ДОМАШНО
приготвено е винаги по-вкусно!

Да прочетете публикацията за Домашно фъстъчено масло ще отнеме: 4 minutes

Как да направя домашно фъстъчено масло?

Заслужава си. Уверявам ви вкусът на домашно фъстъчено масло е неповторим и много по-различен. Една идея по-трудоемко е, но е толкова вкусно, натурално, гъсто и ароматно!
А както знаете съм най-големия фен на домашното.
Харесва ми идеята да пазарувам от магазини за насипни стоки със собствена торбичка, да избегна още един буркан за боклука, да си изпека фъстъците, да ги смеля и цялата къща да ухае вълшебно. Въобще целия процес обичам и го предпочитам пред буркана от рафта. Стъклен буркан, който не се рециклира се разгражда за над 1000 години…. Стряскащо много, нали!
Разбира се, в това да си купиш буркан фъстъчено масло няма нищо лошо, особено пък ако нямаш време и прочетеш етикета му, като се увериш, че съдържанието е само фъстъци.
Изградила съм няколко безотказни стъпки за приготвяне на домашно фъстъчено масло (и всякакво друго), които винаги работят и по долу ги споделям с вас.
Какво да правите с фъстъчено масло? Разгледайте тези разкошни Рецепти с фъстъчено масло.

Домашно фъстъчено масло
Домашно фъстъчено масло. Така изглежда фъстъченото масло ако са премахнати обелките.
Цветът е бледо кремав, а маслото е много фино.
Домашно фъстъчено масло – рецепта

Технология за направа на домашно фъстъчено масло

Първа важна стъпка е снабдяването с фъстъци. Често избирам насипни, с обелки, но от място, в което съм сигурна, че се съхраняват добре. Фъстъците имат навика да развиват патогенни бактерии при неправилно съхраняване. Суровите фъстъци трябва да се съхраняват в хладилник.

Започвам с изпичане. След него ги изчаквам малко да се охладят, но все пак е нужно да са още топли. Топлите фъстъци много по-лесно се „втечняват“ и превръщат в масло. И така – започвам смилането. Фъстъците се превръщат в трохи на първата минута. Продължавам меленето и на третата минута фъстъците започват да се превръщат в кремообразна маса. Следва малко почивка за робота и обиране на трохите от стените на каната. На следващия цикъл фъстъците се втечняват – сместа ставя рядка и ножът започва да се върти с лекота. След кратка почивка за робота меля още около минута. Колкото по-дълго продължи меленето– толкова по-фин ще е крайния продукт.

Какъв уред използвам? Не един и два уреда съм унищожила в опити да правя фъстъчено масло. Всъщност точно два от тези за смутита и супи, един чопър и една кафемелачка. Това се случи преди години когато се учех да приготвям вкъщи домашно
фъстъчено масло. В момента използвам кухненски робот NutriNindja 1500W с тристепенни ножове (не е спонсорирано). С него правя безотказно пасти и тахани от всички видове ядки.

Количеството на фъстъците зависи изцяло от моделът и мощността блендер или кухненски робот. В моя мога да приготвя и малко количество (250-300 г) и голямо количество като килограм. Важно – давам почивки на мотора на всяка минута или минута и половина. Времето за смилане на маслото също ще зависи от вашият уред, мощност, нож и форма на каната. Експериментирайте.
Заслужава си да опитате и да „му хванете цаката“.

Може и да отстраните люспите на фъстъците след изпичане, но така маслото ще е твърде бледо. А и така се лишавате от тъй ценният расверетрол, съдържащ се в люспите на фъстъците (антиоксиданти, да!).

Р.S. Приготвянето на масло от всички видове ядки е сходно.

Ленено хлебче
Ленено хлебче с фъстъчено масло и боровинки
5 от 10 гласове

Домашно фъстъчено масло

Вкусът на домашно Фъстъчено масло е неповторим и уникален. Как да го приготвите вкъщи? Вкусно, натурално, гъсто и ароматно!
Порции 500 г
Време за готвене 15 минути
блендиране 5 минути
Общо Време 20 минути

Оборудване

  • Блендер / Кухненски робот
  • Фурна
  • Стандартно за всяка кухня

Продукти 

  • 500 г фъстъци
  • щипка сол

Инструкции
 

  • Фъстъците се запичат във фурна за около 10-15 минути на 150°. Нужно е да се наблюдават и разбъркват, защото изгарят лесно. Може да им се добави няколко кристалчета сол, но не е задължително.
    500 г фъстъци, щипка сол
    Домашно фъстъчено масло
  • Важно: След изпичането е нужно малко да се охладят, но все пак трябва да са още топли. Топлите фъстъци много по-лесно се „втечняват“ и превръщат в масло. Изстинали вече е много вероятно да не успеят да се втечнят и да остана на "трохи". Прехвърлете в блендер/хухненски робот.
    Домашно фъстъчено масло
  • Блендирайте топлите фъстъци до получаването на паста. Колкото по-дълго мелите, толкова по-фино ще бъде маслото. Давайте почивка на робота и обирайте трохите фъстъци по стените.
Автор: No sugar
Цена: 3,50 лв.
Тип ястие: закуска, снак
Хранителен режим: нисковъглехидратен, веган
Ключова дума: фъстъчено масло

Бележки

Хранителна стойност за 100 г фъстъчено масло:
Калории 585/ Въглехидрати 22г/ Мазнини 50г/ Протеин 24г
Традиционно може да използвате свободно стойностите в MyfitnessPal като изпишете  No sugar-Фъстъчено масло  или кликнете директно на линка.

Присъединете се към разговора

  1. Радина каза:

    5 ستاره ها
    Привет 🙂
    Колко време съхранявате така приготвеното фъстъчено масло и, предполагам, в хладилник?

    1. vesela.savova Автор каза:

      5 ستاره ها
      Здравейте! Съхранявайте фъстъченото масло в хладилник успешно до 4 седмици. Принципно би могло и повече ако е в плътно запечатани буркани, които не се отварят. Ако приготвите много по-голямо количество то може и да се съхрани и замразено във фризер.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Оцени рецептата




Затваряне
Всички права запазени ©2023 Nosugar.bg
Затваряне