Лесно вкъщи
Мидена салата – трудно е да се измисли по-лесен начин за приготвяне на миди от този.
Мидите се бланшират и се обличат с вкусен дресинг. Толкова просто, колкото и звучи!
Мидена салата е вкусно предястие и може да бъде подход за запълване на количествата дневна доза протеин с висококачествен такъв.
Приготвена с правилните мазнини това е наистина супер храна!
В ресторанти или в търговската мрежа може да се наслаждавате на салата от миди, но тя почти сигурно ще бъде приготвена с олио – една от най-възпалителните храни в света. Спестете си това и пригответе тази вкусна мидена салата по правилния начин.
Мидите са достъпни и бюджетни морски дарове
В моите търсения на плътна протеинова храна, заредена с много бионаличен багаж, но също така и бюджетна – мидите заемат първите места. Богати на витамин B и D, цинк, селен, мед и омега-3 мастни киселини.
Мидите са един от най-добрите източници на витамин B-12, като една порция осигурява дори повече отколкото се нуждаете всеки ден.
100г мидени ядки ще осигурят 25мг В12, което е 3 пъти повече от дневната нужда.
В допълнение към B-12, мидите също така осигуряват 25 грама качествен протеин, 14 мг желязо хем (хем-желязото се усвоява и използва 3-4 пъти по-ефективно от човешкото тяло), пълен обем селен и 1/3 от дневната доза цинк.
По-добрата „хранителна добавка“!
Моята рецепта за салата от миди е с мидени ядки готови замразени, но може да използвате и миди с черупка, като предварително ги почистите.
Вижте подробната публикация за готвене на Миди в черупка, как да ги избирате и подготвяте. В текста към публикацията ще четете и за консумацията на миди като подход за увеличаване на омега-3 МК.
Още миди в менюто – Морски дарове с телешко – Бюджетна версия surf & turf за домашно гурме:
Насладете се на тази рецепта и разкажете на приятелите си за нея! ⭐⭐⭐⭐⭐Ако харесвате това, което правя, можете да ме подкрепите ако оцените рецептата ми с 5 звезди по-долу или оставите хубав коментар. Благодаря ❤️
Мидена салата
Оборудване
- Стандартно за всяка кухня
Продукти
- 200 г мидени ядки
- 40 мл зехтин
- 1 малък червен лук
- 4-5 бр. скилидки чесън
- 1/2 бр. лимон
- 1/2 ч. л. морска сол или на вкус
- 1/2 връзка пресен магданоз / копър
Инструкции
- Сложете съд на котлона с вода. Възварете и пуснете мидените ядки да се бланшират за 2 минути. (Това условие важи ако работите със замразени мидени ядки. Ако работите с миди с черупка гответе докато се отворят, отцедете и почистете. Месото на черните миди съставлява 20 до 30% от масата им. 100г мидени ядки може да си набавите от приблизително 500г миди с черупки.) Отцедете мидените ядки. Прехвърлете ги в купа.200 г мидени ядки
- Нарежете на ситно червения лук и скилидките чесън. Наситнете магданоза или копъра – и с двете подправки се получава много вкусно. Изцедете лимоновия сок. Объркайте всичко с мидите с и овкусете със зехтин и сол на вкус.40 мл зехтин, 1 малък червен лук, 4-5 бр. скилидки чесън, 1/2 бр. лимон, 1/2 ч. л. морска сол, 1/2 връзка пресен магданоз / копър
- Охладете така приготвената мидена салата в хладилник за поне час преди консумация. Вкусовете ще се смесят и развият.