Колагенов сладолед с козе мляко…
… с някои продукти обичайни, повечето необичайни 🙂
Ще нарека тази рецепта ритуал за красота,
защото козе мляко, колаген за хубава кожа и ниски въглехидрати в комбинация не може да бъде друго, нали?
Освен това този домашен сладолед е без рафинирана захар и без яйца, прави пухкава крем-консистенция и има малко калории. Казах ви, че е ритуал за красота!
Пухкав и много лек и ефирен, нискокалоричен както споменах (само 81 калории в 100 грама). Сладоледа не е плътен както сметанов например, заради ниското съдържание на мазнини. По-скоро е лек и въздушен.
Рецептата за млечен сладолед е без яйца, без глутен, нисковъглехидратна и с опция без лактоза.
Тази рецепта е предназначена за приготвяне на сладолед в домашна сладоледена машина за изключителен резултат. В дъното на публикацията следват инструкции за направа без машина за сладолед.
С какво да замените козето мляко в млечен сладолед?
Козето мляко е с А2 бета-казеин профил (каквата е човешката кърма) и се счита за лесно усвояемо от организма.
Въпреки това, за неконсумиращите изобщо млечни продукти има алтернативи за направа на този сладолед и ще ги изредя по-долу. Само знайте, че имате вариант да приготвите абсолютно веган домашен сладолед, като спазвате някои условности.
Козе прясно мляко ➡ заменете с краве прясно мляко.
Използвайте краве мляко с каквато масленост желаете. Тайната съставка – гума ксантан – тук ще свърши останалата работа и ще емулгира по такъв начин течността, че да я превърне в кремообразен сладолед.
Козе прясно мляко ➡ заменете с растително мляко за веган вариант.
Вашето любимо растително мляко ще работи добре тук – лешниково, бадемово, кокосово или шам фъстък…
Козе прясно мляко ➡ възстановено кокосово мляко. Това е още един вариант, който ще доведе до резултат. Възстановете сухо кокосово мляко, като разтворите във вода, следвайки инструкциите на производителя.
Най-важната съставка за домашен сладолед
Ксантанова гума – непреодолима съставка в рецептите за сладолед, където течността трябва да се превърне в кремообразна смес. Ако искате богата, кремообразна и гладка сладоледена консистенция без кристали, не пропускайте тази съставка. Тя е това, което прави сладоледа изключителен.
Комбинирана с течност, ксантановата гума образува нещо като гел, ако е в големи количества. В прецизни количества добавя плътност на течността (това е, което търсим в тази рецепта). Не е необходимо нагряване за да се активира – случва се веднага след като влезе в контакт с течността.
Няма вкус и мирис.
Колаген
Тази публикация е създадена в партньорство с VikiNuts и връзките към продукти водят в онлайн магазина.
Пазарувайте с -5% отстъпка с промо код NOSUGAR5.
Избирам в рецептата за Млечен сладолед да вложа натурален рибен колаген.
Както споделих – цялата рецепта е “терапия за красота”.
Рибен колаген тип I – неутрален вкус и мирис, без аромат.
Колагенови пептиди произведени в процес на ензимна хидролиза, който разгражда протеиновите вериги до структури с ниско молекулно тегло за лесно усвояване от организма.
Известен е с борбата срещу свободните радикали и за поддържане на неутрално pH на кожата.
Рибния колаген помага за здрава и сияйна кожа. Може да изчисти петна, да минимизира бръчки и да подобри еластичността на кожата, за да придаде младежки блясък.
Още: Колаген личен опит
Рецепти с колаген: Малиново блонди с колаген, Нисковъглехидратни барчета
Продукти за млечен сладолед с колаген
прясно козе мляко
✔ натурален рибен колаген
✔ ксантанова гума
✔ еритритол
Вземете продуктите за рецептата с -5% отстъпка от vikinuts с промо код nosugar5
Сладоледена машина
Дълго време минималиста в мен се съпротивляваше срещу покупка на сладоледена машина, но много се радвам, че го направих!
Машината прави консистенцията наистина кремообразна.
Ако имате сладоледена машина, тя ще свърши цялата работа, а вие ще се наслаждавате на здравословен кремообразен домашен сладолед с хубави съставки.
Просто прехвърлете сладоледената смес в нея и я оставете да работи, докато придобие мека консистенция.
Обикновено работата на машината отнема 10-15 до 30 минути, но всяка е различна, така че следвайте инструкциите на производителя.
След замразяване в машината сладоледената смес може да се консумира веднага или да се съхрани във фризер.
Като цяло всички предложения на пазара за домашна непрофесионална сладоледена машина действат по абсолютно идентичен начин – замразяваща купа с перка за разбиване. Моята купа, която е най-обемната част от машината всъщност държа винаги в готовност във фризера, така че почти не заема място в кухнята.
Също така при избор съобразете това дали сладоледената купа ще се вмести във вашия фризер.
Разлика ще има в обема на замразяващата купа, обема за съхранение на самата машина, както и цената, разбира се, която варира според марката.
Следвайте стъпките:
1.) Уверете се, че купата на сладоледената машина е била замразена поне 20 часа преди използването
(следвайте инструкциите от производител).
2.) Подгответе сладоледената смес в блендер / кухненски робот, следвайки рецептата.
3.) Изсипете сместа в замразената купа. Затворете капака и нека машината работи с въртеливи движения около 10-15 до 20-30 минути. Сместа ще се сгъсти и увеличи обема си.
4.) След до 30 минути може да консумирате готовата сладоледена смес, във вида в който е
или
Прехвърлете в купички или друг подходящ съд за замразяване. Покрийте с прозрачно фолио. Замразете във фризер докато решите да консумирате.
Важна стъпка: пред консумация на замразения сладолед го извадете на кухненския плот, за да се отпусне за 20 минути. Може би ще искате да го ядете веднага, но доверете ми се и изчакайте тези минути за абсолютно съвършен сладолед.
Нямате сладоледена машина?
Ключът за направа на кремообразна сладоледена консистенция е да замразите във фризер сместа, като изваждате и разбърквате на всеки 30-60 минути през първите 2 часа. Продължете да разбърквате на всеки 60-90 минути за няколко часа след това. Това по същество върши работата на машината за сладолед, ако нямате такава.
Не пропускайте тази стъпка. Ако замразите сместа без периодично разбъркване тя ще се превърне в твърд леден блок. Разбъркването разбива ледените кристали и прави сладоледа кремообразен.
Може да харесате също за Плодов сладолед и Кашу сладолед за които рецепти не е необходима машина.
Насладете се на тази рецепта за млечен сладолед и разкажете на приятелите си за нея! ⭐⭐⭐⭐⭐Ако харесвате това, което правя, можете да ме подкрепите ако оцените рецептата ми с 5 звезди по-долу или оставите хубав коментар. Благодаря ❤️
Домашен млечен сладолед
Оборудване
- Eлектронна кухненска везна
- Блендер / Кухненски робот
- Машина за домашен сладолед
- Стандартно за всяка кухня
Продукти
- 300 мл козе прясно мляко
- 30 г еритритол
- 15 г колаген
- 1 г ксантанова гума
- 1 ч.л. ванилов екстракт
Инструкции
- Подгответе продуктите, като ги отмерите точно с помощта на кухненска везна. Уверете се, че купата на машината за сладолед е била замразена поне 20 часа преди използването.
- Блендирайте всички продукти до гладка смес за минута.300 мл козе прясно мляко, 30 г еритритол, 1 г ксантанова гума, 1 ч.л. ванилов екстракт
- Поставете готовия крем в замразената купа на сладоледената машина и нека работи около 10-15 минути. След този етап може да консумирате веднага.
Този сладолед е много добър,лек и въздушен.Пробвала съм и другите ти рецепти за сладолед ,но все ми липсваше нещо..Днес разбрах какво е – мляко 🙂 Вече ми е фаворит 🙂 Благодаря за хубавата рецепта.
Ммммда, млякото си е мляко 🙂
Според мен този сладолед много наподобява красическия.
Може ли линк към сладоледената машина, която ползвате?
Здравейте! Мисля, че вече не са в продажба или поне аз не откривам. Марката е Делимано.