Лесен и ефектен десерт под формата на мус, с деликатен вкус. Няма да повярвате, но той е само с три основни съставки.
Прави се толкова лесно – просто блендирайте и охладете, докато мусът се превърне в деликанта нежна смесица на галещи небцето вкусове.
Съвсем подходяща рецепта за хора хранещи се без млечни продукти, разбира се без яйца, така, че може да го включите в някой от постните си дни. Освен това е и умерено нисковъглехидратен, с висок процент хубави мазнини.
Гарнирайте с различни свежи плодове за свежест за да бъде всеки път с различна украса.
Играйте с формите – дали във форма за торта с падащо дъно или силиконова форма за кекс. Ще го извадите и нарежете лесно след като охладите до замръзване, а той ще бъде очарователно нежен.
Когато прочетете съставките и колко всъщност лесно се прави, съм сигурна, че веднага ще посегнете да блендирате сместа. И няма да имате търпение да стегне. Дали в чашки или специални формички – пробвайте и гарнирайте по свой вкус този невероятно лек, нежен и изкусен десерт.
Продуктите
Рожково брашно
За този мус използвам трика на рожковото брашно – карамелен вкус и сладост в едно.
Брашното от рожков се получава от фино смлени на прах ядливи шушулки от рожков – вечнозелено храстовидно дърво от семейство Бобови. Успешно замества какаото в повечето рецепти, което го прави подходящо за консумация от деца. Притежава карамелен, сладък и интересен лек какаов вкус. Брашното от рожков е богато на микроелементи – калций, калий, магнезий, желязо, мед, манган, хром, витамин А, D, витамини от група В и фибри. Брашното от рожков може да замести какаото в различни рецепти – напитки, смутита, шейкове, сладоледи, сурови десерти и печива, като им придаде загадъчен карамелен вкус. Може да се използа за частичен заместител на брашното в печива, тъй като притежава сгъстяващо и абсорбиращо свойство.
Сусамов тахан
В рецептата за мус може да замените сусамовия тахан с всяка паста от ядки ли семена. В комбинация с кокосовото мляко всеки тахан или масло от ядки ще даде кремообразна мус-консистенция.
Кокосово мляко
В конкретната рецепта за мус е задължително използването на високомаслено кокосово мляко. Това е продуктът, който ще направи муса стегнат, но въздужен и нежен.
Харесвам кокосови продукти, защото правят десертите плътни, екзотични и с богат вкус. Богати са на фибри, Витамин С, Е, В1, В3, и В6, цинк, селен, калций, магнезий и фосфор, нисковъглехидратни, но пълни с мазнини. Не на последно място са чудесна алтернатива на млечните продукти. При избора ми на кокосово мляко винаги наблюдавам маслеността в проценти. Около 17-20% е добра хубава масленост за кокосово мляко. Обикновено това кокосово мляко се предлага в кенове по 400мл, гъсто и плътно е.
Без печене
Просто блендирайте с висока скорост до гъста и пухкава смес. Тайната е в охлаждането. То е много важно, защото ще направи муса стегнат, но въздушен и лек.
Ако решите да го сервирате шеметно – охладете във форма за торта или силиконова форма за кекс. След перфектното му охлаждане ще може да се реже на хубави парчета. Препоръчвам първо да го замразите, а после да го извадите на стайна температура преди поднасяне, за да се отпусне. Така ще може да се реже на правилни парчета или да се извади лесно от формата.
Още десерти без животински продукти
Сурова торта
Фъстъчени бонбони
Десерт Фъстък
Тахан халва
Кокосов десерт с ягоди
Чиа сурови бонбони
⭐⭐⭐⭐⭐
Ако приготвите рецептата за този Мус, не забравяйте да оставите коментар и да оцените рецептата по-долу, като споделите как се е получило.
Мус
Оборудване
- Eлектронна кухненска везна
- Блендер / Кухненски робот
- Форма за торта / силиконова форма за кекс
- Стандартно за всяка кухня
Продукти
- 400 мл кокосово мляко пълномаслено 17-20%
- 120 г сусамов тахан
- 60 г рожково брашно
- горски плодове за декорация
Инструкции
- Блендирайте всички бродукти до хомогенност за минута. Разлейте в чашки, купички или силиконова форма.
- Приберете муса в хладилник за минимум два часа, а най-добре за цяла нощ. Може също да замразите за да ускорите процеса. В този случай оставете да се отпусне преди разрязване. След идеалното охлаждане мусът може да се реже с нож на хубави парчета.
- Преди консумация декорирайте с дребни горски плодове.
Правих този мус цяла седмица всеки ден и всеки ден се изяждаше, защото е превъзходен! Спрях да го правя без повод преди да съм си създала проблем с теглото, няма шанс да му се устои докато го има.
Абсолютно пристрастяващ!