ВЕРСИЯ
нисковъглехидратна
Хляб без брашно

Нещо средно между хляб и кекс с разкошен вкус.
Рецептата за безглутенов хляб ще ви хареса, защото е коледно ароматен, богат и с разкошна текстура. В рецептата не присъства никакво брашно, съответно няма глутен, не се използват млечни продукти. Той е с ниско съдържание на въглехидрати, а подготовката се случва само в блендер. Гарниран с масло е перфектната закуска, снак или добавка към основно, ако се храните с намален прием на въглехидрати и висок процент мазнини.

Липсата на глутен в печиво без брашно, именно като този безглутенов хляб с тиква и орехи предполага, че текстурата със сигурност ще бъде различна от тази на печиво със съдържание на глутен. Ще бъде по-сложно да постигнете “хлебна” текстура. Това означава, че ще трябва да използвате определени съставки, за да се доближите максимално до традиционните познати печива. Ако сте почитатели на сусамовия тахан, който е нашият главен инструмент в тази рецепта със сигурност ще обожавате този Хляб с тиква и орехи и ще постигнете приблизителна “хлебната” структура.

Всъщност това е универсална рецепта за нисковъглехидратен хляб. Използвайте я като основа, като добавяте или премахвате подправки по ваш вкус.

Скочи в рецептата
Как да приготвим пюре от тиква и да го съхраним

Понякога е много удобно когато имаме готово пюре от тиква за влагане в рецепти. Този начин на съхрение ще помогне, когато готвите да имате винаги точното количество пюре от тиква.
В рецептата за Тиквен хляб с орехи пюрето се вмества идеално, тъй като не се налага да го приготвяте предварително.
Направете и съхранете тиквено пюре в четири лесни стъпки:

1.) Нарежете тиквата на кубчета. Сварете в решетка на пара до омекване.
2.) Охладете леко. Блендирайте
3.) Пресипете в силиконова форма за лед. Замразете за три часа или до пълно стягане.
4.) Извадете от формата. Съхранявайте във фризера в плик или в прозрачно фолио.

Безглутенов хляб с тиква и орехи

Безглутенов хляб с тиква и орехи. Рецепта без брашно и без млечни продукти. Ароматен и много лесен за правене.
Порции 10 филийки
Време за подготовка 5 минути
Време за готвене 55 минути
накисване по желание 4 часа
Общо Време 5 часа

Оборудване

  • Eлектронна кухненска везна
  • Блендер / Кухненски робот
  • Форма за печене на хляб 10/15см
  • Фурна
  • Стандартно за всяка кухня

Продукти 

  • 4 бр. яйца среден размер
  • 250 г сусамов тахан от белен сусам
  • 100 г пюре от тиква
  • 80 г орехи предварително накиснати
  • 1 ч.л. канела
  • 1 ч.л. джинджифил на прах
  • 1/2 ч.л. индийско орехче
  • 1/2 ч.л. млян карамфил
  • 1 щипка сол

Инструкции
 

подготовка

  • Предварително накиснете в леко топла вода и малко сол орехите. Изплакнете и подсушете. Това не е задължително условие, но е правилно от гледна точка по-доброто усвояване.

приготвяне

  • Всички продукти без орехите разбийте в блендер до гладка смес.
  • Прибавeте се орехите и объркайте на ръка, за да останат ядките цели.
  • Сместа прехвърлете във формата за печене. Ползвайте лист за печене, ако формата не е силиконова. Печете в предварително загрята фурна на 175° за 55 минути.
  • Охладете добре върху решетка. След пълно изстиване се реже на перфектни филии.
Автор: No sugar
Цена: 6-8 лв.
Тип ястие: печива, хляб
Хранителен режим: палео, без лактоза, без глутен, нисковъглехидратен
Ключова дума: орехи, хляб, тиква

Бележки

Идеи за добавки и заменки – рожково брашно, какао, фурми за сладост и/или парченца шоколад с високо съдаржание на какао ако не целите ниски въглехидрати и търсите сладък вкус, различни ядки. Добавките не са включени в изчисленията.
Може да откриете и ползвате стойностите на рецептата свободно в Myfitnesspal като изпишете Хляб с тиква и орехи или кликнете на линка.
 
Ако това, което правя те вълнува харесай, сподели и запази от бутоните по-долу.
Последвай ме в Instagram и Facebook за още идеи и вдъхновение.
No sugar

Присъединете се към разговора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Оцени рецептата




Затваряне
Всички права запазени ©2023 Nosugar.bg
Затваряне