студено
поднасяне
Вкусен деликатес за студено поднасяне

Обичам мултифункционални храни. Такива, на които не е нужно нищо да се добавя, за да се получи перфектната симбиоза.
Рецепта-колаборация между две основни направления при храненето с намален прием на въглехидрати, карниворско хранене и оздравителни протоколи – костен бульон и органното месо. Или накратко – Желиран терин.

Скочи в рецептата

Костен бульон

Самото пиене на костен бульон действа оздравително. Костите и съединителната тъкан по тях са богати на 
витамини и хранителни като калций, магнезий и фосфор, както и колаген. Може да се консумира самостоятелно като топла напитка, може да се влага в супи, а както виждате от рецептата може и да се желира. Комбинирането на различни видове части месо дава още по-богат и наситен вкус.

Желиран терин с телешки или свински език?
Възможно е да се използва телешки език – мазнините в него са по-малко – точно три пъти, но вкусово е добра алтернатива.
В свински езика има толкова други важни витамини и елементи, че съвсем не бива да е подценяван (цинк, В12, фосфор, селен, магнезий, желязо…) органно месо с най-висши вкусови качества.

Свински или телешки желатин?
Който и желатин да изберете за Желиран терин ще свърши отлична работа. Само следвайте инструкциите от производител. Не го пропускайте. Без него терина няма да стегне и няма да е възможно рязане на хубави парчета.

Формата
Използвайте форма подобна на тази за печене на хляб. Но всякакви купи, формички покрити с прозрачно фолио, форма за кекс дори вършат работа. Дори може да се експериментира с форми за мъфини.

Още рецепти, които ще харесате:

Сушено телешко месо във фурна
Морски дарове с телешко на тиган (surf & turf)
Печено месо за студено поднасяне и сандвичи
Домашен пастет от пилешки дробчета
Хумус с моркови

⭐⭐⭐⭐⭐
Ако приготвите Желиран терин, не забравяйте да оставите коментар и да оцените рецептата по-долу, като споделите как се е получило. 

5 от 4 гласове

Желиран терин

Рецепта за Желиран терин – колаборация между две основни направления при храненето с намален прием на въглехидрати– костен бульон и органно месо.
Порции 10
Време за подготовка 10 минути
Време за готвене 4 часа
желиране 10 часа
Общо Време 14 часа 10 минути

Оборудване

  • Правоъгълна форма / за хляб или друга
  • Домакинско фолио
  • Тенджера за варене под налягане

Продукти 

  • 400 мл телешки костен бульон
  • 1 бр. телешки език или 2 бр. свински
  • 30 г желатин свински или телешки
  • микс пипери за поръсване
  • кристалчета сол за поръсване

Инструкции
 

  • Сварете езиците. Обелете ги след охлаждане. Нарежете на дребни кубчета.
  • Овкусете бульона допълнително ако е нужно. Разтворете 30 г желатин в 400 мл от бульона (следвайте инструкциите на производителя).
  • Подгответе формата. Излейте малко течност на дъното, редете парченца език, още малко бульон и повторете докато напълните формата до горе. Завийте с домакинско фолио. Така подготвения терин приберете в хладилник до пълното стягане – трябват му поне 8-10 часа, за да стегне добре.
  • След стягането на терина нарежете на дебели слайсове. Посипете с микс пипери и малдонска гурме сол.
Автор: No sugar
Цена: 7
Тип ястие: Студено поднасяне
Хранителен режим: палео, нисковъглехидратна
Ключова дума: месо, костен бульон, рецепта
Ако това, което правя те вълнува харесай, сподели и запази от бутоните по-долу.
Последвай ме в Instagram и Facebook за още идеи и вдъхновение.
No sugar

???? Не пропускайте нови рецепти!

Присъединете се към разговора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Оцени рецептата




Затваряне
Всички права запазени ©2023 Nosugar.bg
Затваряне