Когато мислите за тиква, мислите ли само за печена тиква в сладък вариант?
Ако е така, пропускате! Тиквата е прекрасна солена гарнитура.
Може би си мислите, че тиквите са вкусни само печени с мед, орехи и канела, но всъщност можете да експериментирате, за да приготвите някои невероятни солени ястия като печена тиква в солен вариант.
Печена тиква в пикантен солен вариант е фантастична нисковъглехидратна гарнитура.
Със своята пикантна билкова текстура тя ще се съчетае отлично с печени меса и птици. А най-хубавото е, че винаги може да прибавите различни билки за още по-богат и винаги различен вкус.
С кои ястия се съчетава печена тиква?
Всичко си подхожда с тази гарнитура. Тя е точно толкова гъвкава, колкото картофите. Съчетайте я с всяка храна, на която бихте добавили печени зеленчуци като гарнитура – яйца, меса, дивеч, птици.
Комбинация с други зеленчуци
Печена тиква може да ползвате през различните сезони в различни комбинации с винаги отличен резултат. Печете заедно с праз, червен лук, бял лук и лук шалот, скилидки чесън с обелките, карфиол, морков, брюкселско зеле, брюква, глава целина, пащърнак, люти чушки, гулия или алабаш. Прегледайте подробната рецепта за печени зеленчуци и разберете как да ги сготвите по неустоим начин.
Улеснение
Сервирайте с основно ястие, което може да се готви в същата фурна. Пригответе по-голямо количество и съхранявайте в хладилник. Това ще улесни заетите делнични вечери.

Ще ви трябват само няколко прости съставки, за да направите тази рецепта!
Точните измервания са включени в картата с рецепти по-долу.
Ето преглед на това, от което се нуждаете:
Каква тиква?
Тиква цигулка, тиква мускат, бяла тиква, или пък сорт Хокайдо… Която и да изберете с тази рецепта за печене в солен вариант ще получите великолепен резултат. По-сладките видове тикви чудесно съчетават вкусовете си с пикантното и солено овкусяване. По-неутралните пък възприемат изцяло билките и ароматите. Във всеки случай ще постигнете успех.
Мазнина
Моят избор е кокосово масло. Но ако ви се струва твърде екзотична комбинацията между сладка тиква с кокосово масло в солен вариант, може да заложите на класиката – зехтин.
Друг чудесен избор е да използвате масло с по-висока точка на димене, каквото е маслото от авокадо.
Печена тиква в солен вариант може да се сготви отлично и със животински мазнини – патешка мазнина или гхи. Отново с отличен резултат.
Подправки
Кристалчета келтска сол, кимион, лют пипер и свежи билки като розмарин се съчетават чудесно с печената тиква. Използвайте любима комбинация.
Опитайте Солена печена тиква с Домашна вегета и патешка мас. Това е една разкошна комбинация, в която всички вкусове са в хармония.

Тиква и нисковъглехидратно хранене
В тиквата има въглехидрати, но гликемичният товар е нисък заради фибрите, които тя също съдържа.
В 100 грама тиква се съдържа само 6,5 г въглехидрати и 0.5 грама фибри. Това прави тиквата добре дошла в диета с ниско съдържание на въглехидрати. Тиквата може да се вмести дори и в кетогенна диета – просто трябва да следите размера на порцията.
Тиквата зарежда и с ценни за тялото вещества. Едно от най-впечатляващите предимства на тиквата е високата концентрация на бета каротин. Ярко оранжевият цвят е индикация за неговата наличност.
Бета каротинът е антиоксидант, който е необходим за здравето на сърцето, зрението, здравите зъби и красивата кожа. Тиквата доставя и витамин К, мед, витамин С, желязо, както и магнезий, а в същото време е и нискокалорична.
Всички тези хранителни предимства правят печена тиква в солен вариант, отличен избор за всеки който е на диета с ниско съдържание на въглехидрати.
Още подобни на Печена солена тиква рецепти:
Хумус с моркови
Микро грах
Лимонови зелеви пържоли
Стекове от карфиол с маслинова салца
Печени зеленчуци
Хляб с тиква и орехи
Крем супа от зеленчуци
Печен маслен мармалад
Насладете се на тази рецепта за Печена тиква в солен вариант и разкажете на приятелите си за нея! ⭐⭐⭐⭐⭐ Ако харесвате това, което правя, можете да ме подкрепите ако оцените рецептата ми с 5 звезди по-долу или оставите хубав коментар. Благодаря ❤️
Печена солена тиква
Оборудване
- Eлектронна кухненска везна
- Хартия за печене
- Фурна
- Стандартно за всяка кухня
Продукти
- 600 г тиква
- 40 г кокосово масло или зехтин, олио от авокадо, гхи, патешка мас
подправки:
- 1 клонка розмарин пресен
- 5-6 бр. скиридки чесън
- морска сол на вкус
- кимион на прах
- кайенски пипер или пушен пипер
Инструкции
- Почистете, обелете и отстранете сърцевината и семките на тиквата. Нарежете я на малки парчета. Имайте предвид, че колкото по-големи са парчетата, толкова по-дълго ще бъде времето за печене.
- Омаслете парчетата тиква заедно с подправките, които сте избрали (чесън, розмарин) от всички страни с избраното масло. Помагайте си с ръце.
- Смесете всички сухи подправки заедно. Поръсете и оваляйте парчетата омазнена тиква с тях от всички страни.
- Печете на 180° за около 40 минути, върху хартия за печене, докато тиквата придобие златен загар.
Бележки
Калории 112
Въглехидрати 7г / Фибри 1г / Захар 3г
Мазнини 10г
Протеин 1г