Пресни къпини и малини, черни, сини и червени горски боровинки, ароматни ягоди… Сега са точно в сезон. Цената им е добра. Но, докато се усетим и няма да ги има. Не пропускайте момента да си напазарувате и да подготвите замразени летни плодове .
За зимните торти, за празничните вечери, когато навън е студено и вали и лятото си е отишло. За тези поводи, в които празничната торта ще бъде незабравима. С посипани перфектни замразени летни плодове, събрали цялата сладост на лятото.
Но как да замразим перфектното плодче за перфектната торта? Не, не ни трябва голям леден блок с размазани плодове. Трябва ни съвършеното плодче. Замразените плодове трябва да не са слепнали един в друг и да са запазили съвършената си форма.
Най-хубавото е, че винаги може да бръкнеш в пакета или кутията със замразени плодове и да извадиш точно толкова плодчета, колкото ти трябват. Не е нужно да се използва цялото количество в пакета. Замразени по този начин плодовете не се слепват и остават разделени.
Какви видове можем да използваме със сигурен успех за замразени летни плодове?
Ягоди. Почистете само дръжките. Измийте, отцедете и подсушете добре. Замразете цели.
Дребни горски боровинки. Почистете само от клончета, не ги мийте, това ще развали видът им.
Сини боровинки.
Малини и къпини.
Черници.
Касис.
Костилкови плодове. Вишни, череши, вишнап. Измийте, почистете костилките предварително. Използвайте метална сламка, за да избутате костилките. Може също да замразите цели плодове с костилки и дръжки. Те ще бъдат отлични за декорация.
Важно условие е да изберете не много меки и цели плодове.
Освен като декорации, замразени летни плодове може да влагат директно в смути или в плодови кремове, шейкове и сладоледи, като добавка към сутрешната закуска.
Лесно е, и си заслужава. Следвайте само стъпките и ще има много лета, в които да ги приготвяте така замразени летни плодове.
Ще си имате цяло замръзнало богатство!
Рецепти със замразени летни плодове
Бисквити с боровинки
Чийзкейк без печене
Електролитна напитка
Плодов сладолед
Замразени летни плодове
Оборудване
- Хартия (силиконова подложка ) за печене
- Широк разлат съд
- Пликове или кутии за съхранение във фризер
- Стандартно за всяка кухня
Продукти
плодове по избор
- ягоди
- малини
- къпини
- боровинки черни, червени, сини
- черница
- вишни
- чиреши
Инструкции
- Почистете плодовете. Дребните горски не мийте, само се почистете. Ягоди може да подготвите цели, вишни и череши – с почистена или не костилка.
- Застелете плосък поднос или тава с хартия за печене/силиконова подложка. Уверете се, че големината на съда е достатъчна, за да се побере в чекмедже на вашата хладилна камера/фризер.
- Наредете плодчета на разстояние едно от друго, без да се застъпват и допират. Може да се наложи да го правите на етапи, защото в първата фаза изискват повече пространство.
- Така разположени на рядко замразете плодовете за 2 часа.
- Подгответе кутии или пликове за съхранение.
- След изтичане на времето извадете замръзналите плодчета. Те ще бъдат замразени в идеална форма. Така при съхранение няма да се смачкат и ще запазят перфекната си формата си до момент, в който ви потрябва перфектният плод. Освен това, те няма да замръзнат на общ леден блок и винаги ще може да си вземате, колкото потрябва.
- Отделете от хартията за печене внимателно и преместете плодчетата в подходяща кутия или плик отново във фризера за съхранение.