Хляб без брашно
Нещо средно между хляб и кекс с разкошен вкус.
Рецептата за безглутенов хляб ще ви хареса, защото е коледно ароматен, богат и с разкошна текстура. В рецептата не присъства никакво брашно, съответно няма глутен, не се използват млечни продукти. Той е с ниско съдържание на въглехидрати, а подготовката се случва само в блендер. Гарниран с масло е перфектната закуска, снак или добавка към основно, ако се храните с намален прием на въглехидрати и висок процент мазнини.
Липсата на глутен в печиво без брашно, именно като този безглутенов хляб с тиква и орехи предполага, че текстурата със сигурност ще бъде различна от тази на печиво със съдържание на глутен. Ще бъде по-сложно да постигнете “хлебна” текстура. Това означава, че ще трябва да използвате определени съставки, за да се доближите максимално до традиционните познати печива. Ако сте почитатели на сусамовия тахан, който е нашият главен инструмент в тази рецепта със сигурност ще обожавате този Хляб с тиква и орехи и ще постигнете приблизителна “хлебната” структура.
Всъщност това е универсална рецепта за нисковъглехидратен хляб. Използвайте я като основа, като добавяте или премахвате подправки по ваш вкус.
Как да приготвим пюре от тиква и да го съхраним
Понякога е много удобно когато имаме готово пюре от тиква за влагане в рецепти. Този начин на съхрение ще помогне, когато готвите да имате винаги точното количество пюре от тиква.
В рецептата за Тиквен хляб с орехи пюрето се вмества идеално, тъй като не се налага да го приготвяте предварително.
Направете и съхранете тиквено пюре в четири лесни стъпки:
1.) Нарежете тиквата на кубчета. Сварете в решетка на пара до омекване.
2.) Охладете леко. Блендирайте
3.) Пресипете в силиконова форма за лед. Замразете за три часа или до пълно стягане.
4.) Извадете от формата. Съхранявайте във фризера в плик или в прозрачно фолио.
Безглутенов хляб с тиква и орехи
Оборудване
- Eлектронна кухненска везна
- Блендер / Кухненски робот
- Форма за печене на хляб 10/15см
- Фурна
- Стандартно за всяка кухня
Продукти
- 4 бр. яйца среден размер
- 250 г сусамов тахан от белен сусам
- 100 г пюре от тиква
- 80 г орехи предварително накиснати
- 1 ч.л. канела
- 1 ч.л. джинджифил на прах
- 1/2 ч.л. индийско орехче
- 1/2 ч.л. млян карамфил
- 1 щипка сол
Инструкции
подготовка
- Предварително накиснете в леко топла вода и малко сол орехите. Изплакнете и подсушете. Това не е задължително условие, но е правилно от гледна точка по-доброто усвояване.
приготвяне
- Всички продукти без орехите разбийте в блендер до гладка смес.
- Прибавeте се орехите и объркайте на ръка, за да останат ядките цели.
- Сместа прехвърлете във формата за печене. Ползвайте лист за печене, ако формата не е силиконова. Печете в предварително загрята фурна на 175° за 55 минути.
- Охладете добре върху решетка. След пълно изстиване се реже на перфектни филии.