Топла, уютна, комфортна храна
С прости и истински съставки. Комфортно ястие, комбинация от топла и вкусна храна с хубави мазнини. Опитайте пудинг с тиква в топъл вариант – ще се сгреете. Опитайте пудинг с тиква студен – ще бъде чудесна следобедна закуска или десерт.
Без захар
В търсене на истинския вкус залагам на естествените вкусове и аромати. В процеса на “превъзпитаване” на рецепторите за сладко, вероятно всяка храна без добавен подсладител ще е безвкусна и безинтересна. Ако досега сте използвали захар или подсладители в рецепти, знаете, че сладкия вкус преобладава и надделява над всички останали вкусове. И желанието за още и още сладко се подклажда непрекъснато. Тази непрекъснатата въртележка за още сладко увлича и никога не не спира. Но ако се премине към постепенно премахване на много сладките храни ще дадем шанс на рецепторите да вземат “глътка въздух” и да започнат да регистрират и други вкусове.
Захарният вкус със сигурност би заглушил меката нежна сладост на кокосовото мляко, деликатната сладост и аромат на тиквата в тази рецепта. Позволете им да се изявят самостоятелно като направите малки стъпки към премахването на подсладителите. Постепенно и с внимание. Не след дълго ще се радвате на много повече вкусове, палитра от аромати и текстури от истинската цяла храна.
Разбира се, за ниски въглехидрати и без притеснение за повишаване на кръвната захар използвайте Пудра еритритол или Домашен екстракт от стевия.
Тиква и нисковъглехидратно хранене
Подходяща ли е тиквата за нисковъглехидратно хранене?
Краткият отговор е, че тиквата определено може да бъде съставка в нисковъглехидратното меню – просто трябва да следите размера на порцията си. Идеална за палео хранене.
100г тиква притежава 6.5г общи въглехидрати и 6г нетни въглехидрати.
Масло и аромат
Не пропускайте да изпечете предварително тиквата в кокосово масло. Тиквата ще се напои с нежен екзотичен аромат. Ванилия е чудесно допълнение към пудинг с тиква. Но също и канела или кардамон.
Сервиране
Освен за отличен десерт Пудинг с тиква може да бъде и чудесна пълноценна закуска.
Изпробвайте пудинг с тиква в топъл или студен вариант.
Може да харесате също:
Протеинов пудинг
Печена тиква в солен вариант
Мека шоколадова торта с тиква
⭐⭐⭐⭐⭐
Ако приготвите Пудинг с тиква, не забравяйте да оставите коментар и да оцените рецептата по-долу, като споделите как се е получило.
-
Пакет кулинарни книги No sugarOriginal price was: 108.00лв..90.00лв.Current price is: 90.00лв..
-
10 Сухи смеси за домашно готвене27.00лв.
-
ЗакускиOriginal price was: 27.00лв..21.00лв.Current price is: 21.00лв..
-
Нисковъглехидратни рецептиOriginal price was: 81.00лв..69.00лв.Current price is: 69.00лв..
-
Солена книга27.00лв.
-
Десерти без захар27.00лв.
Пудинг с тиква
Оборудване
- Индивидуални огнеупорни купички (или тавичка за печене)
- Eлектронна кухненска везна
- Фурна
- Стандартно за всяка кухня
Продукти
- 300 г тиква
- 8 бр. яйца размер М, на стайна температура
- 50 г кокосово масло
- 120 мл кокосово мляко 17-20% масленост
подсладител
- 10 бр. капки течна стевия по желание
аромати
- 2-3 капки течен екстракт ванилия
- кардамон, канела по желание
Инструкции
- Включете фурната за загряване на 180° с обдухване.
- Почистете тиквата, обелете и нарежете на малки кубчета с големина около 1 см.300 г тиква
- Разпределете кубчетата тиква на дъното на огнеупорни купички (или тавичка, ако ползвате един съд). Разпределете по равно отгоре кокосовото масло и объркайте.50 г кокосово масло
- Изпечете така тиквата в кокосово масло, като разбъркате по време на печене за да се омазни равномерно. Печете 20 минути на 180°.
- Разбийте леко с вилица яйцата, отмереното кокосово мляко и ванилията и ароматите. Ако желаете добавете подсладител по желание.8 бр. яйца, 120 мл кокосово мляко, 10 бр. капки течна стевия, 2-3 капки течен екстракт ванилия, кардамон, канела
- След като тиквата е изпечена извадете купичките, но без да изгасяте фурната. Увеличете температурата на 200°. Нека фурната да е гореща.
- Ще видите слой мазнина на дъното, не го отстранявайте. Залейте с разбитата яйчна смес. Когато излееете яйчната смес в горещите и пълни с масло купички, сместа спомогната от мазнината ще се надуе и повдигне и изпече в причудливи форми. Не препълвайте купичките, защото пудингът ще се надигне при печене. Вкарайте купичките бързо в горещата фурна.
- Печете още 15 минути или до златист цвят. След изстиване пудингът леко спада.
Бележки
Калории 260 /Въглехидрати 7г/Мазнини 22г/Протеин 10г Може да откриете и ползвате стойностите на рецептата свободно в Myfitnesspal като изпишете No sugar-Пудинг с тиква или кликнете на линка.