ДОМАШНО
Свежо и зелено! Познатият Сос Песто с възможност за палео, веган и безлактозен вариант

Сос Песто ми е любим в летните жеги!

С вкусни селски домати и още зехтин, върху бърза яйчна фритата, в добавка на тиквени спагети и скариди. Всякак е вълшебен. Да си имаш буркан песто се оказва истинско съкровище. Като любим евъргрийн е, застава перфектно навсякъде. А сега, в разгара на лятото букети пресен босилек надничат омайващо на всеки пазар. Какъв по-добър начин да уловиш лятото?

Ядките – предпочитам сос Песто както в оригиналната рецепта – с кедрови ядки. Да, не са бюджетни въобще, но с тях вкусът е несравним. Тествано и с други ядки, но с кедрови е съвършен. Разбира се, експериментите с орехи, кашу, бадеми и дори лешници са напълно позволени и препоръчителни.

Сиренето – тествано с много сирена, различни от пармезан, дори и с много зряло и твърдо краве българско сирене. Пармезан, грана падано, пекорино, кефалотири, грюер или манчего, изберете по вкус. Откакто обаче в менюто ми отсъстват млечни продукти безлактозният Веган Песто сос ми е фаворит.

Как да пригодим този вкусен сос в безлактозен вариант, без да използваме сирене, но и без да губим от така специфичния вкус?
Лесно е: направете Веган Песто – пропуснете сиренето и заменете с вълшебната съставка – хранителна мая. Тя ще даде онзи привкус на ядки и зряло сирене, който е отличим за оригиналния сос Песто. С хранителна мая вкусът е неразличим от оригинала и дори заклетите любители на Сос Песто ще се съгласят с това.

Хранителна мая – вълшебната съставка за сос Песто. Нежни люспички, които подсилват вкуса на всяка храна без значение дали тя е сладка, люта или солена. Хранителната мая е всъщност деактивирани дрожди, ултра богати на хранителни вещества. Вкусът и е петия вкус – вкусът умами.
 
Още рецепти без лактоза
Хумус с моркови
Фалшиво сирене
Пастет от слънчогледови семки
Мариновани зеленчуци

5 от 6 гласове

Сос Песто

Да си имаш буркан сос Песто е истинско съкровище. Рецептата предлага интерпретация на този вкусен сос в класически и безлактозен вариант.
Порции 200 г
Време за подготовка 5 минути
подготовка 5 минути
Общо Време 10 минути

Оборудване

  • Кухненски робот
  • Eлектронна кухненска везна
  • Стандартно за всяка кухня

Продукти 

  • 1 връзка босилек само листата
  • 100 мл зехтин екстра върджин
  • 2 бр. скилидки чесън
  • 1/2 ч.л. келтска сол регулирайте по свой вкус

класик

  • 50 г кедрови ядки или други
  • 30 г твърдо сирене по избор

безлактозен, палео и веган вариант

  • 50 г кашу или други ядки
  • 20 г хранителна мая

Инструкции
 

Сос Песто Класик:

  • Затоплете леко ядките на сух тиган.
    50 г кедрови ядки
  • Смесете всички продукти в кухненски робот и блендирайте до паста.  Преценете гъстотата. Ако е нужно добавете още малко зехтин.
    1 връзка босилек, 100 мл зехтин, 2 бр. скилидки чесън, 1/2 ч.л. келтска сол, 50 г кедрови ядки, 30 г твърдо сирене

Сос Песто Без лактоза:

  • Затоплете леко ядките на сух тиган.
    50 г кашу
  • Смесете всички продукти в кухненски робот и блендирайте до паста. Преценете гъстотата. Ако е нужно добавете още малко зехтин.
    1 връзка босилек, 100 мл зехтин, 2 бр. скилидки чесън, 20 г хранителна мая, 1/2 ч.л. келтска сол
Автор: No sugar
Цена: 6-8 лв.
Тип ястие: сос
Хранителен режим: палео, без лактоза, без глутен, нисковъглехидратен, веган
Ключова дума: песто, босилек, сос

Бележки

От посочените продукти се получава 200г готово количество Сос Песто.
Ползвайте свободно стойностите на рецептата в Myfitnesspal като изпишете No sugar – Сос Песто.

Хранителна стойност за 100г Сос Песто(от общо 200г):
Калории 628/ Въглехидрати 12г/ Мазнини 62г/ Протеин 10г/ Фибри 3г
Ако това, което правя те вълнува харесай, сподели и запази от бутоните по-долу.
Последвай ме в Instagram и Facebook за още идеи и вдъхновение.
No sugar

Присъединете се към разговора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Оцени рецептата




Затваряне
Всички права запазени ©2023 Nosugar.bg
Затваряне