Готвено масло
Видях идеята за готвене на маслото до покафеняване в една група за карниворско хранене и веднага неглижирах. Ядене на масло, не, това не е за мен!
Въпреки това, любопитството не ме остави. Какво е това масло и какъв ще е този толкова прехвален и уникален вкус… Трябваше да пробвам, макар да бях твърде скептична.
И така няколко часа по-късно държах в ръцете си дъвчаща хапка кафяво масло, директно излязла от фризера.
Беше гениално! Дъвчаща мека структура с нюанс на карамел и ядки.
Реших, че ще развия допълнително вкуса и ще го обогатя с още малко продукти. От тук се роди идеята за дъвчащи Маслени бомби и неповторим сладолед Солен карамел с кафяво масло.
Време за четене: 4 minutes
Как се прави кафяво масло?
Всъщност, оказва се, че това не е измислица, а вид топъл сос в класическа френска кухня – Beurre Noisette .
Това е разтопено масло с променен богат вкус, получен от внимателното му готвене. Може да придружава пикантни храни, зеленчуци, паста, месо, риба и омлети.
Това е рецепта с една съставка, която подобрява вкусово всяко ястие или рецепта, където се използва.
Кафявото масло е разтопено масло с орехов и многопластов вкус, получен от лекото му готвене на котлона.
Кафяво масло
Оборудване
- Eлектронна кухненска везна
- Съд за готвене със светло дъно
- Стандартно за всяка кухня
Продукти
- 100 г масло
- 1 щипка хималайска сол по желание
Инструкции
- Изберете хубаво масло, за предпочитане от пасищно отглеждани животни. Поставете маслото в светъл съд/тиган на среден огън и разтопете. Нужно е цвета на съда да е светъл, за да може да се наблюдава готвенето и промяната в цвета. Средната топлина гарантира, че маслото се готви равномерно, важен фактор в този процес. Разбърквайте маслото през цялото време и не оставяйте без надзор.
- След като се разтопи, маслото ще започне да се пени и ще цвърчи по краищата. Продължете да бъркате. След около 6-8 минути от началото (в зависимост от количеството масло, което сте използвали), маслото ще промени цвета си до златисто-кафяво. Част от пяната ще спадне и млечните твърди частици на дъното на тигана ще станат препечено кафяви. Ще мирише интензивно на масло и ядки.
Маслени бомби от кафяво масло
За маслените бомби ще ви трябва освен кафяво масло, също екстракт стевия, сол и силиконова форма за бонбони.
1. Пригответе кафявото масло по указания начин
2. Свалете от котлона и изчакайте малко температурата да спадне.
3. Прибавете екстракта стевия като сте много внимателни. Маслото ще зацвърчи от добавената течност. Прибавете солта и бъкайте. Това е вкус наподобяващ Солен карамел. Оставете маслото да се утаи.
4. Излейте в силоконови форми и приберете във фризер за минимум 2 часа (препоръчително поне 8 часа). Колкото по-дълго се замразяват толкова по-дъвчащи ще бъдат бомбите.
Продукти за Сладолед Солен карамел
1. Кафяво масло – това е ключовата съставка за този богат сладолед. Съставката, която съчетана с другите компоненти ще даде нотката “солен карамел”.
2. Пъдпъдъчи яйца – в рецептата са включени сурови пъдпъдъчи яйца. Те не се заразяват със салмонела, затова са идеални за сурова консумация. Освен това съдържанието на белтък към жълтък е в полза на второто, което дава много богата консистенция и цвят.
3. Кокосово мляко с висок процент мазнини 17-22% – високия процент мазнини прави кремообразна сладоледена консистенция и е съставка, която не препоръчвам да се заменя.
4. Подсладител – използвайте течен екстракт от стевия или пудра еритритол.
Сладолед Солен карамел рецепта
Направете си разкошен сладолед!
Наистина богата рецепта – с вкусно сготвено масло, сурови пъдпъдъчи яйца и кокосово мляко. Нежна консистенция и неповторим вкус.
Още рецепти за домашен сладолед:
- 4 рецепти за домашен сладолед / веган и нисковъглехидратен/
- Млечен сладолед с колаген
- Плодов сладолед
- Кашу сладолед
- Протеинов сладолед Шамфъстък
Насладете се на тази рецепта и разкажете на приятелите си за нея! ⭐⭐⭐⭐⭐Ако харесвате това, което правя, можете да ме подкрепите ако оцените рецептата ми с 5 звезди по-долу или оставите хубав коментар. Благодаря ❤️
Сладолед Солен карамел с кафяво масло
Оборудване
- Eлектронна кухненска везна
- Блендер / Кухненски робот
- Машина за домашен сладолед
- Стандартно за всяка кухня
Продукти
- 9 бр. пъдпъдъчи яйца сурови
- 60 г кафяво масло
- 180 мл кокосово мляко 17% масленост
- 10 г колаген по желание
- ванилия
- 1 к. л. хималайска сол
- 6-8 капки екстракт от стевия или еритритол до постигане на желаната сладост
Инструкции
- Нека всички продукти добият стайна температура.9 бр. пъдпъдъчи яйца, 60 г кафяво масло, 180 мл кокосово мляко
- Уверете се, че купата на машината за сладолед е била замразена поне 30 часа преди използването.
- Блендирайте всички продукти до гладка кремообразна смес.9 бр. пъдпъдъчи яйца, 60 г кафяво масло, 180 мл кокосово мляко, 10 г колаген, ванилия, 6-8 капки екстракт от стевия
- Поставете готовата смес в замразената купа на сладоледената машина и нека работи за 20 минути.
повторно замразяване:
- Прехвърлете в купички или подходящ съд за замразяване и покрийте с прозрачно фолио. Замразете във фризер докато решите да консумирате. Извадете за 20 минути на стайна температура преди консумация.
Звучи и изглежда уникално! Ще пробвам…но нямам машина за сладолед, с блендера ще стане ли? Мерси много
Много е вкусен!
Ако нямате машина за сладолед,
ключът за направа на кремообразна сладоледена консистенция е да замразите във фризер сместа, като изваждате и разбърквате на всеки 30-60 минути през първите 2 часа. Продължете да разбърквате на всеки 60-90 минути за няколко часа след това. Това по същество върши работата на машината за сладолед, ако нямате такава.
Разбъркването разбива ледените кристали и прави сладоледа да бъде кремообразен.