Какво да сготвя за вечеря?
Просто оставете малко мляно говеждо месо да къкри на тиган в доматен сос с куп подправки и вечерята по същество готова!
Приготвено за 25 минути говеждо пикадило е една от любимите ми рецепти за готвене в един съд, когато целта е обилна и засищаща вечеря.
Мека, ароматна яхния от крехко говеждо с маслини, домати и добавени подправки.
Тази бърза рецепта с телешко или говеждо е отлична
защото е лесна, изисква малко време и продукти и е невероятно вкусна!
Комфортно ястие – нисковъглехидратно и засищащо, без млечни продукти, бързо също така. Съчетава мляно говеждо месо с чесън, лук и домати, канела, маслини и подправки с костен бульон. Рецептата е удобна за семейно готвене, защото гарнитурата на всеки може да е различна – например нисковъглехидратен ориз или стандартен ориз.
Говеждо сготвено с маслини е много често приготвяна от мен храна. Впоследствие разбрах, че в основата си тази рецепта е национална манджа в Латинска Америка и Филипини, която се нарича пикадило (picadillo). В оригинал се съчетава още със стафиди, сладки картофи и други зеленчуци, в различните и разновидности, сервирано с боб или ориз. Харесах името, звучи симпатично 🙂
Името „пикадило“ (picadillo) идва от испанската дума picar , което означава „кайма“.

Продукти за пикадило
Кратък обзор и предложения за замяна на и без това краткия списък с продукти за пикадило:
Мляно месо – телешко или говеждо
В зависимост от възрастта на животното, месото има различно наименование – телешко от телета на възраст до 6-7 месеца, и говеждо – от говеда на възраст от 12 до 24 месеца.
Попитайте вашия месар.
Съдържанието на протеини, мазнини и калории в двете меса е много сходно.
Червеното месо е добър източник на B12 (с по-високи стойности в говеждото), B-6 и цинк.
Макар месото да е основна съставка, не се колебайте да го замените изцяло или отчасти със свинско мляно месо. Добра алтернатива също е и мляно пуешко месо, ако целите нисък процент мазнини. Ще се получи еднакво вкусно.
Зелени маслини: изберете сорт, който харесвате, важното е да бъдат без костилка. Маслините търпят замяна с каперси или ферментирали краставички.
Костен бульон: макар малкото количество в рецептата, бульонът разгръща вкуса и се съчетава отлично с месото.
Съхранявайки вече готов телешки костен бульон предварително замразен във форми за лед, той е много подходящ за добавяне в рецепти като тази. Домашен зеленчуков бульон също ще се вмести отлично в рецептата.
Подправки: ще експлозирате тази ароматна яхния, ако не пропуснете тези дръзки подправки – само щипка канела (много подхожда на месото), индийско орехче и кимион.
Добавки: в моята версия липсват, но ако желаете още по-богато ястие може да добавите моркови, грах или чушки по време на готвенето. Сервирайте с авокадо след готвене.
Продукти за пикадило
Качествените продукти, които подбрах внимателно за рецептата :
✔ Мляно говеждо порода Абърдийн Ангъс (възраст 13-19 месеца)
✔ Зелени маслини с чили
✔ Доматено пюре
Вземете продуктите с -10% отстъпка от Магазин Натурал с промо код за nosugar10

Какво да сервирате с пикадило
Само по себе си ястието е достатъчно питателно, за да се сервира самостоятелно като топла яхния. Но ето някои предложения за комбиниране в нисковъглехидратния спектър:
Сервирайте Говеждо пикадило с някои от вариантите за нисковъглехидратен ориз (тук имам цели 4 идеи) – за ориз от целина, ориз от карфиол, броколи или конджак.
Или съчетайте отлично с Карфиолен мус.
Комбинирайте още със Спагети от тиквички, Фалшива паста, Бъркани яйца, Печен карфиол с таханов сос
Още рецепти с месо:
Насладете се на тази рецепта и разкажете на приятелите си за нея! ⭐⭐⭐⭐⭐Ако харесвате това, което правя, можете да ме подкрепите ако оцените рецептата ми с 5 звезди по-долу или оставите хубав коментар. Благодаря ❤️
Нисковъглехидратно пикадило – говеждо с маслини
Оборудване
- Стандартно за всяка кухня
Продукти
- 300 г говеждо мляно месо
- 1 глава бял лук
- 5-6 скилидки чесън
- 20 мл зехтин (или кокосово масло без аромат)
- 100 г зелени маслини (без костилка)
- 100 г доматено пюре (или пасирани домати)
- 50 мл костен бульон (или зеленчуков бульон)
подправки
- сол но вкус
- черен пипер на вкус
- 1/4 ч. л. индийско орехче
- 1/4 ч. л. кимион на прах
- 1 щипка канела
сервиране
- 1/2 връзка магданоз
Инструкции
- Подготовка – нарежете лука на ситно, обелете скилидките чесън и ги наситнете, накълцайте на ситно магданоза за сервиране.1 глава бял лук, 5-6 скилидки чесън, 1/2 връзка магданоз
- Загрейте зехтина в голям тиган на силен огън. Добавете лука, чесъна и говеждото мляно месо. Гответе, като разбивате говеждото и разбърквате често, докато месото покафенее равномерно, лукът омекне и течността се изпари наполовина (около 5 минути).300 г говеждо мляно месо, 1 глава бял лук, 20 мл зехтин, 5-6 скилидки чесън
- Добавете подправките и нека се готвят с месото за още 2-3 минути, докато течността от месото се изпари напълно.сол, черен пипер, 1/4 ч. л. индийско орехче, 1/4 ч. л. кимион на прах, 1 щипка канела
- Намалете котлона до средна степен, след това изсипете доматеното пюре, костния бульон, маслините и разбъркайте. Оставете соса да къкри на слаб огън още 5 минути.100 г доматено пюре, 50 мл костен бульон, 100 г зелени маслини
- Сервирайте пикадило самостоятелно като топла яхния или с избрана гарнитура. Поръсете с пресен магданоз.1/2 връзка магданоз