Как да приготвим нисковъглехидратен “хумус” без нахут?
Този “хумус” е част от серията нисковъглехидратни зеленчукови дипове, които обичам да приготвям вкъщи. Без добавен нахут, стойността на въглехидратите пада значително и така предястието е подходящо за нисковъглехидратно хранене.
Основната съставка в класическата рецепта за популярната разядка хумус е нахутът, познат още като леблебия. Той е бобова култура, източник на т. нар. бавни въглехидрати. Прибавен в диета с понижено съдържание на въглехидрати обаче, нахутът е възможно да я обезмисли. Палео храненето също не толерира бобови култури, какъвто е нахута. Лектините и фитиновата киселина в тях са основният виновник те да се избягват. Фитатите в бобовите растения силно намаляват абсорбцията на витамини и минерали от храната, която приемаме.
Това разбира се, не ме спира да си приготвя нисковъглехидратна версия на хумус. Печените моркови чудесно се вписват в тази композиция, носят нотка сладост. В същото време помагат за консистенцията – тя да е плътна, кремообразна, във вид на паста. Всъщност, колкото повече зехтин или лимонов сок добавите, толкова по-течен ще бъде готовия хумус. Експериментирайте с гъстота.
Рецептата е чудесен микс от полезни растителни мазнини, отлична при високомазнинно и нисковъглехидратно хранене.
Видовете нисковъглехидратен хумус приготвен от различни печени зеленчуци са разкошно предястие за всякакви вкусове. Освен, че добавяме екстра зеленчуци съм менюто, добавяме още много цвят в него.
Поднесете с гриловани зеленчуци и микрорастения за акцент. Този хумус с моркови ще се превърне в разкошен акцент на масата. Ще добави текстури, аромати, вкус, фибри, полезни мазнини и много цвят!
Завийте веган дюнер с плосък хляб и намажете с хумус. Самото съвършенство!
Още рецепти с моркови, които ще харесате:
Насладете се на рецептата за “Хумус с моркови” и разкажете на приятелите си за нея! ⭐⭐⭐⭐⭐ Ако харесвате това, което правя, можете да ме подкрепите ако оцените рецептата ми с 5 звезди по-долу или оставите хубав коментар. Благодаря ❤️
“Хумус” с моркови без нахут
Оборудване
- Блендер / Кухненски робот
- Eлектронна кухненска везна
- Стандартно за всяка кухня
Продукти
- 200 г моркови
- 3-4 бр. глави чесън
- 150 г сусамов тахан от белени семена
- 50 мл зехтин екстра върджин
- 1/4 ч.л. морска сол за печене
- 1/2 бр. лимон
Инструкции
- Подгответе продуктите.
- Почистетете морковите и разполовете главите чесън напречно. Положете в тавичка покрита с хартия за печене. Полейте леко със зехтин, подправете със сол.
- Печете във фурна около 30 минути на 180° или до омекване на морковите и чесъна.
- В блендер поставете изпечените и охладени моркови, сърцевината на изпечения чесън (без обелките), тахана и сока от лимон. Блендирайте до гладък мус. Ако е нужно подправете на вкус с още сол. Регулирайте гъстотата със зехтин.
Бележки
Калории 323/ Въглехидрати 9г/ Протеин 10г/ Мазнини 28г/ Фибри 3г