще имате абсолютно прекрасна и пълноценна домашна храна.

С какво да заменим катофите в зеленчукова мусака?
Докато запазим класическите лук, моркови и мляно месо имаме възможност напълно да елиминираме картофите, които са с най-висок гликемичен индекс в рецептата. Хубавото е, че има зеленчуци, които изцяло да ги заменят. Изберете от списъка със зеленчуци по-долу и гответе всеки път различна мусака без картофи.
Съобразете са със сезона.
До късна есен имаме възможност да се наслаждаваме на патладжан и тиквички, а зимата е богата на вкусни кореноплодни зеленчуци – главеста целина, алабаш или брюква.
Есенни зеленчуци за зеленчукова мусака:
Тиквички
Чудесно е ако добавите тиквички. Ще направят мусаката лека и свежа.
Патладжан
Пригответе патладжана, като го обелите и нарежете на ситно.
Обелването на кората не е задължително, но за по-добра текстура е желателно.
Зимни зеленчуци за зеленчукова мусака:
Алабаш
В зеленчуковата мусака алабаша почти напълно може да замените картофите и да постигнете почти картофена консистенция.
Главеста целина
Пащърнак
Брюква
Зеленчукова мусака
Оборудване
- Стандартно за всяка кухня
Продукти
- 500 г мляно месо свинско, телешко или микс
- 2 бр. лук
- 2 скилидки чесън
- 2 бр. морков
- 1 бр. патладжан /според сезона/
- 1 бр. алабаш /според сезона/
- 1/2 бр. главеста целина /според сезона/
- 1 с. л. домашна вегета
- пушен пипер
- сол
- черен пипер
- 1 ч. ч. костен бульон или зеленчуков
заливка
- 2 бр. яйца
Инструкции
- Обелете лука и го нарежете на ситни кубчета. Обелете скилидките чесън и наситнете и тях.Измийте зеленчуците, които сте избрали според сезона и ги нарежете на дребни кубчета от около 1см.2 бр. лук, 2 скилидки чесън, 2 бр. морков, 1 бр. патладжан, 1 бр. алабаш, 1/2 бр. главеста целина
- Загрейте дълбок тиган или подходяща тенджера на котлон. Задушете първо мляното месо, като разбърквате енергично. Не добавяйте никаква мазнина – разчитаме на естествените мазнини в месото. Бъркайте, докато месото стане на "трохи". Когато месото промени цвета си, добавете лука и задушете в соковете на месото. Гответе няколко минути. Добавете кубчетата нарязани зеленчуци.Гответе, докато започнат да омекват.Прибавете подправките – ситно накълцания чесън, пушения червен пипер, домашната вегета, черния пипер и сол. Разбъркайте.500 г мляно месо, 1 с. л. домашна вегета, пушен пипер, черен пипер, сол
- Прехвърлете сместа в подходящ съд за печене. Долейте бульон (или вода) до ръба на сместа.1 ч. ч. костен бульон
- Печете 40 минути.
- Разбийте яйцата енергично с вилица. Извадете мусаката от фурната и залейте с разбитите яйца.2 бр. яйца
- Запечете още 5 до 10 минути, докато мусаката придобие златист загар.