Яйчен десерт с три съставки
Имате само яйца и масло, но искате да приготвите нещо сладко вкъщи?
Няма проблем!
Добавете още нисковъглехидратен подсладител и имате разкошен облачен десерт само с тези три продукта.
Този яйчен десерт ще задоволи желанието за сладко, той е лек и ефектен, но и непретенциозен.
Съставки за облачен десерт:
1. Яйца
В рецептата за Облачен десерт са нужни 10 жълтъка и 6 белтъка. Причината за по-малкото белтъци е дебелия слой който се получава при разбиване и който трябва да се изсуши във фурната. Използвайте останалите белтъци в друга рецепта, например в омлет.
2. Кафяво масло
Използването на кафяво масло не е задължително, но внася много повече вкус. Ако не използвате готвено масло, то просто затоплете масло, докато то се разтопи, за да използвате в рецептата.
3. Нисковъглехидратен подсладител
В рецептата използвам еритритол за постигане на ниски въглехидрати и добра съвместимост с белтъците. Ако имате ксилитол – използвайте него. Условието е подсладителя да бъде кристален (а не пудра) за да могат да се превърнат белтъците на сняг.
Ако за вашите нужди нямат значение ниските въглехидрати – използвайте например кокосова захар.
Ако обичате яйца, ето още няколко яйчени рецепти:
Сладък омлет, отлична идея за закуска, ако искате нещо различно.
Протеинов пудинг – създаден на основата от варени яйца, ще ви изненада приятно.
Фалшива паста е отлична алтернатива при ниско въглехидратно хранене.
Пухкав омлет е различен поглед върху класиката.
Кокосова палачинка – за експресна и вкусна закуска.
Пудинг с тиква – комфортно ястие, комбинация от топла и вкусна храна с хубави мазнини.
Насладете се на тази рецепта и разкажете на приятелите си за нея! ⭐⭐⭐⭐⭐Ако харесвате това, което правя, можете да ме подкрепите ако оцените рецептата ми с 5 звезди по-долу или оставите хубав коментар. Благодаря ❤️
Облачен десерт
Оборудване
- Eлектронна кухненска везна
- Миксер
- Хартия за печене
- Стандартно за всяка кухня
Продукти
първи слой
- 10 бр. жълтъци
- 50 г кафяво масло
- 1 щипка хималайска сол
- 20 г еритритол 5% отстъпка с код nosugar5
втори слой
- 6 бр. белтъци
- 30 г еритритол
- 1 щипка хималайска сол
Инструкции
- Подгответе кафявото масло. Оставете да се охлади до стайна температура, но все още да е течно.
- Загрейте фурната на 180° с обдухване.
- Разделете белтъци от жълтъци.
- Обединете изстиналото кафяво масло със жълтъците с бавно бъркане, докато жълтъците поемат мазнината. Добавете щипката сол и подсладителя и объркайте.10 бр. жълтъци, 50 г кафяво масло, 1 щипка хималайска сол, 20 г еритритол
- Излейте яйчната смес в тавичка върху хартия за печене на тънък слой (около 0,5 см). Печете 10 минути, докато жълтъците се стегнат и се превърнат в еластична платка.
- Извадете от фурната яйчната платка и отлепете от хартията (това ще помогне при сервирането). Намалете градусите на фурната на 150.
- Белтъците трябва да са със стайна температура, а не студени, когато започнете тяхното разбиване. Разбийте белтъците (и щипка сол за добър резултат) с миксер. Започвайте от по-ниска към по-висока степен на разбиване. На ниската степен разбивайте докато получите хубава пяна, а след това увеличете към средна до висока скорост докато белтъците увеличат обема си. Добавяйте подсладителя постепенно докато се сгъстят и се превърнат в твърд сняг.6 бр. белтъци, 30 г еритритол
- Нанесете разбитите белтъци върху яйчната платка със шпатула и загладете. Печете до златисто за още 15 минути, докато белтъците се стегнат и придобият златист загар. Оставете в изключена фурна и отворена вратичка за още 5-7 минути за да се доизсуши втория слой.
- Сервирайте като разрязвате десерта с остър нож с внимание, защото е крехък.