Вкусен деликатес за студено поднасяне
Обичам мултифункционални храни. Такива, на които не е нужно нищо да се добавя, за да се получи перфектната симбиоза.
Рецепта-колаборация между две основни направления при храненето с намален прием на въглехидрати, карниворско хранене и оздравителни протоколи – костен бульон и органното месо. Или накратко – Желиран терин.
Костен бульон
Самото пиене на костен бульон действа оздравително. Костите и съединителната тъкан по тях са богати на
витамини и хранителни като калций, магнезий и фосфор, както и колаген. Може да се консумира самостоятелно като топла напитка, може да се влага в супи, а както виждате от рецептата може и да се желира. Комбинирането на различни видове части месо дава още по-богат и наситен вкус.
Желиран терин с телешки или свински език?
Възможно е да се използва телешки език – мазнините в него са по-малко – точно три пъти, но вкусово е добра алтернатива.
В свински езика има толкова други важни витамини и елементи, че съвсем не бива да е подценяван (цинк, В12, фосфор, селен, магнезий, желязо…) органно месо с най-висши вкусови качества.
Свински или телешки желатин?
Който и желатин да изберете за Желиран терин ще свърши отлична работа. Само следвайте инструкциите от производител. Не го пропускайте. Без него терина няма да стегне и няма да е възможно рязане на хубави парчета.
Формата
Използвайте форма подобна на тази за печене на хляб. Но всякакви купи, формички покрити с прозрачно фолио, форма за кекс дори вършат работа. Дори може да се експериментира с форми за мъфини.
Още рецепти, които ще харесате:
Сушено телешко месо във фурна
Морски дарове с телешко на тиган (surf & turf)
Печено месо за студено поднасяне и сандвичи
Домашен пастет от пилешки дробчета
Хумус с моркови
⭐⭐⭐⭐⭐
Ако приготвите Желиран терин, не забравяйте да оставите коментар и да оцените рецептата по-долу, като споделите как се е получило.
Желиран терин
Оборудване
- Правоъгълна форма / за хляб или друга
- Домакинско фолио
- Тенджера за варене под налягане
Продукти
- 400 мл телешки костен бульон
- 1 бр. телешки език или 2 бр. свински
- 30 г желатин свински или телешки
- микс пипери за поръсване
- кристалчета сол за поръсване
Инструкции
- Сварете езиците. Обелете ги след охлаждане. Нарежете на дребни кубчета.
- Овкусете бульона допълнително ако е нужно. Разтворете 30 г желатин в 400 мл от бульона (следвайте инструкциите на производителя).
- Подгответе формата. Излейте малко течност на дъното, редете парченца език, още малко бульон и повторете докато напълните формата до горе. Завийте с домакинско фолио. Така подготвения терин приберете в хладилник до пълното стягане – трябват му поне 8-10 часа, за да стегне добре.
- След стягането на терина нарежете на дебели слайсове. Посипете с микс пипери и малдонска гурме сол.