Как да си направите сирене без мляко в домашни условия?
Рецепта за Фалшиво сирене или сирене от ядки . Подобен род рецепти винаги са интересни и любопитни, получава се нещо като лабораторен експеримент – от напълно нелогични продукти се заформя краен продукт, който прилича на нещо трето по консистенция и по вкус.
Вижте още рецепти в Нисковъглехидратно меню без лактоза.
Фалшиво сирене
Пазарът днес всъщност предлага някои такива интересни предложения на бомбастична цена, етикирано и предлагано като здравословен продукт. Кратък поглед върху етикетите обаче хвърля сянка върху твърдението, че без животински продукти всичко е по-полезно, по-леко, по-еко и въобще по-добро. Защо ли? Ако за „сирене без мляко“ от 200 г сте готови да платите 7-8 лв., съгласни ли сте да има в него модифицирано царевично и картофено нишесте като основен компонент, оризов протеин и оцветител? Вкъщи на по-ниска цена и без много усилия ще си спретнете подобно „сирене“ само от истински продукти.

Характеристиките
Вкусът – приятен, кремообразен, с далечен нюанс на пармезан, много напомня и на тофу. Тук е момента да вметна, че може да си добавите сух чесън и/или лук, кайенски пипер или зелени подправки за различен вкус. А ако искате да повишите маслеността в рецепта за „Фалшиво сирене“ добавете кокосово масло или топено масло (гхи).
Консистенцията – мека и нежна, може да се реже на идеални слайсове, точно като моцарела.
Сирене ли е? – не, разбира се.
Заслужава ли си? За експеримента определено, да. За всеки ден, определено не. Но! Ако съществува действителна непоносимост към млечни продукти Фалшиво сирене е абсолютно идеалната домашна алтернатива за салата Капрезе без мляко. „Сирене“ без лактоза.
В заключение : стойностите на това фалшиво сирене са достойни за хранене с понижен прием на въглехидрати и висок процент мазнини.
Може да харесате също:
Фалшиво сирене
Оборудване
- Блендер / Кухненски робот
- Eлектронна кухненска везна
- Стандартно за всяка кухня
Продукти
- 100 г кашу сурово
- 1 ч.л. горчица регулирайте на вкус
- 80 г тахан от белени сусамови семена
- 1 к. ч. вода прецизирайте гъстота
- 1 ч. л. морска сол регулирайте на вкус;
- 3 с. л. хранителна мая
- 10 г желатин
- 1/2 бр. лимон изцедете сока
Инструкции
Подготовка:
- Накиснете кашуто за 2 часа в топла вода и малко сол. Изплакнете и отцедете.100 г кашу
Приготвяне:
- След като ядките са изкиснати и отцедени ги блендирайте с всички останали продукти без желатина до гладък крем. Добавете малко вода, на части, за да спомогне блендирането и да даде гладка консистенция. В крайна сметка е нужно готовата смес да прилича на тахан.100 г кашу, 1 ч.л. горчица, 80 г тахан от белени сусамови семена, 1 к. ч. вода, 1 ч. л. морска сол, 3 с. л. хранителна мая, 1/2 бр. лимон
- Желатинът стопете на водна баня според упътването на опаковката. Прибавете и него и отново блендирайте. Сместа излейте в подходящ съд и преместете в хладилника за да стегне за минимум 2 часа.10 г желатин
- След охаждане и стягане "сиренето" се реже на идеално гладки слайсове.
Бележки
Калории 638/ Фибри 12г/ Въглехидрати 32г/ Мазнини 46г/ Протеин 34г Може да откриете и ползвате стойностите на рецептата свободно в Myfitnesspal като изпишете No sugar – Фалшиво сирене или кликнете на линка.
Добра алтернатива е тази рецепта за неконсумиращите млечни продукти. С хранителната мая и вкуса леко се доближава. Следващ път бих добавила дори повече.
С какво бих могла да заменя желатина?
Може да пробвате с агар-агар, но не обещавам резултат. Сместа заедно с агара трябва да се доведе до точка на завиране. Това е ключово, за да стегне „сиренето“.
Благодаря!
Благодаря!