Какво прави тази торта толкова специална?
Може би две неща – това, че се случва за точно 10 минути и това, че са ви нужни само три основни продукта за нея.
Това е сурова торта и не се налага да печете блатове, също е и нисковъглехидратна торта.
Още – тя е без глутен, без млечни продукти и без рафинирана захар.
Ако обичате шоколадова торта, нежна и умерено сладка, тази е вашата.
Лесна е – блендираш и готово.
Украсата е проста – може да натрошите лешници, може да наредите плодове, всякак е прекрасна.
Притежава наситен дълбок шоколадов вкус и ще се влюбите във нея.
Продуктите за Сурова торта
Какаова маса
Истински дълбок наситен шоколадов вкус за тази сурова шоколадова торта се получава с какаова маса. Може обаче да я замените с шоколад с висок процент какао. В този случай не добавяйте допълнително подсладител.
Какаова маса в насипен вариант може да закупите тук ( 5% отстъпка, ако използвате код за отстъпка nosugar5).
Кокосово мляко за безлактозен вариант
В конкретната рецепта за торта е задължително използването на високомаслено кокосово мляко. Това е продуктът, който ще я направи стегната. Не опитвайте и не рискувайте с растителна напитка с ниска масленост. В този случай високата масленост на кокосовото мляко е важна. Около 17-20% е добра и хубава масленост за кокосово мляко. Обикновено това кокосово мляко се предлага в кенове по 400мл, гъсто и плътно е.
Ако разполагате с кокосова сметана, а не с мляко – заменете ги.
Лешници
Истината е, че тази торта се получава с всякакви ядки – лешници, бадеми, микс… с фъстъци също.
Всъщност може да направите тази сурова торта още по-лесна. Просто заменете количеството лешници (ядки) с готов лешников (ядков) тахан.
Подсладители
За да бъде нисковъглехидратна торта – заменете меда в рецептата с пудра Еритритол. Така ще свалите още въглехидратния товар. Тортата е нисковъглехидратна и във вариант с мед – само 8г въглехидрати на парче. Моето лично мнение е, че с мед вкусът е по-благороден.
Торта без печене
Просто блендирайте по описания в рецептата начин до гъста и гладка смес. Охлаждането е много важно, защото ще направи тортата стегната, но мека и нежна, като мус.
Тази торта е без печене, но за по-интензивен лешников аромат може да запечете лешниците във фурна докато леко порозовеят.
⭐⭐⭐⭐⭐
Ако приготвите рецептата за тази съвършена Сурова торта, не забравяйте да оставите коментар и да оцените рецептата по-долу, като споделите как се е получило.
Ако харесвате рецептата, може да харесате и тези:
Сурова торта
Оборудване
- Eлектронна кухненска везна
- Блендер / Кухненски робот
- Форма за торта с падащо дъно 16см
- Стандартно за всяка кухня
Продукти
- 400 мл пълномаслено кокосово мляко 17-22% масленост (или кокосова сметана)
- 100 г какаова маса
- 200 г лешници
- 20 г мед или на вкус ( 50 г пудра еритритол за ниски въглехидрати)
- 1 щипка сол
декорация по желание
- лешници
- дребни плодове
Инструкции
- Разтопете какаовата маса на водна баня, като поддържате много ниска температура.100 г какаова маса
- В блендер раздробете на пулсации лешниците.200 г лешници
- Прибавете в блендера при раздробените лешници кокосовото мляко, меда (или еритритола ако ползвате), щипка сол и разтопената какаова маса. Блендирайте до получаването на гладък крем.400 мл пълномаслено кокосово мляко, 200 г лешници, 20 г мед, 1 щипка сол, 100 г какаова маса
- Изсипете готовата смес във форма за торта с падащо дъно и охладете много добре в хладилник (минимум 3-4 часа) преди да нарежете тортата на парчета.
Използвах шоколад 85% какао и ядки пекан вместо лешници и стана страхотна! Определено рецепта, която бих повторила!
Благодаря, че споделихте! Комбинацията от пекан и шоколад звучи много обещаващо!
Здравейте, колко см е формата за торта?
Здравейте, Нина! Формата за торта за тази рецепта е с диаметър 16 см.
Здравейте, с козе кисело мляко ще се получи ли рецептата?
Здравейте! Не препоръчвам такава замяна. Няма да се получи кремообразна смес с достатъчно мазнини и съответно няма да стегне.
Здравейте, вместо какаова маса, с брашно от рожков ще се получи ли?
1:1?
Здравейте! С рожково брашно няма да получите резултат. Заместете какаовата маса със същото количество шоколад с висок процент какао. В този случай внимавайте за сладостта – регулирайте или пропуснете подсладителя.
Привет, звучи божествено! Ще се получи ли добре с кашу вместо лешници? И препоръчително ли е да са печени/накиснати за по-лесно смилане? Притеснява ме как се усещат после, в случай че роботът не ги смели до гладкостта на шоколадовия мус. 🙂
Здравейте! Да, може да използвате и кашу вместо лешници, като разбира се вкусът ще бъде различен. За доброто смилане е нужно поне леко затопляне. Така ядките освобождават маслата си и се смилат много по-добре. Не препоръчвам киснене, освен ако не се дехидратират след това, влагата ще остане в тях. Друга важна точка е да не пренебрегвате маслеността на кокосовото мляко – то трябва да е минимум 17%, може и повече – както е описано в рецептата.
Здравейте,а ядките сурови или печени да са.лешниците?
Здравейте! Без значение е за консистенцията. Изберете според Вашия вкус или наличност сурови или печени ядки.
Здравейте, може ли да се замести млякото с нещо друго тъй като не намирам с такава висока масленост?
Благодаря!
Здравейте! Категорично “не”. Няма да се получи рецептата.
Получи се чудесна торта, бързо и лесно 👏