Солен галет с безглутенова коричка и козе сирене
Имаме нужда от точно две съставки за хрупкавата безглутенова коричка, която поразително прилича на стандартно тесто, но всъщност не е.
Ще добавим и летен пълнеж с акцент тиквички. Нисковъглехидратно и без глутен! Изумително вкусно.
Избирах педантично и задълбочено продуктите, систематизирах стъпките и доведох крайния резултат до само няколко броя продукти с високо качество, лесна направа и удоволствие за небцето. Докато с пълнежа може да се експериментира, за основата са нужни само 2 съставки 😉
Процеса по направа на „тестото“ на солен галет е в няколко стъпки и само две съставки!
И ако се чудите сега от какво е направена тази вкусна хрупкава коричка – само кози кашкавал и млени бадеми.
Може да е малко странно от тези продукти да стане тесто, но пробвайте, проверено е!

Козe сирене и кашкавал – ниско съдържание на лактоза
В рецептата за солен галет избрах да използвам изцяло козе млечни продукти.
Защо продукти от козе мляко?
Суровото козе мляко съдържа в състава си средно 4.5% по-малко лактоза в сравнение с кравето. А процеса на дълго зреене на качественото зрялото козе сирене и кашкавал предразполага те да имат още по-ниски нива на лактоза в себе си. Ето защо:
Повечето от лактозата се намира в суроватката, която се отделя по време на процеса на производство. Колкото по-дълго зрее сиренето, толкова повече губи суроватка (влажност). Колкото по-дълго сиренето зрее, толкова по-беден е крайния продукт на лактоза.
Дълго зрели кашкавали и сирена са с незначително съдържание на лактоза и тъкмо тях използвам в рецептата – внимателно и задълбочено подбрах козе сирене зряло за 45 дни и кози кашкавал зрял минимум 60 дни.
Така и крайния резултат на вкусния галет е с незначително съдържание на лактоза.
Още една причина, за избор на козе мляко – то е естествено хомогенизирано и неговите мастни глобули са мънички и равномерно разпределени. Това е и причината, поради която козето мляко по-трудно образува каймак, макар да е пълномаслено. Тъй като това е естественото състояние на козето мляко и не е резултата от механичен процес, се счита и за много по-лесно усвояемо от човешкия организъм.
Още нещо – козето мляко съдържа единствено А2-бета казеин – за разлика от масовото краве мляко например. Консумацията на мляко, съдържащо A1 бета-казеин (конвенционално краве), се свързва с повишено стомашно-чревно възпаление. Тези ефекти на непоносимост може да бъдат избегнати с консумация на А2-бета казеин мляко.

Продукти за замяна за Солен галет
Тази рецепта е създадена в партньорство с Magazin Natural. Всички продукти ще откриете в онлайн магазина, следвайки линковете.
Пазарувайте като специални клиенти с -10% отстъпка с промо код nosugar10.
Повечето от продуктите (всъщност всички) за солен галет могат успешно да се заменят.
Кози кашкавал за основата ➡ заменете с качествен краве кашкавал.
Козе сирене за пълнежа ➡ заместете с качествено краве сирене.
Вариант с млечни продукти без лактоза :
В тези млечни продукти е добавен ензим лактаза, който разгражда съдържащата се в млякото лактоза до по-лесни за усвояване захари : галактоза и глюкоза. Лактозата е намалена до незначителни стойности около 0,01%.
Кози кашкавал за основата ➡ заменете с кашкавал без лактоза.
Козе сирене за пълнежа ➡ заместете със сирене без лактоза.
Бланширани бадеми за основата ➡ използвайте готово бадемово брашно.
Продукти за плънката ➡ тук може да проявите доста креативност и да добавите както друго сирене по избор, така и различни зеленчуци.
Продукти за солен галет
✔ кози кашкавал
✔ козе сирене
✔ бланширани бадеми
✔ сол Maldon за изтънчен финал
✔ свежа тиквичка и прясна мащерка
Вземете продуктите с -10% отстъпка от Magazin Natural с промо код nosugar10

Ще харесате още:
Насладете се на тази рецепта и разкажете на приятелите си за нея! ⭐⭐⭐⭐⭐Ако харесвате това, което правя, можете да ме подкрепите ако оцените рецептата ми с 5 звезди по-долу или оставите хубав коментар. Благодаря ❤️
Солен галет
Оборудване
- Блендер / Кухненски робот
- Eлектронна кухненска везна
- Хартия за печене
- Точилка
- Стандартно за всяка кухня
Продукти
основа
- 200 г кози кашкавал
- 100 г бланширани бадеми
плънка
- 200 г зряло козе сирене
- 1 бр. тиквички
- 1/4 връзка прясна мащерка
- 10 мл зехтин
- хубава сол за финал
Инструкции
- Подгответе продуктите като първо настържете кашкавала. Нарежете на много фини колелца тиквичките и ги намаслете заедно с мащерката нежно със зехтин.
- Смелете бланшираните бадеми за няколко секунди в блендер. Това ще бъде нашето домашно приготвено бадемово брашно. Ако използвате готово бадемово брашно пропуснете тази стъпка.
- Загрейте фурната на 180° с обдухване.
- Поставете в купа на водна баня кашкавала. Целта е той да се разтопи. След това прибавете към него млените бадеми. Омесете като си помагате с шпатула докато мекият кашкавал поеме бадемите и се получи хубава топка "тесто".200 г кози кашкавал, 100 г бланширани бадеми
- Разточете тестото между два листа хартия за печене и оформете борд. Работете сравнително бързо и моделирайте докато тестото е топло и еластично. Покрийте така подготвената основа с козе сирене, намаслените тиквички и мащерка.200 г зряло козе сирене, 1 бр. тиквички, 1/4 връзка прясна мащерка, 10 мл зехтин
- Печете соления галет 20 минути в загратата фурна. Сервирайте с кристалчета хубава сол.хубава сол за финал
Много интересно предложение!????
Може ли да използвам веган кашкавал и сирене?
Благодаря ви Весела!????
Здравейте, Мария!
За пълнежа може да използвате каквото прецените веген сирене, там всяко ще се справи.
За основата обаче веган кашкавал или веган моцарела силно ще се разтече и вероятно
консистенцията ще пострада.
Прекрасна идея за тази рецепта. Модифицирах я така и пак се получи добре:
Смесих бадемовото брашно и кашкавала с ръце, без да го разтопявам и после сместа разстлах с помощта на лъжица. Подредих тиквичките върху основата и пекох около 10 минути. Залях със смес от две яйца и 100 гр сирене и пекох до златисто. Върху готовия галет сложих цели листа пресен босилек. Вкусно лято в чиния 🙂 Лека и в същото време питателна храна. Благодаря за вдъхновението!
Благодаря за споделянето! Чудесно решение <3