студено
поднасяне
Вкусен деликатес за студено поднасяне

Обичам мултифункционални храни. Такива, на които не е нужно нищо да се добавя, за да се получи перфектната симбиоза.
Рецепта-колаборация между две основни направления при храненето с намален прием на въглехидрати, карниворско хранене и оздравителни протоколи – костен бульон и органното месо. Или накратко – Желиран терин.

Скочи в рецептата

Костен бульон

Самото пиене на костен бульон действа оздравително. Костите и съединителната тъкан по тях са богати на 
витамини и хранителни като калций, магнезий и фосфор, както и колаген. Може да се консумира самостоятелно като топла напитка, може да се влага в супи, а както виждате от рецептата може и да се желира. Комбинирането на различни видове части месо дава още по-богат и наситен вкус.

Желиран терин с телешки или свински език?
Възможно е да се използва телешки език – мазнините в него са по-малко – точно три пъти, но вкусово е добра алтернатива.
В свински езика има толкова други важни витамини и елементи, че съвсем не бива да е подценяван (цинк, В12, фосфор, селен, магнезий, желязо…) органно месо с най-висши вкусови качества.

Свински или телешки желатин?
Който и желатин да изберете за Желиран терин ще свърши отлична работа. Само следвайте инструкциите от производител. Не го пропускайте. Без него терина няма да стегне и няма да е възможно рязане на хубави парчета.

Формата
Използвайте форма подобна на тази за печене на хляб. Но всякакви купи, формички покрити с прозрачно фолио, форма за кекс дори вършат работа. Дори може да се експериментира с форми за мъфини.

Още рецепти, които ще харесате:

Сушено телешко месо във фурна
Морски дарове с телешко на тиган (surf & turf)
Печено месо за студено поднасяне и сандвичи
Домашен пастет от пилешки дробчета
Хумус с моркови

⭐⭐⭐⭐⭐
Ако приготвите Желиран терин, не забравяйте да оставите коментар и да оцените рецептата по-долу, като споделите как се е получило. 

5 от 1 глас

Желиран терин

Рецепта за Желиран терин – колаборация между две основни направления при храненето с намален прием на въглехидрати– костен бульон и органно месо.
Порции 10
Време за подготовка 10 минути
Време за готвене 4 часа
желиране 10 часа
Общо Време 14 часа 10 минути

Оборудване

  • Правоъгълна форма / за хляб или друга
  • Домакинско фолио
  • Тенджера за варене под налягане

Продукти 

за бульона

  • 1500 мл вода
  • 2 бр. свински език
  • 700 г свински джолан с кост
  • 500 г телешки тръбни кости
  • 2 бр. свински език
  • 4 с.л. ябълков оцет
  • 1/4 бр. целина глава
  • 1 бр. морков
  • 2 ч.л. морска сол
  • 5 бр. черен пипер зърна

финал

  • 20 г желатин свински или телешки
  • микс пипери за поръсване
  • кристалчета сол за поръсване

Инструкции
 

  • Сварете класически костен бульон. За целта изберете телешки тръбни кости, свински джолан с кост и свинските езици. Отстранете пяната след като месото заври. сол, морков, парче целина, черен пипер зърна и 4 лъжици ябълков оцет. Варете всичко на бавен огън в тенжера под налягане за около 3 или 4 часа. Кколкото по-дълго толкова по-добре.
  • След като бульона се свари, охладете леко. Извадете и обелете езиците. Нарежете на дребни кубчета. Свалете месото от джолана. Оползотворете всички части – костен мозък, жили и месо.
  • Прецедете бульона и овкусете ако е нужно допълнително със сол. За желиран терин ще са необходими около 400мл готов бульон. Останалия използвайте в друга рецепта.
  • За желираната част ще ни трябва и около 400 мл от бульона- овкусете допълнително ако е нужно. Разтворете 30г желатин в 400 мл от бульона (следвайте инструкциите на производителя).
  • Подгответе формата. Излейте малко течност на дъното, редете парченца месо, още малко бульон и повторете докато напълните формата до горе. Нека е хубаво напоено. Завийте с домакинско фолио. Така подготвения терин приберете в хладилник до пълното стягане – трябват му поне 8-10 часа, за да стегне добре.
  • След стягането на терина нарежете на дебели слайсове. Посипете с микс пипери и малдонска гурме сол.
Автор: No sugar
Цена: 7
Тип ястие: Студено поднасяне
Хранителен режим: нисковъглехидратна, палео
Ключова дума: костен бульон, месо, рецепта
Ако това, което правя те вълнува харесай, сподели и запази от бутоните по-долу.
Последвай ме в Instagram и Facebook за още идеи и вдъхновение.
No sugar

🤞 Не пропускайте нови рецепти!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Оцени рецептата




Затваряне
Всички права запазени ©2023 Nosugar.bg
Затваряне
error: Внимание: Защитено съдържание!