Сос Песто ми е любим в летните жеги!
С вкусни селски домати и още зехтин, върху бърза яйчна фритата, в добавка на тиквени спагети и скариди. Всякак е вълшебен. Да си имаш буркан песто се оказва истинско съкровище. Като любим евъргрийн е, застава перфектно навсякъде. А сега, в разгара на лятото букети пресен босилек надничат омайващо на всеки пазар. Какъв по-добър начин да уловиш лятото?
Ядките – предпочитам сос Песто както в оригиналната рецепта – с кедрови ядки. Да, не са бюджетни въобще, но с тях вкусът е несравним. Тествано и с други ядки, но с кедрови е съвършен. Разбира се, експериментите с орехи, кашу, бадеми и дори лешници са напълно позволени и препоръчителни.
Сиренето – тествано с много сирена, различни от пармезан, дори и с много зряло и твърдо краве българско сирене. Пармезан, грана падано, пекорино, кефалотири, грюер или манчего, изберете по вкус. Откакто обаче в менюто ми отсъстват млечни продукти безлактозният Веган Песто сос ми е фаворит.
Как да пригодим този вкусен сос в безлактозен вариант, без да използваме сирене, но и без да губим от така специфичния вкус?
Лесно е: направете Веган Песто – пропуснете сиренето и заменете с вълшебната съставка – хранителна мая. Тя ще даде онзи привкус на ядки и зряло сирене, който е отличим за оригиналния сос Песто. С хранителна мая вкусът е неразличим от оригинала и дори заклетите любители на Сос Песто ще се съгласят с това.
Хранителна мая – вълшебната съставка за сос Песто. Нежни люспички, които подсилват вкуса на всяка храна без значение дали тя е сладка, люта или солена. Хранителната мая е всъщност деактивирани дрожди, ултра богати на хранителни вещества. Вкусът и е петия вкус – вкусът умами.
Още рецепти без лактоза
Хумус с моркови
Фалшиво сирене
Пастет от слънчогледови семки
Мариновани зеленчуци
Сос Песто
Оборудване
- Кухненски робот
- Eлектронна кухненска везна
- Стандартно за всяка кухня
Продукти
- 1 връзка босилек само листата
- 100 мл зехтин екстра върджин
- 2 бр. скилидки чесън
- 1/2 ч.л. келтска сол регулирайте по свой вкус
класик
- 50 г кедрови ядки или други
- 30 г твърдо сирене по избор
безлактозен, палео и веган вариант
- 50 г кашу или други ядки
- 20 г хранителна мая
Инструкции
Сос Песто Класик:
- Затоплете леко ядките на сух тиган.50 г кедрови ядки
- Смесете всички продукти в кухненски робот и блендирайте до паста. Преценете гъстотата. Ако е нужно добавете още малко зехтин.1 връзка босилек, 100 мл зехтин, 2 бр. скилидки чесън, 1/2 ч.л. келтска сол, 50 г кедрови ядки, 30 г твърдо сирене
Сос Песто Без лактоза:
- Затоплете леко ядките на сух тиган.50 г кашу
- Смесете всички продукти в кухненски робот и блендирайте до паста. Преценете гъстотата. Ако е нужно добавете още малко зехтин.1 връзка босилек, 100 мл зехтин, 2 бр. скилидки чесън, 20 г хранителна мая, 1/2 ч.л. келтска сол
Бележки
Хранителна стойност за 100г Сос Песто(от общо 200г):
Калории 628/ Въглехидрати 12г/ Мазнини 62г/ Протеин 10г/ Фибри 3г