Протеинови хлебчета с ниски въглехидрати
Предизвикателство в кухнята!
Протеинови хлебчета без глутен, без мая и без млечни продукти.
Нисковъглехидратните печива без стандартни брашна дават наистина удивителни резултати. Рецептите с ниски въглехидрати, но висок процент протеини може да са сложни, но не невъзможни. Необичайните съставки са неизбежни и нямат нищо общо с глутеновите смеси и печива. Както обикновено приличат на лабораторен експеримент и са далеч от печенето в бабината кухня. И все пак – това, който търсим е налице – хлебоподобна структура, ниски въглехидрати и висок протеинов профил.
Ще харесате също и рецептата за Протеинов пудинг.
Резултатът
Тези протеинови хлебчета са леки, меки и еластични. Не просто нисковъглехидратни, а и високопротеинови. И засищащи. Забележително, нали!
Използвайте за сандвичи, брускети, крутони, малки филийки, затопляйте, препичайте… въобще всякак, както бихте използвали хляб.
В цифри
Няма как да подмина сметките. За спазването на хранителен дневник и придържането към определен стил в храненето те са важни.
Едно протеиново хлебче ще донесе по-малко от 5г общи въглехидрати, но ако трябва да сме точни, то нетните въглехидрати ще бъдат 0.95г. Протеините ще бъдат с впечатляващи стойности – почти 10г в хлебче (9,8г).
Съхранение
Съхранявайте в хладилник, поради наличието на яйца в рецептата. За да не изсъхват увийте в кърпа и поставете в книжен плик.
Замразяване
След пълно охлаждане хлебчетата могат успешно да се замразят. Запазете ги по този начин и осигурете закуска за заетите сутрини. Съхранявайте в плик във фризера и извадете точно толкова броя хлебчета, колкото ви трябват.
Преди консумация, просто извадете питка и я оставете на стайна температура за час или от предната вечер. Размразяват се бързо.
Формулата
Ако искате да направите по-малко, или пък по-голямо количество хлебчета спазвайте следната пропорция:
на всяко 1 яйце + 10г бадемово брашно +10г протеин + 6г псилиум хукс. Спазвайте същата схема на приготвяне.
Съставките за протеинови хлебчета
Грахов протеин
Граховият протеин се получава от грах, очевидно. Представлява ситен фин прах, за който граховите зърна се изсушават и смилат, след което преминават процес на пречистване. При него се отстраняват голяма част от фибрите и нишестето от граховото брашно. В крайна сметка в крайния продукт – грахов протеин – остава главно протеинът и незначително количество минерали и витамини.
Въпреки несъвършения протеинов профил на граховия протеин той се нарежда в класацията за най-доближаващ се растителен протеин до протеините от животинската група. За хранещите се без млечни продукти граховият протеин е чудесна опция за обогатяване и разнообразяване на белтъчния прием.
В конкретната рецепта много важно е използването на неовкусен и неароматизиран протеин.
Бадемово брашно
Докато очевидно грахов протеин не може да приготвим вкъщи, то бадемовото брашно е лесно за направа в домашни условия. Пригответе вкъщи – смелете на фини трохи бланширани бадеми за да получите светло кремаво брашно. Отлично за ползване във всяка нисковъглехидратна рецепта.
Псилиум хуск
Точно като пшеничен глутен хускът се превръща в дъвка, когато влезе в контакт с мокрите съставки от рецептата. Следователно действа като лепило, свързващо изпеченото изделие, като не му позволява да се разпадне.
Псилиум хуск може да ви помогне да пресъздадете безглутенови и нисковъглехидратни версии на любими рецепти, поради способността си да възпроизвежда текстурата им. Той дава възможност на хлебното изделие да задържа повече влага и да постигне лека, ефирна консистенция. В допълнение помага на тестото да е по-гъвкаво, като улеснява оформянето.
Протеинови хлебчета
Продукти за пазаруване:
яйца
✔ грахов протеин
✔ бадемово брашно
✔ псилиум хуск
Пазарувайте продукти за рецептата с -5% отстъпка от vikinuts с промо код nosugar5
Може да харесате също:
Хляб с тиква и орехи
Хляб
Нисковъглехидратен чеснов хляб
Солени мъфини с две съставки
Сусамова питка
⭐⭐⭐⭐⭐
Ако приготвите тези Протеинови хлебчета, не забравяйте да оставите коментар и да оцените рецептата по-долу, като споделите как се е получило.
Протеинови хлебчета
Оборудване
- Миксер
- Хартия за печене
- Фурна
- Стандартно за всяка кухня
Продукти
мокри съставки
- 5 бр. яйца среден размер
сухи съставки
- 50 г грахов протеин неовкусен
- 50 г бадемово брашно или млени бедеми
- 30 г псилиум хуск
- 1 ч.л. сол
за поръсване
- черен сусам, бял сусам, кимион по желание
Инструкции
- Загрейте фурната на 175° с обдухване.
- Нека яйцата са със стайна температура. Счупете ги и разбийте с миксер на висока степен на пяна за минута.5 бр. яйца
- Претеглете и смете добре всички сухи съставки.50 г грахов протеин, 50 г бадемово брашно, 30 г псилиум хуск, 1 ч.л. сол
- Обединете разбитите яйцата и сухите съставки като объркате с лъжица.
- Нека "тестото " почине за 4-5 минути. Хускът ще набъбне и сместа ще се сгъсти.
- Оформете 8 броя малки питки с ръка, които да подредите върху хартия за печене. По желание поръсете със семена по избор.черен сусам, бял сусам, кимион
- Печете 12 минути в загрятата фурна. Изключете и оставете питките за още 4-5 минути на отворена леко вратичка на фурната.
- Консумирайте топли или студени, съхранявайте в хладилник или замразете.