Вкусен деликатес за студено поднасяне
Обичам мултифункционални храни. Такива, на които не е нужно нищо да се добавя, за да се получи перфектната симбиоза.
Рецепта-колаборация между две основни направления при храненето с намален прием на въглехидрати, карниворско хранене и оздравителни протоколи – костен бульон и органното месо. Или накратко – Желиран терин.
Костен бульон
Самото пиене на костен бульон действа оздравително. Костите и съединителната тъкан по тях са богати на
витамини и хранителни като калций, магнезий и фосфор, както и колаген. Може да се консумира самостоятелно като топла напитка, може да се влага в супи, а както виждате от рецептата може и да се желира. Комбинирането на различни видове части месо дава още по-богат и наситен вкус.
Желиран терин с телешки или свински език?
Възможно е да се използва телешки език – мазнините в него са по-малко – точно три пъти, но вкусово е добра алтернатива.
В свински езика има толкова други важни витамини и елементи, че съвсем не бива да е подценяван (цинк, В12, фосфор, селен, магнезий, желязо…) органно месо с най-висши вкусови качества.
Свински или телешки желатин?
Който и желатин да изберете за Желиран терин ще свърши отлична работа. Само следвайте инструкциите от производител. Не го пропускайте. Без него терина няма да стегне и няма да е възможно рязане на хубави парчета.
Формата
Използвайте форма подобна на тази за печене на хляб. Но всякакви купи, формички покрити с прозрачно фолио, форма за кекс дори вършат работа. Дори може да се експериментира с форми за мъфини.
Още рецепти, които ще харесате:
Сушено телешко месо във фурна
Морски дарове с телешко на тиган (surf & turf)
Печено месо за студено поднасяне и сандвичи
Домашен пастет от пилешки дробчета
Хумус с моркови
⭐⭐⭐⭐⭐
Ако приготвите Желиран терин, не забравяйте да оставите коментар и да оцените рецептата по-долу, като споделите как се е получило.
Желиран терин
Оборудване
- Правоъгълна форма / за хляб или друга
- Домакинско фолио
- Тенджера за варене под налягане
Продукти
за бульона
- 1500 мл вода
- 2 бр. свински език
- 700 г свински джолан с кост
- 500 г телешки тръбни кости
- 2 бр. свински език
- 4 с.л. ябълков оцет
- 1/4 бр. целина глава
- 1 бр. морков
- 2 ч.л. морска сол
- 5 бр. черен пипер зърна
финал
- 20 г желатин свински или телешки
- микс пипери за поръсване
- кристалчета сол за поръсване
Инструкции
- Сварете класически костен бульон. За целта изберете телешки тръбни кости, свински джолан с кост и свинските езици. Отстранете пяната след като месото заври. сол, морков, парче целина, черен пипер зърна и 4 лъжици ябълков оцет. Варете всичко на бавен огън в тенжера под налягане за около 3 или 4 часа. Кколкото по-дълго толкова по-добре.
- След като бульона се свари, охладете леко. Извадете и обелете езиците. Нарежете на дребни кубчета. Свалете месото от джолана. Оползотворете всички части – костен мозък, жили и месо.
- Прецедете бульона и овкусете ако е нужно допълнително със сол. За желиран терин ще са необходими около 400мл готов бульон. Останалия използвайте в друга рецепта.
- За желираната част ще ни трябва и около 400 мл от бульона- овкусете допълнително ако е нужно. Разтворете 30г желатин в 400 мл от бульона (следвайте инструкциите на производителя).
- Подгответе формата. Излейте малко течност на дъното, редете парченца месо, още малко бульон и повторете докато напълните формата до горе. Нека е хубаво напоено. Завийте с домакинско фолио. Така подготвения терин приберете в хладилник до пълното стягане – трябват му поне 8-10 часа, за да стегне добре.
- След стягането на терина нарежете на дебели слайсове. Посипете с микс пипери и малдонска гурме сол.