Приготвяне на перфектни гнезда от тиквички
Лесна, проста и вкусна храна.
Гнезда от тиквички, зеленчуково ястие поднесено модерно и атрактивно.
Още зеленчуци в менюто без усилия.
Технология
Една от най-важните стъпки при направата на перфектните гнезда за тиквички е първо добре да се изцедят тиквичките, за да се отдели възможно най-много влага.
Без тази стъпка те могат да се получат воднисти или няма да са достатъчно стабилни без да се разпадат.
Следващата стъпка е отделянето на жълтъка от белтъците, след което белтъците се смесват с тиквичките. Използват се само половината от белтъците, за да не се разводнява излишно сместа. Останалите белтъци може да бъдат замразени и съхранени за друга рецепта.
Това помага на тиквичките да се стегнат наистина добре по време на процеса на печене и споява цялата смес. Също като истинско здраво гнездо.
Овкусяване
Всичко от което се нуждаете са няколко лъжици Домашна Вегета. Тя ще овкуси перфектно тиквичките и белтъците, които иначе биха били безвкусни. Пригответе буркан Домашна Вегета и използвайте в разнообразни ястия.
Сервирайте върху канапе от микрорастения, точно като истинско гнездо.
Разгледайте нашата селекция от семена за микрорастения. Как да ги отгледате вкъщи прочетете тук. Създайте изкуство в чиния всеки път, когато ги използвате.
Гнезда от тиквички
Оборудване
- Спиралайзер (белачка за зеленчуци)
- Eлектронна кухненска везна
- Огнеупорни купички Ø 8-9 см (форми за мъфини)
- Стандартно за всяка кухня
Продукти
- 900 г тиквички
- 6 бр. жълтъци
- 3 бр. белтъци
- 10 г домашна вегета
- сол
- черен пипер
- 1 ч.л. кокосово масло
- микрорастения за сервиране
Инструкции
- С помощта на спиралайзер или белачка за зеленчуци оформете тиквичките на спирали.
- Посолете щедро тиквените спирали. Прехвърлете в гевгир. Нека престоят около 20 минути, в които ще отделят влагата си.
- Загрейте фурната до 180°. Намажете обилно с кокосово масло 6 огнеупорни купички или форми за мъфини с приблизителен диаметър 8-9 см.
- С ръце изстискайте тиквените спирали и освободете излишната влага.
- Поставете в купа и добавете домашната вегета. Объркайте и овкусете.
- Отделете белтъците от жълтъците. Внимавайте жълтъците да останат цели. За целта може да ги държите в половинките черупки докато дойде време за тях.
- Добавете 3 бр. белтъци към изцедените и овкусени тиквени спирали. Овкусете допълнително ако е необходимо.
- Разделете спиралите с тиквички в приготвените чаши за печене. Създайте гнездо и направете отстъп в центъра. Печете тиквените спирали с белтъците в загрятата фурна 15 минути. Белтъците ще се сготвят, ще "стегнат" гнездото и ще го държат здраво без да се разпада.
- След 15-та минута извадете купичките и внимателно поставете по един жълтък в центъра на всяко гнездо. Поръсете с още сол и черен пипер. Печете за още до 5 минути, докато жълтъците се сготвят по ваш вкус.
- Сервирайте гнездата топли или студени върху овкусени микрорастения.
Бележки
Стойности за 1 гнездо (от общо 6): Калории 103 kcal Въглехидрати 6г/ Фибри 2г/ Захари 3г/ Мазнини 6г/ Протеин 6г