САМО
четири основни съставки
Топла, уютна, комфортна храна

С прости и истински съставки. Комфортно ястие, комбинация от топла и вкусна храна с хубави мазнини. Опитайте пудинг с тиква в топъл вариант – ще се сгреете. Опитайте пудинг с тиква студен – ще бъде чудесна следобедна закуска или десерт.

Към рецептата
Без захар

В търсене на истинския вкус залагам на естествените вкусове и аромати. В процеса на “превъзпитаване” на рецепторите за сладко, вероятно всяка храна без добавен подсладител ще е безвкусна и безинтересна. Ако досега сте използвали захар или подсладители в рецепти, знаете, че сладкия вкус преобладава и надделява над всички останали вкусове. И желанието за още и още сладко се подклажда непрекъснато. Тази непрекъснатата въртележка за още сладко увлича и никога не не спира. Но ако се премине към постепенно премахване на много сладките храни ще дадем шанс на рецепторите да вземат “глътка въздух” и да започнат да регистрират и други вкусове.

Захарният вкус със сигурност би заглушил меката нежна сладост на кокосовото мляко, деликатната сладост и аромат на тиквата в тази рецепта. Позволете им да се изявят самостоятелно като направите малки стъпки към премахването на подсладителите. Постепенно и с внимание. Не след дълго ще се радвате на много повече вкусове, палитра от аромати и текстури от истинската цяла храна.
Разбира се, за ниски въглехидрати и без притеснение за повишаване на кръвната захар използвайте Пудра еритритол или Домашен екстракт от стевия.

Тиква и нисковъглехидратно хранене
Подходяща ли е тиквата за нисковъглехидратно хранене?
Краткият отговор е, че тиквата определено може да бъде съставка в нисковъглехидратното меню – просто трябва да следите размера на порцията си. Идеална за палео хранене.
100г тиква притежава 6.5г общи въглехидрати и 6г нетни въглехидрати.

Масло и аромат
Не пропускайте да изпечете предварително тиквата в кокосово масло. Тиквата ще се напои с нежен екзотичен аромат. Ванилия е чудесно допълнение към пудинг с тиква. Но също и канела или кардамон.

Сервиране
Освен за отличен десерт Пудинг с тиква може да бъде и чудесна пълноценна закуска.
Изпробвайте пудинг с тиква в топъл или студен вариант.
Може да харесате също:
Протеинов пудинг
Печена тиква в солен вариант
Мека шоколадова торта с тиква

⭐⭐⭐⭐⭐
Ако приготвите Пудинг с тиква, не забравяйте да оставите коментар и да оцените рецептата по-долу, като споделите как се е получило. 

5 от 3 гласове

Пудинг с тиква

Пудинг с тиква – топла, уютна, сгряваща храна, нежна към тялото. С прости съставки и само три основни продукта, без млечни, глутен и захар.
Порции 5 порции
Време за подготовка 10 минути
печене 35 минути
Общо Време 45 минути

Оборудване

  • Индивидуални огнеупорни купички (или тавичка за печене)
  • Eлектронна кухненска везна
  • Фурна
  • Стандартно за всяка кухня

Продукти 

  • 300 г тиква
  • 8 бр. яйца размер М, на стайна температура
  • 50 г кокосово масло
  • 120 мл кокосово мляко 17-20% масленост

подсладител

  • 10 бр. капки течна стевия по желание

аромати

  • 2-3 капки течен екстракт ванилия
  • кардамон, канела по желание

Инструкции
 

  • Включете фурната за загряване на 180° с обдухване.
  • Почистете тиквата, обелете и нарежете на малки кубчета с големина около 1 см.
    300 г тиква
  • Разпределете кубчетата тиква на дъното на огнеупорни купички (или тавичка, ако ползвате един съд). Разпределете по равно отгоре кокосовото масло и объркайте.
    50 г кокосово масло
  • Изпечете така тиквата в кокосово масло, като разбъркате по време на печене за да се омазни равномерно. Печете 20 минути на 180°.
  • Разбийте леко с вилица яйцата, отмереното кокосово мляко и ванилията и ароматите. Ако желаете добавете подсладител по желание.
    8 бр. яйца, 120 мл кокосово мляко, 10 бр. капки течна стевия, 2-3 капки течен екстракт ванилия, кардамон, канела
  • След като тиквата е изпечена извадете купичките, но без да изгасяте фурната. Увеличете температурата на 200°. Нека фурната да е гореща.
  • Ще видите слой мазнина на дъното, не го отстранявайте. Залейте с разбитата яйчна смес. Когато излееете яйчната смес в горещите и пълни с масло купички, сместа спомогната от мазнината ще се надуе и повдигне и изпече в причудливи форми. Не препълвайте купичките, защото пудингът ще се надигне при печене. Вкарайте купичките бързо в горещата фурна.
  • Печете още 15 минути или до златист цвят. След изстиване пудингът леко спада.
Автор: No sugar
Цена: 4-5 лв.
Тип ястие: закуска, снак, десерт
Хранителен режим: палео, без лактоза, без глутен, без рафинирана захар, нисковъглехидратен
Ключова дума: пудинг, кокосово мляко, есенна рецепта, тиква, яйца

Бележки

Хранителна стойност (1 порция) 
Калории 260 /Въглехидрати 7г/Мазнини 22г/Протеин 10г
Може да откриете и ползвате стойностите на рецептата свободно в Myfitnesspal като изпишете No sugar-Пудинг с тиква или кликнете на линка.
 
Ако това, което правя те вълнува харесай, сподели и запази от бутоните по-долу.
Последвай ме в Instagram и Facebook за още идеи и вдъхновение.
No sugar

Присъединете се към разговора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Оцени рецептата




Затваряне
Всички права запазени ©2023 Nosugar.bg
Затваряне