Домашна торта за рожден ден без глутен
Най-правената и най-сполучливата торта. Винаги с отличен резултат.
Но не само за рожден ден – за всеки повод, дори и без повод. Тази Торта за рожден ден без глутен е правена стотици пъти от вас по всякакви поводи. Харесвана от малки и големи. Лесна, вкусна и домашна торта, без зърнени брашна без рафинирани захари. Интересното е, че одобрена еднакво и с превъзходство от хора, които търсят щадящи и “здравословни” безглутенови рецепти, едновременно и от хора, които харесват стандартни торти със захар и брашно.
Да прочетете ще отнеме : 3 minutes
Торта за рожден ден рецептаВъпроси и отговори
Може ли да заменя фъстъченото масло?
Може, използвайте бадемово, лешниково или микс от тях. Ако го замените с някое от посочените тортата ще бъде и палео (технически фъстъците са бобова култура и не се вместват в идеята за палео хранене).
Как да си направите фъстъчено масло вкъщи вижте в публикацията Фъстъчено масло.
Може ли да пропусна какаото?
Ако приготвяте тортата за детски рожден ден заместете какаото с рожково брашно. Ще даде интересен вкус. Така ще бъде подходяща и за детска торта, тъй като липсва енергезиращия ефект на какаото.
Може ли да пропусна кокосовото масло?
Не може без масло, нужно е за стягане на крема. Но може с какаово масло.
Може ли тортата да бъде без млечни продукти?
Да, възможно е. Заместете киселото мляко с пълномаслено кокосово мляко или сметана.
Декорация
Декорирайте вашата домашна Торта за Рожден ден с пресни плодове по избор, които позволява сезона, в който я правите. Пресните плодове винаги придават свежест, лекота, но и непретенциозен колорит. Боровинки, ягоди, череши, зрънца нар, къпини или малини ще оцветят вашата торта с уникалните си цветове.
Може да харесате също:
Сурова торта
Орехова торта с шоколад
Мека шоколадова торта с тиква
Мус
Брауни с маково семе
Торта за рожден ден
Оборудване
- Eлектронна кухненска везна
- Блендер / Кухненски робот
- Хартия за печене
- Фурна
- Стандартно за всяка кухня
- Форма за печене с падащи стени Ø 16см
Продукти
за основата
- 2 бр. яйца
- 50 г фурми
- 10 г кокосово масло
- 100 г пълномаслено кисело мляко (кефир)
- 1 ч.л. сода бикарбонат
- 20 г какао на прах (рожково брашно)
- 20 г кокосово брашно
- 1 с.л. ром по желание
за муса
- 3 бр. банани средни зрели
- 60 г фъстъчено масло домашно
- 50 г кокосово масло разтопено
- 50 г какао
за гарниране
- 200 г пресни плодове по избор
Инструкции
за основата
- Поставете в блендер яйцата, почистените фурми, кокосовото масло и ароматите. Блендирайте до получаването на гладка смес.2 бр. яйца, 50 г фурми, 10 г кокосово масло, 1 с.л. ром
- Смесете киселото мляко със содата, за да шупне. Добавете към сместа.100 г пълномаслено кисело мляко, 1 ч.л. сода бикарбонат
- Прибавете какаото, кокосовото брашно и разбъркайте внимателно с лъжица.20 г какао на прах, 20 г кокосово брашно
- Изсипете и подравнете сместа във форма запечене. Покрийте предварително дъното с хартия за печене. Печете 20 минути в предварително загрята на 175˚ фурна с вентилатор.
за муса
- Блендирайте всички продукти за муса до гладкост.3 бр. банани средни, 60 г фъстъчено масло, 50 г кокосово масло, 50 г какао
- Излейте муса върху добре охладената основа.
- Охладете в хладилник за поне 2-3 часа.
финал
- Гарнирайте с пресни плодове по избор.200 г пресни плодове по избор
Никога не съм правила торти, защото не мога, но тази я правих 2 пъти, с огромен успех! Само крема направих още няколко пъти и хапваме с лъжичка сутрин или следобед, защото става страшно бързо. Веднъж сложих половин авокадо вместо половин банан, за да убия малко банановия вкус. Получи се също добре.
Това е най-лесната и успешна торта:) Не се изискват никакви специални умения, уреди и продукти. А резултата винаги е отличен 🙂
С какво бихме могли да заменим яйцата за основата? 🙂
Здравейте, Вероника! Може да смените с “желатиново яйце”, ако има непоносимост. За две яйца – смесете 1 супена лъжица желатин с 3 супени лъжици вода на водна баня, охладете след това и прибавете към основната смес. Имайте предвид, че това не замества на 100% яйцата, и резултата няма да е същия, както в оригинал.
Очарована съм много! Направих двойно количество във форма за чийзкейк със свалящ се ринг. Облизахме си пръстите, а и не ти е тежко после! Напомня вкуса на брауни.
*аз добавих Flavourdrops в крема и малко акациев сироп в блата, за допълнителна сладост и да не се усеща толкова степчивия вкус на какаото:)
Радвам се, че тортата Ви харесва 🙂 Бих дала идея да опитате да направите муса за тортата с рожково брашно, а не с какао. Така освен още сладост ще има и различен карамелен нюанс.
Най- любимата ми рецепта, правила съм я много пъти. Бърза, лесна, вкусна, винаги се харесва от приятели и не питат за рецепта. Както аз я наричам торта за НЕ рожден ден, за без повод с любов 🙂 Препоръчвам я
Благодаря за споделеното и за най-цветните снимки!
Това е най-любимата ми торта! Правя я за всеки мой рожден ден!
Реших да приготвя тортата за рождения ми ден,получи се наистина много вкусна и красива.Със сигурност ще я приготвя отново. ☺️
Чудна тортичка. Благодаря за рецептата!
Здравейте! Какво трябва да е съотношението на продуктите за ринг с диаметър 22см? Благодаря!
Здравейте!Може да удвоите продуктите и ще се получи хубава голяма торта.
Здравейте, ако заменя киселото мляко с кокосова сметана от кен, пак ли същото количество ли трябва да е ( 100гр.). Содата в този вариант ще отпадне, нали?Благодаря предварително.
Здравейте! Ако искате такава безлактозна замяна, заменете киселото мляко с подквасен кокосов йогурт в същото количество.
Благодаря!