версия
нисковъглехидратна
Протеинови хлебчета с ниски въглехидрати

Предизвикателство в кухнята!
Протеинови хлебчета без глутен, без мая и без млечни продукти.

Нисковъглехидратните печива без стандартни брашна дават наистина удивителни резултати. Рецептите с ниски въглехидрати, но висок процент протеини може да са сложни, но не невъзможни. Необичайните съставки са неизбежни и нямат нищо общо с глутеновите смеси и печива. Както обикновено приличат на лабораторен експеримент и са далеч от печенето в бабината кухня. И все пак – това, който търсим е налице – хлебоподобна структура, ниски въглехидрати и висок протеинов профил.
Ще харесате също и рецептата за Протеинов пудинг.

Резултатът
Тези протеинови хлебчета са леки, меки и еластични. Не просто нисковъглехидратни, а и високопротеинови. И засищащи. Забележително, нали!
Използвайте за сандвичи, брускети, крутони, малки филийки, затопляйте, препичайте… въобще всякак, както бихте използвали хляб.

В цифри
Няма как да подмина сметките. За спазването на хранителен дневник и придържането към определен стил в храненето те са важни.
Едно протеиново хлебче ще донесе по-малко от 5г общи въглехидрати, но ако трябва да сме точни, то нетните въглехидрати ще бъдат 0.95г. Протеините ще бъдат с впечатляващи стойности – почти 10г в хлебче (9,8г).

Съхранение
Съхранявайте в хладилник, поради наличието на яйца в рецептата. За да не изсъхват увийте в кърпа и поставете в книжен плик.

Замразяване
След пълно охлаждане хлебчетата могат успешно да се замразят. Запазете ги по този начин и осигурете закуска за заетите сутрини. Съхранявайте в плик във фризера и извадете точно толкова броя хлебчета, колкото ви трябват.
Преди консумация, просто извадете питка и я оставете на стайна температура за час или от предната вечер. Размразяват се бързо.

Формулата

Ако искате да направите по-малко, или пък по-голямо количество хлебчета спазвайте следната пропорция:
на всяко 1 яйце + 10г бадемово брашно +10г протеин + 6г псилиум хукс. Спазвайте същата схема на приготвяне.

Скочи в рецептата
Съставките за протеинови хлебчета

Грахов протеин
Граховият протеин се получава от грах, очевидно. Представлява ситен фин прах, за който граховите зърна се изсушават и смилат, след което преминават процес на пречистване. При него се отстраняват голяма част от фибрите и нишестето от граховото брашно. В крайна сметка в крайния продукт – грахов протеин – остава главно протеинът и незначително количество минерали и витамини.

Въпреки несъвършения протеинов профил на граховия протеин той се нарежда в класацията за най-доближаващ се растителен протеин до протеините от животинската група. За хранещите се без млечни продукти граховият протеин е чудесна опция за обогатяване и разнообразяване на белтъчния прием.
В конкретната рецепта много важно е използването на неовкусен и неароматизиран протеин.

Бадемово брашно
Докато очевидно грахов протеин не може да приготвим вкъщи, то бадемовото брашно е лесно за направа в домашни условия. Пригответе вкъщи – смелете на фини трохи бланширани бадеми за да получите светло кремаво брашно. Отлично за ползване във всяка нисковъглехидратна рецепта.

Псилиум хуск
Точно като пшеничен глутен хускът се превръща в дъвка, когато влезе в контакт с мокрите съставки от рецептата. Следователно действа като лепило, свързващо изпеченото изделие, като не му позволява да се разпадне.
Псилиум хуск може да ви помогне да пресъздадете безглутенови и нисковъглехидратни версии на любими рецепти, поради способността си да възпроизвежда текстурата им. Той дава възможност на хлебното изделие да задържа повече влага и да постигне лека, ефирна консистенция. В допълнение помага на тестото да е по-гъвкаво, като улеснява оформянето.

Протеинови хлебчета

Продукти за пазаруване:
яйца
грахов протеин
бадемово брашно
псилиум хуск


Пазарувайте продукти за рецептата с -5% отстъпка от vikinuts с промо код nosugar5

Може да харесате също:


Хляб с тиква и орехи
Хляб
Нисковъглехидратен чеснов хляб
Солени мъфини с две съставки
Сусамова питка

⭐⭐⭐⭐⭐
Ако приготвите тези Протеинови хлебчета, не забравяйте да оставите коментар и да оцените рецептата по-долу, като споделите как се е получило. 

5 от 5 гласове

Протеинови хлебчета

Протеинови хлебчета с ниски въглехидрати – предизвикателство в кухнята. Без глутен, без мая и без млечни продукти. Леки, меки и еластични.
Порции 8 хлебчета
Време за подготовка 5 минути
Време за готвене 12 минути
Общо Време 17 минути

Оборудване

  • Миксер
  • Хартия за печене
  • Фурна
  • Стандартно за всяка кухня

Продукти 

мокри съставки

  • 5 бр. яйца среден размер

сухи съставки

  • 50 г грахов протеин неовкусен
  • 50 г бадемово брашно или млени бедеми
  • 30 г псилиум хуск
  • 1 ч.л. сол

за поръсване

  • черен сусам, бял сусам, кимион по желание

Инструкции
 

  • Загрейте фурната на 175° с обдухване.
  • Нека яйцата са със стайна температура. Счупете ги и разбийте с миксер на висока степен на пяна за минута.
    5 бр. яйца
  • Претеглете и смете добре всички сухи съставки.
    50 г грахов протеин, 50 г бадемово брашно, 30 г псилиум хуск, 1 ч.л. сол
  • Обединете разбитите яйцата и сухите съставки като объркате с лъжица.
  • Нека "тестото " почине за 4-5 минути. Хускът ще набъбне и сместа ще се сгъсти.
  • Оформете 8 броя малки питки с ръка, които да подредите върху хартия за печене. По желание поръсете със семена по избор.
    черен сусам, бял сусам, кимион
  • Печете 12 минути в загрятата фурна. Изключете и оставете питките за още 4-5 минути на отворена леко вратичка на фурната.
  • Консумирайте топли или студени, съхранявайте в хладилник или замразете.
Author: No sugar
Cost: 7-8 лв. за цялото количество
Тип ястие: предястие, закуска, хляб, снак
Хранителен режим: без лактоза, без глутен, нисковъглехидратен
Ключова дума: хлебчета, хляб

Бележки

Ако искате да направите по-малко, или пък по-голямо количество спазвайте следната пропорция: на всяко яйце добавете 10г бадемово брашно ,10г протеин и 6г псилиум хукс. Спазвайте същата схема на приготвяне.
Количеството изпечени хлебчета се равнява на 320г (40г хлебче).
Ако искате да добавите рецептата във вашия хранителен дневник в  Myfitnesspal изпишете No sugar – Протеинови хлебчета или кликнете на линка. 
 
Ако това, което правя вълнува харесай, сподели и запази от бутоните по-долу.
Последвай ме в Instagram и Facebook за още идеи и вдъхновение.
No sugar

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Оцени рецептата




Затваряне
Всички права запазени ©2023 Nosugar.bg
Затваряне